REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Băsescu retrimite la Parlament legea urbanismului, modificată de parlamentarii constănţeni

Băsescu retrimite la Parlament legea urbanismului, modificată de parlamentarii constănţeni

Replica API 19 martie 2013 | 00:00 92

Eduard Martin: "Arată încă o dată că nu este un preşedinte al tuturor românilor, ci doar al Elenei Udrea şi al PDL"

Eduard Martin: "Arată încă o dată că nu este un preşedinte al tuturor românilor, ci doar al Elenei Udrea şi al PDL"

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii de aprobare a OUG 7/2011 care modifică Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, informează Administraţia Prezidenţială. Este vorba despre modificarea pe care social-democraţii constănţeni Eduard Martin şi Antonella Marinescu o susţin la legea 350, în momentul dezbaterilor pe această temă cei doi insistând că astfel se va reveni la "normalitate" şi că se vor crea premisele dezvoltării economice şi turistice pentru litoralul românesc.

Iniţiativa celor doi constănţeni, actualul deputat Eduard Martin şi fostul deputat Antonella Marinescu, în prezent consul la Toronto, Canada, a fost însă respinsă de preşedintele Traian Băsescu, în cererea de reexaminare a legii precizându-se că, în cuprinsul actului normativ trimis spre promulgare, respectiv Articolul I pct. 10, se prevede că "modificarea prin planuri urbanistice zonale de zone ale unei unităţi teritoriale de referinţă, stabilite prin reglementări aprobate prin Planul urbanistic general poate fi finanţată de persoane juridice şi/sau fizice" şi că, "în această situaţie, coeficientul de utilizare al terenului (CUT) propus de noua reglementare nu îl va putea depăşi pe cel aprobat iniţial cu mai mult de 20%, o singură dată". Având în vedere acestea, "considerăm că această reglementare poate duce la realizarea unui dezechilibru în elaborarea planurilor de urbanism ceea ce ar putea afecta şi unitatea zonelor protejate. De asemenea, o astfel de dispoziţie legală va genera dezvoltarea unui plan urbanistic derogatoriu, lipsit de coeziune şi impus de argumente financiare", se arată în cererea preşedintelui. Traian Băsescu mai transmite, prin această cerere, că, prin actul normativ trimis spre promulgare, în Articolul I pct. 10, sunt eliminate limitele de suprafaţă pentru extinderea intravilanului prin planul urbanistic zonal. Acest lucru ar conduce, susţine şeful statului, la o "dezvoltare haotică şi nejustificată a intravilanului localităţilor, dezvoltarea urbanistică nemaiavând caracter durabil". Preşedintele menţionează că, în conformitate cu Articolul 18 alin. (1) lit. c4 din Legea nr. 350/2001, aşa cum a fost completată prin OUG nr. 7/2011, autorităţile publice centrale care gestionează activitatea de turism la nivel naţional au atribuţii în ceea ce priveşte modificarea documentaţiilor de urbanism aplicabile în zonele turistice de interes naţional, zonă costieră, zone montane şi alte categorii de teritorii similare. El arată că, prin legea trimisă spre promulgare, în Articolul I pct. 7, se abrogă aceste dispoziţii legale. Băsescu apreciază că eliminarea acestor atribuţii ale autorităţilor centrale competente în materie de turism poate genera modificări necontrolate ale documentaţiilor de urbanism referitoare la aceste zone turistice, cu impact negativ la nivelul politicilor naţionale referitoare la dezvoltarea turismului. Iar observaţiile preşedintelui nu se opresc aici, însă iată şi cum reacţionează unul dintre iniţiatorii modificărilor la legea 350, deputatul PSD Eduard Martin: "Textul motivaţiei de examinare este identic cu discursul politic al PDL de la dezbaterea proiectului de lege. Cererea de reexaminare este, aşadar, o acţiune politică prin care preşedintele arată încă o dată că nu este un preşedinte al tuturor românilor, ci doar al Elenei Udrea şi al PDL", a precizat, Martin, pentru "Replica" de Constanţa.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218