REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Beatrice Rancea, propusă pentru funcţia de director al Operei Naţionale din Bucureşti

Beatrice Rancea, propusă pentru funcţia de director al Operei Naţionale din Bucureşti

Replica API 5 mai 2016 | 00:39 153

Fost director al Teatrului Naţional din Constanţa,

Fost director al Teatrului Naţional din Constanţa,

Beatrice Rancea, sursa foto: operaiasi.ro

Vicepremierul Vasile Dîncu a susţinut zilele acestea că va propune noului ministru al Culturii să numească la conducerea Operei Naţionale din Bucureşti „un profesionist de excepţie”. Este vorba despre renumitul regizorul de teatru Beatrice Rancea, actualmente director al Operei din Iaşi, care s-a făcut remarcată într-un timp şi pentru faptul că a făcut parte din juriul de la „Dansez Pentru tine”. Vicepremierul este de părere că scandalurile din ultima vreme au afectat serios imaginea instituţiei, deşi a fost vorba de cazuri particulare care nu aveau legătură cu actul artistic în sine. Acesta spune că propunerea numirii în funcţia de director a lui Beatrice Rancea i-a fost făcută de regizorul de teatru şi operă Andrei Şerban.

„M-am întâlnit de mai multe ori în ultimele zile cu angajaţi ai Operei pentru discuţii legate de revenirea la normalitate. Am văzut infrastructura, încă având nevoie de investiţii, şi am analizat împreună cererile pe care angajaţii le au faţă de conducere, o conducere care azi este inexistentă. Din păcate, vidul de management din ultima vreme şi conflictual instituţional au agravat o stare de fapt caracterizată prin nesiguranţa, lipsa de dialog intern şi imprevizibilitate privind carierele sau repertoriul instituţiei”, a declarat, pentru agerpres.ro, vicepremierul Vasile Dîncu.

El spune că una din problemele stringente ale Operei este, în acest moment, conducerea. Astfel, el vrea să se rezolve această situaţie şi să fie numit un director al instituţiei, fie şi interimar şi că cea care este acum director al Operei din Iaşi nu a respins ideea de a conduce Opera din Bucureşti. Amintim că Beatrice Rancea a fost director general al Teatrului Naţional din Constanţa în perioada 2005- 2007.

Scandalurile se ţin lanţ de câteva luni: un nou ministru al Culturii şi directori schimbaţi ca pe şosete

După ce trei directori ai Operei Naţionale din Bucureşti au fost trimişi în judecată în iarna anului 2015, problemele şi scandalurile s-au ţinut lanţ în instituţie. Spectacolele au fost anulate fără ca oamenii să fie anunţaţi în prealabil. Nemulţumiri au fost şi din partea angajaţilor şi din partea posibililor spectatori care nu au mai ajuns să se bucure de spectacolele pentru care au plătit. Numai luna trecută au fost anulate 3 spectacole. Iar mai nou, două reprezentanţii ale baletului „Giselle” programate pentru 6 şi 8 mai au fost anulat şi ele, însă reprezentanţii Operei spun că oamenii îşi pot recupera banii de pe 4 mai. Încă din luna aprilie, pe 4, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, l-a schimbat din funcţie pe directorul interimar George Călin şi l-a numit director interimar pe dirijorul Tiberiu Soare.

Ulterior, Alexandrescu l-a înlocuit pe Soare cu Vlad Conta, apoi pe acesta din urmă cu fostul director interimar, George Călin. După toate acestea, Vlad Alexandrescu a anunţat pe 27 aprilie, pe facebook, că îşi dă demisia, iar premierul Dacian Cioloş l-a desemnat pe vicepremierul Vasile Dîncu să medieze conflictul de la Operă şi să meargă să discute cu angajaţii. În ceea ce priveşte problema ocupării funcţiei de ministru al Culturii, secretarul de stat în Ministerul Culturii Corina Şuteu a fost propusă marţi de premierul Dacian Cioloş să ocupe această funcţie, în condiţiile în care Vlad Alexandrescu a fost revocat din funcţie, iar Iohannis a semnat miercuri, 4 mai şi decretul care atestă acest lucru.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218