REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.9° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

BCR, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank, executate silit de OPC

BCR, UniCredit Tiriac Bank si Raiffeisen Bank, executate silit de OPC

Replica API 2 iulie 2010 | 00:00 487

Unitatile bancare din Constanta, sanctionate cu 153.000 lei

Unitatile bancare din Constanta, sanctionate cu 153.000 lei

"Consumatorul nu va mai fi captivul băncilor", este concluzia la care a ajuns Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Prezent la Constanţa, Cerbulescu a declarat că toate băncile sunt nevoite să respecte contractul standardizat impus la nivelul Uniunii Europene. "Băncile sunt obligate să prezinte consumatorului un contract standardizat pentru accesarea unui evantual credit", susţine Cerbulescu care mai spune că directiva europeană reglementează şi situaţia comisioanelor de rambursare a creditelor percepute de bănci.

"Dacă până acum băncile percepeau comisioane de 6%, prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 comisioanele vor fi de 0,5 % la creditele a căror perioadă de rambursare este sub un an şi de 1% a creditelor a căror rambursare anticipată este de peste un an. De altfel, consumatorul poate renunţa într-un termen de 14 zile la contractul pe care l-a semnat cu banca fără să plătească nici un fel de comision de analiză. Consumatorul nu va mai fi captivul băncilor. Dacă băncile obligă consumatorii să semneze alte clauze decât cele menţionate în ordonanţă, precizez că acestea sunt nule de drept", a explicat Cerbulescu. Pentru clauzele abuzive impuse de bănci, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a ţinut să menţioneze că până în prezent la nivel naţional în instanţă au fost înregistrate 140 de dosare, din care 14 hotărâri judecătoreşti sunt în favoarea consumatorilor. "Băncile sunt obligate să anuleze clauzele din contract şi să despăgubească consumatorii. Aproximativ 99,9% din bănci folosesc aceste clauze abuzive. În eventualitatea în care o bancă nu respectă prevederile legale, amenzile sunt de 100.000 lei", susţine Cerbulescu. Cât despre situaţia controalelor la nivelul băncilor din Constanţa, Cerbulescu a declarat că în acest an au fost aplicate 19 sancţiuni în valoare de 153.000 lei şi a fost contestată în instanţă o singură sancţiune în valoare de 4.000 lei. "Celelalte sancţiuni au fost însuşite de bănci. Câteva sancţiuni urmează să fie încasate pe baza unor executări silite pentru că nu au fost nici contestate, dar nici plătite. În această situaţie sunt 4 bănci. Cea mai mare sancţiune aplicată unei bănci din Constanţa este de 13.000 lei pentru majorarea comisionului de administrare a contului, fără ca acest lucru să fie prevăzut în contract. În urma controalelor s-a constatat şi faptul că anumiţi consumatori au fost trecuţi pe lista neagră a rău platnicilor cu toate că persoanele deţineau documente care atestau că ratele în cauză au fost onorate, practici comerciale incorecte referitoare la comisioane", susţine Cerbulescu. Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa au declarat, pentru "Replica", faptul că BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank sunt doar o parte din băncile executate silit. Totodată, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a transmis joi o adresă către toate băncile comerciale din Constanţa prin care solicită luarea măsurilor care se impun pentru punerea în aplicare a noilor prevederi legislative.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369