„Experții“ care și-au bătut joc de bdul. Al. Lăpușneanu au pierdut contractul la Sanatoriul Techirghiol
„Experții“ care și-au bătut joc de bdul. Al. Lăpușneanu au pierdut contractul la Sanatoriul Techirghiol
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestRecent, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a atribuit contractul pentru realizarea de lucrări de consolidare, reparare în regim de urgență și amenajări interioare a corpului C1 din incinta bazei de tratament. Procedura a fost una anevoioasă, iscând mai mute controverse, după ce, în vara acestui ani, licitația a fost contestată de firma Hidro Salt, care a ajuns în atenția publicului prin dezastrul provocat în Constanța. Societatea care a prins, în final, acordul cadru, a cărui valoare se ridică la suma de 34.282.688,59 de lei, este Strizo Sintetic SRL.
unul dintre reprezentanții Hidro Salt
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a atribuit recent contractul ce vizează proiectare și execuție respectiv lucrărilor din cadrul proiectului de consolidare și reparare în regim de urgență a corpului C1 din cadrul vazei de tratament. Acordul vizează de asemenea și prestarea serviciilor de elaborare a Proiectului Tehnic și detaliile de execuție, inclusiv documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor necesare demarării obiectivului de investiții. Societatea însărcinată cu desfășurarea acestora va realiza și recompartimentările și va reface finisajele imobilului, oferind asistență tehnică pe întreaga perioadă a proiectului.
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol
Procedură de atribuire anevoioasă
Licitația pentru atribuirea acestui contract a fost contestată de Hidro Salt B-92, firma care se ocupă de reabilitarea bulevardului Alexandru Lăpușneanu, aceeași care a abandonat lucrările de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”. Hidro Salt a cerut Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor să anuleze procesul-verbal nr. 9420/19.06.2023 și raportul procedurii de atribuire a contractului și obligarea autorității contractante, în speță Sanatoriul Techirghiol, la reevaluarea ofertei depuse de asocierea SC Consolidări Speciale 2007 SRL (lider)- SC Euro Construct Trading 98 SRL, SC PAS 97 Impex SRL și SC CSP Proiect Line SRL – SC Masstudio SRL. A mai cerut anularea ofertei depuse de asocierea câștigătoare formată din Strizo Sintetic SRL - Tesaro Kit Construct SRL - Ideal Com SRL - Yardman SRL.
contestația depusă de Hidro Salt
Contestația a fost respinsă pe 3 august, iar firma a mers direct în instanță, în speranța că judecătorii îi vor da câștig de cauză și că va pune, astfel, mâna pe Sanatoriul Techirghiol. Contractul, în valoare de 34.282.688,59 de lei, a fost în final atribuit societății gălățene Strizo Sintetic SRL, care făcea parte din asocierea a cărei oferte a fost desemnată câștigătoare și inițial.
Controversata Hidro Salt a tras cu dinții de acest contract
Trebuie menționat faptul că țepele date de Hidro Salt pot fi considerate un fenomen național, ajungând cunoscută pentru mai multe cazuri în care nu și-a onorat obligațiile ce îi reveneau în urma încheierii contractelor cu diverse unități administrativ teritoriale. În 2019, firma a abandonat lucrările pentru asfaltarea a 10 km de drum din municipiul Brăila. Și la Buzău, societatea a abandonat lucrările la Blocul Operator de la Spitalul Județean, a început lucrările la cantina şi căminul Liceului cu program sportiv Nicolae Rotaru în decembrie 2017, iar în noiembrie 2018, după demolarea clădirii, le-a abandonat. Chipurile, reprezentanții firmei nu au putut lucra la prețurile pe care, culmea, le-au licitat, căci între timp au crescut prețurile. Întrucât au abandonat șantierul, s-a reziliat contractul cu ei, contract în valoare de 4.970.276 lei fără TVA. Lucrarea era finanțată cu bani de la bugetul de stat şi de la bugetul local, iar proiectul prevedea reabilitarea cantinei și dotarea cu aparatură de specialitate și mobilier, reabilitarea şi modernizarea căminului, precum și dotarea acestuia.
Societatea bucureșteană Hidro Salt B92 este controlată de familia Băiculescu, o apropiată a fostului edil al Bucureștiului, Sorin Oprescu, în mandatul căruia au obținut mai multe contracte cu primăria Capitalei. Compania acestora a înregistrat în anul fiscal 2021 o cifră de afaceri în valoare de 59.301.988 de lei, profit de 1.885.510 de lei și datorii ce se ridică la suma de 43.829.756 de lei.
Trebuie menționat și faptul că țepele date de Hidro Salt pot fi considerate un fenomen național, ajungând cunoscută pentru mai multe cazuri în care nu și-a onorat obligațiile, ce îi reveneau în urma încheierii contractelor cu diverse unități administrativ teritoriale. În 2019, firma a abandonat lucrările pentru asfaltarea a 10 km de drum din municipiul Brăila. Și la Buzău, societatea a abandonat lucrările la Blocul Operator de la Spitalul Județean.
În 2012, Hidro Salt B 92 a obținut contractul pentru reabilitarea Școlii „Ștefan cel Mare“ din Focșani, finanțat din fonduri europene, după ce au ofertat 4.960.039,45 lei plus TVA, un preț cu 50% mai mic decât valoarea estimată de 11.250.916 lei la care s-a adăugat TVA. Un an mai târziu, constructorul a solicitat încă 2 milioane de lei, invocând lucrări neprevăzute în documentația tehnică.
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News