REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Băuturile energizante stimulează într-un mod nesănătos inima

Băuturile energizante stimulează într-un mod nesănătos inima

Replica API 27 ianuarie 2021 | 00:00 834

Un nou studiu restrâns sugerează că băuturile energizante pot cauza modificări nesănătoase ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale, care nu apar în cazul celorlalte băuturi cofeinizate.

Oamenii de știință au arătat că amestecul de cofeină, zahăr și alți stimulenți pe baza de plante din băuturile energizante poate provoca modificări la nivelul sistemului electric al inimii, ceea ce poate conduce la un ritm cardiac anormal și potențial periculos. De asemenea, rezultatele studiului sugerează că băuturile energizante ar putea provoca și creșterea pe o durata mai lungă a tensiunii arteriale, spre deosebire de cofeină.

„Consumatorii ar trebui să fie conștienți că a bea o băutură energizantă nu este aceleași lucru cu a bea cafea sau băuturi răcoritoare. Există diferențe” a spus liderul echipei de cercetare, Emily Fletcher. Această este farmacist adjunct și pilot comandant în cadrul Centrului Medical David Grant U.S.A.F. la Travis Air Force Băse din California. „Aș recomandă consumul moderat de băuturi energizante și evitarea acestora de către persoanele cu boli cardiace sau hipertensiune sau evitarea consumului acestora în timpul activităților care ar mari tensiunea arterială și ritmul cardiac, precum sportul” a adăugat Fletcher, citează doc.ro.

Dar nu toată lumea a fost de acord cu concluziile autorilor studiului. Dr. Gordon Tomaselli, purtător de cuvânt al American Heart Association a subliniat că numărul de participanți la studiu a fost mic, fiind de părere că cel mai probabil, băuturile energizante pot fi consumate de adulții sănătoși.

Studiul a inclus 18 voluntari sănătoși de la baza aeriană americană, cu vârstă între 18 și 40 de ani. Armata a decis să cerceteze efectele băuturilor energizante, deoarece trei sferturi dintre personalul bazei consumă băuturi energizante, iar aproape 15% consumă 3 cutii pe zi când sunt detașați în străinătate, a spus Fletcher. Voluntarii au fost împărțiți în două grupe. Jumătate au consumat 950 de ml de băuturi energizante universale care conțineau 108 g de zahăr, 320 de miligrame de cofeină și diverse ierburi. Cealaltă jumătate a consumat o băutură de control pe baza de apă carbonatată care conținea 320 de miligrame de cofeină, 40 de mililitri de suc de lămâie și 140 de mililitri de sirop de cireșe.

Cercetătorii le-au monitorizat apoi activitatea cardiacă și tensiunea arterială pe parcursul a maximum 6 ore de la consumarea băuturilor respective, precum și o examinare de monitorizare a două zi. Cercetătorii nu se așteptau că ingredientele băuturii de control, cu excepția cofeinei, să aibă vreun efect asupra ritmului cardiac sau tensiunii arteriale. După șase zile de la prima etapă, cele două grupe au schimbat între ele băuturile, studiindu-se din nou și efectele acestora.

Electrocardiogramele au arătat că băuturile energizante au provocat o creștere de 10 milisecunde a intervalului QT corectat al inimii, timpul de care au nevoie camerele inferioare ale inimii (ventriculele) pentru a se repolariza și pregăti să genereze o altă bătaie a inimii. „Dacă acest interval de timp, măsurat în milisecunde, este fie prea scurt, fie prea lung, poate conduce la bătăi anormale ale inimii” a spus Fletcher. Ritmul cardiac anormal poate pune viață în pericol, mărind riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Pentru a va face o idee despre diferența de 10 milisecunde, medicamentele care modifică cu 6 milisecunde intervalul QT corectat au prospecte care cuprind avertismente privind efectele produse de această modificare. Atât băuturile energizante, cât și băutură de control cofeinizată au condus la o creștere similară a tensiunii arteriale, dar după șase ore, tensiunea arterială a persoanelor din grupul de control aproape că revenise la normal, în timp ce tensiunea arterială a persoanelor din grupul care consumase băuturi energizante a rămas ușor ridicată.

„Hipertensiunea prelungită crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral” a precizat Fletcher. „Unul din trei americani suferă de hipertensiune. Este vorba de o treime din populație, care și-ar înrăutăți starea de sănătate dacă ar consumă băuturi energizante.”

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor și Alimentelor din Statele Unite consideră în general, că dozele mai mici de 400 de miligrame de cofeină sunt sigure, dar băuturile energizante combină deseori, cofeină cu amestecurile energizante patentate, după cum au subliniat cercetătorii.

Dar Tomaselli, care este și șeful Secției de Cardiologie Johns Hopkins din Baltimore, a ținut să precizeze că modificările prezentate de cercetători sunt destul de mici. „Nu sunt prea convins că acest studiu a demonstrat că „băuturile energizante sunt dăunătoare pentru inima” a mai spus acesta. Persoanelor cu probleme cardiace li se recomandă evitarea acestor băuturi, dar majoritatea persoanelor tinere și sănătoase ar trebui să le poată consumă fără probleme, a spus el. „Aceste băuturi vor produce efecte cardiovasculare, dar șansele de apariție a unui eveniment cardiac advers major sunt mult mai mari în cazul unei persoane care are deja această predispoziție” a spus Tomaselli. „Ne preocupă cazurile rare în care tinerii au o predispoziție de care nu au habar.”

Cu toate acestea, în general, Tomaselli este de părere că persoanele au la dispoziție alte modalități de creștere a nivelului de energie. „Mai degrabă aș recomandă un somn mai odihnitor și sport, dacă aveți nevoie de mai multă energie, decât un stimulent.” a spus Tomaselli. „Aș sugera mai degrabă cafeaua decât băuturile energizante”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920