REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Basilica pe care regretatul Corneliu Dida s-a străduit să o salveze are soarta pecetluită: în 10 ani dispare de tot

Basilica pe care regretatul Corneliu Dida s-a străduit să o salveze are soarta pecetluită: în 10 ani dispare de tot

Replica API 29 mai 2014 | 00:00 167

Colegiul Mihai Eminescu "ascunde" o comoară din secolul III

Colegiul Mihai Eminescu "ascunde" o comoară din secolul III

Puţină lume ştie că în curtea Colegiului Naţional Mihai Eminescu se află o basilică paleo-creştină, datată din secolele III-IV, descoperită în anul 1965 de profesorul Romulus Popa Bran. Se presupune că aici şi-a desfăşurat activitatea Episcopia Tomisului din secolul IV, pentru că se află la mijlocul vechii cetăţi Tomis.

O uşă de tablă acoperă intrarea în monumentul istoric care, la prima vedere, pare un beci. Odată intrat aici, pe ziduri se mai văd câteva picturi, care sunt originale, pentru că, o mare parte din acestea, au fost distruse din cauza ploilor, a umezelii. În templu, se regăseşte şi o bucată de cruce. Se mai păstrează şi ancadramentul uşii realizat din piatră masivă. În interior se regăsesc trei nişe unde se presupune că s-au păstrat osemintele arhiepiscopilor Tomisului. Reprezentanţii colegiului au făcut nenumărate demersuri la autorităţi pentru restaurarea acestuia. Nici măcar un singur răspuns nu au primit. "Am făcut tot felul de demersuri să o salvăm, fără succes. Ultimul memoriu se numeşte "Reabilitare ansamblu arhitectural -Basilica paleo creştină" şi a fost trimis la Ministerul Culturii anul trecut, în septembrie. N-am primit nici un răspuns. Banii sunt în mâna lor, noi nu avem bani", ne-a spus directorul adjunct al Colegiului Naţional Mihai Eminescu, Ştefan Marinescu. "S-au păstrat aceste picturi, dar nu se vor mai păstra mult dacă se continuă degradarea. De la an la an se degradează. S-au făcut sesizări la Minister, la Consulatul Grec, la Inspectorat, chiar şi la Arhiepiscopie. În 10 ani se duce absolut tot, şi e mare păcat. La greci, o pietricică dacă s-a luat, o pun la loc", a completat profesorul de istorie al colegiului, Paula Pop. Directorul adjunct spune că reprezentanţii Arhiepiscopiei îşi aduc musafirii la acest monument pentru a-l vizita, însă nu a ajutat în nici un fel unitatea de învăţământ pentru a obţine fonduri. "Înalt PreaSfinţitul Teodosie a fost aici, ştie despre ce este vorba. Arhiepiscopia vine cu tot felul de invitaţi, o vizitează, vorbesc despre ea, după care - gata", a spus Marinescu. Singurul care a încercat să facă ceva pentru a salva monumentul este un fost elev al colegiului, regretatul Corneliu Dida, însă eforturile sale de a obţine bani europeni, au dat greş. Potrivit acestuia, pentru întreaga recondiţionare a întregului ansamblu din curtea Colegiului Naţional Mihai Eminescu este nevoie de aproximativ 800.000 euro.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614