REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Băsescu: Protestul anti-Roşia este curat. Soros nu trimite ONG-urile în stradă

Băsescu: Protestul anti-Roşia este curat. Soros nu trimite ONG-urile în stradă

Replica API 30 septembrie 2013 | 00:00 189

Într-un interviu pentru Pro Tv, şeful statului a susţinut că manifestaţiile în favoarea exploatării de la Roşia Montană sunt "fabricate". El a criticat însă "minciuna" despre pericolul cianurilor.

"Dacă este un reactiv care se distruge uşor, aceasta este cianura. Este distrusă de razele de soare, de ultraviolete", a susţinut Băsescu. El a mai inventariat două "minciuni" ale celor care critică proiectul de la Roşia Montană: aurul care va fi exploatat va fi scos din ţară şi se taie pădurile. Băsescu a arătat că, într- adevăr, se vor tăia 250-300 de hectare de păduri, dar se replantează 1.000 de hectare. "Frate, nu iese nici un gram de minereu din ţară", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a reproşat însă guvernului Ponta faptul că nu a încheiat negocierile cu RMGC începute în perioada guvernării PDL. Aceste negocieri ar fi permis, potrivit lui Băsescu, ca mineralele extrase la Roşia să fie procesate în România, iar BNR să aibă drept de preemţiune la cumpărarea aurului. "Dacă RMGC este investitor cinstit, nu văd ce l-ar deranja", a spus Băsescu. El a susţinut că "minciuna guvernamentală dăunează enorm". "Mă uit la ei de ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti-Roşia Montană deşi nu ştie ce e acolo. Ponta s-a urcat în trenul pro-Roşia Montană deşi nici el nu ştie ce e acolo", a comentat Băsescu.

Preşedinte neutru

Şeful statului a spus că, văzând protestele din ultima perioadă, a decis să fie neutru faţă de proiect, pentru a-şi exercita rolul de mediator. "Aici este un protest curat, acolo este unul fabricat", a comparat Băsescu protestele de la Bucureşti, împotriva exploatării, cu cele de la Roşia Montană, în favoarea proiectului. În plus, el a subliniat că "nu Soros scoate ONGurile în stradă". În consecinţă, şeful statului a anunţat că, de acum înainte, rolul său va fi să ofere informaţii şi, în acest scop, ar putea organiza periodic conferinţe de presă. "Eu am fost un susţinător al proiectului până am văzut, după trimiterea proiectului în Parlament, falia care se crează în societate. Eu nu mai susţin acum da sau nu, pentru că e posibil la un moment dat să fie nevoie de un mediator. De aceea eu mă retrag acum în poziţie în neutralitate", a anunţat preşedintele României.

4,7 gr. aur pe român

Traian Băsescu a dorit să explice de ce crede că BNR ar trebui să cumpere aurul rezultat din exploatarea de la Roşia Montană, arătând care sunt rezervele pe cap de locuitor, deţinute de diferite state. Astfel, rezerva de aur a BNR este echivalentă cu 4,7 grame pe cap de locuitor, în timp ce în Olanda sunt 36 gr/ locuitor, iar în Austria 32 gr/ locuitor, la fel ca şi în Grecia. "Am obligaţia să judec ca un om care vrea să-şi pună ţara în siguranţă", a declarat preşedintele României.

"Nu există miză mai mare..."

Vorbind despre posibila exploatare a gazelor de şist, Băsescu a apreciat că "nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României". "Riscurile de mediu sunt, dar nimic nu este fără riscuri", a spus şeful statului, care a amintit că în România s-au mai explotat gaze de şist, dar cu alte tehnologii şi "mai la suprafaţă." "Eu am ţinut foarte mult la această independenţă, încât am refuzat orice contact cu South Stream şi am sprijinit proiectul Nabucco. N-a ieşit Nabucco, dar asta nu înseamnă că abandonăm ideea", a apreciat preşedintele României. El a arătat că mandatul său expiră într-un an şi nu va mai apuca momentul în care se vor extrage gaze de şist.

Proasta guvernare creşte şomajul

Preşedintele Băsescu a avertizat că, urmare a reducerii investiţiilor de stat, precum şi a celor străine, în 2014 şomajul ar putea creşte masiv. "Pe fondul faptului că investiţiile străine sunt cu 30% mai mici decât anul trecut, ne pregătim pentru o creştere accelerată a şomajului", a spus şeful statului. El a arătat că agricultura ar putea susţine creşterea economică şi în 2014 şi a recomandat guvernului să majoreze investiţiile. "Nu este de făcut decât un singur lucru: revenirea la un nivel de investiţii", a cerut preşedintele României

mai mult pe www.evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367