REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare

BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare

Replica API 20 aprilie 2021 | 00:00 794

Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul anului că programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) va fi oprit în martie 2022, conform unui sondaj în rândul economiştilor, realizat de Bloomberg, citează Agerpres.

Peste 60% din respondenţi au estimat că BCE va păstra calendarul privind achiziţiile nete, iar aproape la fel de mulţi se aşteaptă ca instituţia cu sediul la Frankfurt să notifice cu trei luni înainte oprirea programului. De asemenea, economiştii nu previzionează schimbări semnificative la reuniunea de politică monetară a BCE de săptămâna viitoare.

Banca Centrală Europeană a accelerat la începutul lunii martie ritmul achiziţionării de obligaţiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele potrivit cărora recenta majorare a costurilor de finanţare va deraia redresarea economiei.

Oficialii BCE au indicat că sunt puţine motive de schimbare a direcţiei până în iunie, când va emite noi previziuni privind evoluţia economiei şi vor fi analizate efectele achiziţionării de obligaţiuni.

Deşi numărul ridicat de cazuri de coronavirus şi restricţiile severe din regiune încă afectează mediul de afaceri, ameliorarea ritmului campaniei de vaccinare sugerează că vor fi ridicate gradual restricţiile în următoarele luni. Analiştii previzionează o accelerare a redresării economiei în semestrul doi din 2021.

"Restricţiile de la începutul trimestrului reprezintă o frână, dar cum campania de vaccinare accelerează, se întrevede o îmbunătăţire semnificativă a avansului economiei. Apoi, creşterea ar urma să accelereze în trimestrul trei din 2021", a apreciat Birgit Henseler, economist la DZ Bank AG.

Aproape toţi respondenţii se aşteaptă ca următoare schimbare semnificativă să fie o încetinire a ritmului achiziţionării de obligaţiuni.

"Perspectivele de creştere ale zonei euro în viitorul apropiat rămân reduse, ţinând cont de al treilea val de infecţii, şi în pofida redresării campaniei de vaccinare. BCE va continua achiziţionarea de obligaţiuni într-un ritm accelerat până în septembrie", a previzionat Oliver Rakau, economist la Oxford Economics.

Aproape două treimi dintre respondenţi se aşteaptă ca BCE să folosească integral programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie, de 1.850 de miliarde de euro. Oficialii BCE semnalaseră că ar putea cheltui mai puţin dacă redresarea economiei se accelerează, sau mai mult dacă va fi necesar.

În 11 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367