REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

BĂTAIE pe vaccinul ANTIGRIPAL! Medicii de familie au EPUIZAT deja DOZELE

BĂTAIE pe vaccinul ANTIGRIPAL! Medicii de familie au EPUIZAT deja DOZELE

Replica API 9 octombrie 2020 | 00:00 2150

Răcirea vremii vine cu infecţii respiratorii care au simptome asemănătoare COVID-19. Iar medicii se tem de ce e mai rău dacă această boală se suprapune unei epidemii de gripă. Aşa că recomandă vaccinarea antigripală. Primele doze au ajuns în spitale pentru personalul din sistemul sanitar, iar la medicii de familie prea puţine. Vaccinul antigripal tradițional oferă protecție împotriva îmbolnăvirilor de gripă cu trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B.

Anul acesta, campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere a debutat mai devreme decât de obicei, încă din luna septembrie, şi asta din cauza noului coronavirus care dă bătăi serioase de cap. Pentru Constanța au fost solicitate aproximativ 175 de mii de doze de vaccin antigripal, însă, în prima tranșă, au ajuns doar 19.200 de doze, în vederea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Însuficiente, am spune noi, ţinând cont de faptul multe dintre acestea au rămas pe dinafară.

Dozele au fost epuizate

Medicii din cabinetele de Medicină de Familie se plâng deja de lipsa vaccinului antigripal. Dozele au fost repartizate şi către ei, dar într-un număr mic. “A început campania de vaccinare, dar am epuizat deja dozele primite. Le-am administrat copiilor, iar acum nu avem decât să aşteptăm o altă tranşă de vaccinuri. Cele pe care le-am primit nu au fost suficiente, iar bătranii, care fac parte dintr-o categorie cu risc ridicat de îmbolnăvire, au rămas pe dinafară”, a declarat un medic de familie pentru repoterii Replica. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa nu au putut fi contactaţi pentru a oferi lămuriri cu privire la desfăşurarea campaniei de vaccinare în judeţ.

Cine nu primeşte gratis, mai are o şansă la farmacie

Pentru cei care nu reușesc să și-l procure gratuit de la medicul de familie, mai au o şansă să găsească vaccinul antigripal în farmacii. Acesta se găsește sub formă de seringă de unică folosință cu substanța injectabilă, de la mai mulți producători, iar prețul variază în funcție de calitățile acestuia. Așadar, în funcție de producător, de felul vaccinului antigripal și de adaosul comercial practicat de fiecare farmacie, vaccinul antigripal poate fi cumpărat pentru sume pornind de la 23 de lei la 60 de lei per doză.

Când vor fi distribuite celelalte doze

Potrivit Ministerului Sănătăţii, restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației cu un grad ridicat de risc. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ion testeaza-te si pune-ne si noua cum a fost si cum iti e
1
0
Ni se spune sa ne vaccinam da nu si cand o sa avem vaccinu poate sezonu urmator acum trebuie sa mai declare mi de cazuri covit ca daca ajungi cu gripa sezoniera esti declarat covit
0
0
Tu esti mai prost ca ceilalti, ti au bagat astia cipu-n cur invidiosule
4
5
Nu ca oile vaco, ca niste oameni responsabili. Daca medici si savantii lumii spun ca este bine sa ne vaccinam , se mai gaseste cate o proasta sau un idiot sa spuna ca este periculos, ca se baga un microcit ca statul sa-i urmareasca pe cetateni. Ca si cum statul nu poate urmarii ce face populatia si fara cipuri. Si ce sa vada, niste cretini care spun ca virusul e o conspiratie, ca o turma de idiotisi de cretine protesteaza? Drept ar fi ca prostii astia , rebelii pulilor nostre, sa fie intradevar monitorizati iar daca se imbolnavesc, pulica acces in spitale si la tratamente.
6
4
Doamne fereste, ca oile la vaccinat
2
7

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369