REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

BCR, executată silit de singurul constănţean care a obţinut în instanţă restituirea dobânzii încasate abuziv

BCR, executată silit de singurul constănţean care a obţinut în instanţă restituirea dobânzii încasate abuziv

Replica API 5 februarie 2014 | 00:00 638

Premieră: clientul băncii a început să-şi recupereze banii!

Premieră: clientul băncii a început să-şi recupereze banii!

Constănţeanul care, în luna decembrie a anului trecut, a realizat o premieră la nivel local, după ce a obţinut, în instanţă, restituirea de către BCR a dobânzii care s-a dovedit a fi fost încasată abuziv, a început să-şi primească banii. Avocatul Stila Frangu, căci despre el este vorba, a demarat procedura de executare silită împotriva Băncii Comerciale Române, pentru a intra în posesia sumei de aproximativ 10.000 de euro.

Stila Frangu s-a luptat mai bine de doi ani de zile cu Banca Comercială Română pentru a elimina o clauză dintr-un contract pe care l-a încheiat în 2008, dar şi pentru a-şi recupera banii plătiţi. Şi a ieşit învingător, deşi părea imposibil. În luna iunie, anul trecut, Judecătoria i-a dat câştig de cauză şi a constatat caracterul abuziv al clauzei cuprinse în contractul de credit bancar încheiat la 29.01.2008, clauză care prevede că "după această dată, dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,50". Conform sentinţei, BCR trebuia să-i restituie clientului său echivalentul în lei, din ziua executării plăţii, al sumei de 9197,32 Euro. Decizia a fost executorie, nu şi irevocabilă. Drept pentru care, reprezentanţii băncii au amânat efectuarea plăţii până la soluţionarea recursului. Şi această cauză a fost în favoarea avocatului Stila Frangu, Tribunalul Constanţa respingând, pe 18 decembrie, recursul formulat de bancă. La o lună şi jumătate de la pronunţare, clientul BCR nu şi-a primit banii. Din acest motiv, avocatul a demarat procedura de executare silită. "Iniţial, au motivat că nu efectuează plata până la soluţionarea recursului. Recursul s-a soluţionat, ei tot n-au plătit. Cel puţin, săptămâna trecută nu aveam banii în cont. Am demarat acţiunea de executare silită, vom obţine un titlu executoriu şi îmi voi recupera banii. Până în prezent, din cele mai recente date pe care le am, a fost virată în cont o parte din sumă, circa 70-80% din ea", a declarat, pentru "Replica", avocatul Stila Frangu. De precizat faptul că Frangu este singur constănţean care a obţinut o hotărâre irevocabilă privind restituirea dobânzii, după ce a dovedit că a fost încasată abuziv. "Sunt singurul din Constanţa care am reuşit acest lucru. Ceilalţi care se află în această situaţie au obţinut constatarea caracterului abuziv, nu şi restituirea sumelor încasate", a conchis avocatul.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614