REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Băsescu, suspendat a doua oară. Antonescu, preşedinte interimar al României

Băsescu, suspendat a doua oară. Antonescu, preşedinte interimar al României

Replica API 7 iulie 2012 | 00:00 227

Cetăţenii ţării, aşteptaţi pe 29 iulie la referendum

Cetăţenii ţării, aşteptaţi pe 29 iulie la referendum

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de Parlament, cu 256 de voturi "pentru". Şedinţa convocată pentru suspendarea preşedintelui a început, vineri, la orele 17.00, dar a durat mai multe ore, Traian Băsescu luând cuvântul de două ori în plen.

Pentru suspendarea preşedintelui, USL avea nevoie de 217 voturi, însă 256 de parlamentari s-au pronunţat "pentru", 114 voturi au fost "împotrivă", iar 2 voturi - anulate. Calculul parlamentar arată în felul următor: USL- 212 voturi, PDL - 143 de voturi, UDMR - 28 de voturi, UNPR - 24 de voturi, Minorităţile - 14 voturi şi independenţii 9 voturi. Se ştie că USL a negociat şi a obţinut şi voturile celor de la UNPR. Parlamentul a propus apoi, printr-o hotătâre care a fost aprobată de plen, ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc în data de 29 iulie. Urmare a suspendării, Crin Antonescu devine preşedinte interimar, având în vedere că este numărul 2 în stat, adică preşedinte al Senatului. După votul din Parlament, au susţinut conferinţe de presă atât Crin Antonescu alături de premierul Victor Ponta, cât şi Traian Băsescu. În cadrul întrevederii cu presa, premierul l-a asigurat pe preşedintele interimar de sprijinul Guvernului. Crin Antonescu a precizat că, în calitate de preşedinte interimar, va încerca să folosească cât mai puţin prerogativele prezidenţiale adăugând că se va retrage temporar din PNL pe durata interimatului. "Nu ţin de scaun, dar ca şi ân 2007 când am atacat hotărârea de suspendare şi acum am obligaţia ca preşedinte să epuizez toate soluţiile constituţionale pentru descrierea unui abuz de acelaşi tip ca cel din 2007", a spus, în cadrul unei conferinţe, şi Traian Băsescu. Facem precizarea că Traian Băsescu a transmis, vineri, preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte. El a explicat, ulterior, că demararea procedurilor de suspendare a sa nu a avut motive temeinice. Chiar şi aşa, Băsescu s-a declarat convins că va avea loc referendumul: "Cu certitudine mergem la referendum". "O să intru în campania de referendum, sper ca hotărârea guvernului legată de organizarea referendumului să fie corectă. Sper ca buletinele să nu se tipărească de-a lungul şi de-a latul patriei de tot felul de SRL-uri, ci la Monitorul Oficial, sper să fie înseriate", a mai spus Băsescu. Iar ca dovadă că e pregătit de campanie, Băsescu a mai afirmat: "Vreau să cred că românii nu-şi doresc liniştea din timpul guvernului Iliescu, când s-au construit venele puternice ale sistemului de corupţie transpartinic şi cu o perfectă legătură între politic şi parte din comunitatea de afaceri, cea care ştie să se îmbogăţească numai pe spinarea statului (...) Mi-a fost extrem de greu în perioada de criză, (...), dar am conştiinţa împăcată că am reuşit să trec împreună cu guvernul şi majoritatea parlamentară să trecem ţara dincolo de momentul de risc maxim".

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108