REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Bătaie de joc la complexul Universităţii Bioterra: Copiii cu toxiinfecţie, îmbolnăviţi de angajaţii nespălaţi

Bătaie de joc la complexul Universităţii Bioterra: Copiii cu toxiinfecţie, îmbolnăviţi de angajaţii nespălaţi

Replica API 22 august 2015 | 00:00 328

Bucătaria de la Comorova se afla într-o mizerie incredibilă

Bucătaria de la Comorova se afla într-o mizerie incredibilă

La unul dintre cele mai cunoscute restaurante din sudul litoralului au fost descoperite probleme grave. Bucătăria se afla într-o mizerie incredibilă. În urma unui control făcut de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu s-a descoperit că angajaţii din blocul alimentar nu respectă regulile de igienă impuse de lege. Complexul Comorova din Neptun, controlat de Universitatea Bioterra din Bucureşti, a fost sancţionat pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare în spaţiul de producţie. Aproximativ 30 de copii din Bucureşti au fost îmbolnăviţi din cauza indolenţei angajaţilor.

Micuţii au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară. În urma anchetei epidemiologice, medicii au stabilit că vinovaţi de îmbolnăvirea copiilor aflaţi în tabără sunt chiar cei care pregăteau mâncarea. Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a terminat ancheta în acest caz, iar focarul de toxiinfecţie a fost declarat închis. Specialiştii au descoperit prezenta unor germeni şi Escherichia coli atât în ciorba cu carne de pui dreasă cu ou, cât şi în gustarea servită copiilor. Motiv pentru care persoana responsabilă din blocul alimentar a fost amendată cu suma de 2.000 de lei.

“Recoltele de probe şi rezultatele de laborator în urma investigaţiei epidemiologice efectuate în cadrul suspiciunii de toxiinfecţie alimentară de la Tabara Comorova au arătat o încărcătură bacteriologică peste limita admisă în probele de alimente recoltate, respectiv în prânzul servit de copii în data de 16 august, respectiv ciorba de legume cu carne de pui dreasă cu ou, cartofi ţărăneşti la cuptor cu muşchiuleţ de purcel, în gustarea servită la ora 16.00, formată din pâine, salam, caşcaval şi şniţel de pui.

Arată o încărcătură mare microbiologică, prezenţa germenilor şi Escherichia coli (E. Coli). De asemenea, în probele recoltate de pe suprafeţele de lucru, utilaje şi ustensile arată o încărcătură microbiologică mare, un număr total de germeni crescut peste limita normală admisă. Ceea ce atestă faptul că în cursul activităţii nu se respectă regulile de igienă individuală şi nici nu se efectuează operaţiunile de curăţenie şi dezinfecţie a suprafeţelor, a ustensilelor, aşa cum prevăd normele în vigoare.

Instituţia noastră a venit în completare faţă de măsura luată iniţial, de sancţiune contravenţională, în prima etapă cu 800 de lei, pentru neefectuarea triajului epidemiologic zilnic al personalului, cu o sancţiune în valoare de 2.000 de lei pentru neefectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinsecţie a suprafeţelor de lucru aşa cum prevăd normele de igienă în vigoare”, a declarat, pentru “Replica”, dr. Ramona Iliuţă, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.

Inspectorii spun că nu se impune închiderea unităţii de cazare. “Nu se impune. Noi de altfel, pentru eliminarea acestui risc, încă din prima etapă a anchetei măsura impusă de Serviciul nostru de Control a fost de intensificare a măsurilor de curăţenie de dezinfecţie, dublarea substanţelor clorigene, pentru limitarea focarului şi a cazuisticii şi să ne asigurăm că prânzurile consumate în continuare de copiii aflaţi în tabără sunt în siguranţă. Seria următoare de copii va pleca din tabără în cusrul zilei de marţi, săptămâna viitoare.

Tabăra va fi monitorizată, supravegheată, de către noi”, a conchis dr. Iliuţă. Reamintim faptul că în noaptea de 16 spre 17 august, 29 copii, cu vârsta cuprinsă între 11-13 ani, au acuzat crampe abdominale, grețuri, vărsături alimentare, subfebrilitate și scaune diareice, fiind transportaţi cu ambulanţele la spitalele din Mangalia şi Constanţa. Evoluţia sub tratament cu simptomatice antispastice, antiemetice şi perfuzii endovenoase a fost favorabilă, iar copiii au fost externaţi după câteva ore de la administrarea tratamentului.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218