REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Becali le poartă noroc deţinuţilor de la Valu lui Traian. Naşul Hagi îi scoate la muncă

Becali le poartă noroc deţinuţilor de la Valu lui Traian. Naşul Hagi îi scoate la muncă

Replica API 9 ianuarie 2014 | 00:00 260

Penitenciarul Poarta Albă a încheiat contract cu Viitorul pentru un an

Penitenciarul Poarta Albă a încheiat contract cu Viitorul pentru un an

Patronul Stelei a primit în sfârşit vestea mult aşteptată! Gigi Becali, încarcerat de opt luni, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, are şanse mari să lucreze pentru naşul său de cununie, renumitul Gheorghe Hagi. Penitenciarul Poarta Albă a admis cererea de furnizare deţinuţi pentru Clubul de fotbal Viitorul din Constanţa. Contractul de prestări servicii a fost parafat marţi, 8 ianuarie 2014.

Potrivit purtătorului de cuvânt Gabi Botezan, contractul prevede ca penitenciarul de la malul mării "să asigure un efectiv de persoane private de libertate, în vederea prestării unor activităţi lucrative în domeniul întreţinere terenuri sportive şi clădiri, interior şi exterior". În solicitarea clubului nu au fost nominalizaţi deţinuţi, acest aspect fiind interzis de regulamentul sistemului penitenciar. Însă, sunt prevăzute anumite criterii privind selecţia detinuţilor. "În perioada următoare, Comisia constituită la nivelul penitenciarului va selecţiona persoanele private de libertate care corespund criteriilor solicitate de angajator, cu respectarea prevederilor legale în vigoare", susţine Gabi Botezan. Printre deţinuţii care vor ieşi la muncă s-ar putea număra şi finanţatorul Stelei, încarcerat la Valu lui Traian, secţie exterioară a Penitenciarului Poarta Albă. De precizat că SC Fotbal Club Viitorul SA este controlată de Hagi. "Deocamdată nu s-a pus problema cine va lucra. Vor fi selecţionaţi deţinuţi din regimul deschis. Nu vor fi puţini, aproximativ 30. Dacă Gigi Becali va îndeplini condiţiile legale, atunci va fi scos la muncă. Nu se fac solicitările nominal. Noi am căzut de acord şi am încheiat un contract pentru o perioadă de un an. Probabil că există posibilitatea să fie folosit şi Becali. Ar fi un lucru bun. Nu este recidivist, este serios. Nu se pot face diferenţieri între persoanele private de libertate. Scrie în Constituţie", susţin reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă.

Deţinuţii, cea mai ieftină mână de lucru din Constanţa

Contractul semnat marţi este unul benefic pentru bugetul de stat. "Şi dacă încheiem contract pentru trei deţinuţi suntem mulţumiţi, pentru că nu mai stau în unitate, să fie întreţinuţi, au o activitate. Dacă am avea 100 de contracte încheiate pentru câte 5 deţinuţi, noi am fi bucuroşi. Este un beneficiu pentru penitenciar, pentru stat, pentru noi, o economie la buget. Este un fel de autofinanţare, în condiţiile în care unităţile penitenciare nu dispun de fondurile necesare", au mai explicat angajaţii unităţii. "Becali nu poate fi angajat consilier la Clubul Viitorul, el este deţinut ca oricare alt deţinut şi poate da doar sfaturi din experienţa personală, iar asta o poate face şi prin intermediul unei scrisori. Conform legii, în sistemul penitenciar, deţinuţii scoşi la muncă pot fi supravegheaţi sau nesupravegheaţi. Nu există varianta de a însoţi un deţinut până la punctul de lucru şi să fie preluat la finalul programului. Am avut deţinuţi care au muncit fără să fie supravegheaţi de angajaţii unităţii. Sistemul de regulă este cu supraveghere pe tot parcursul zilei, dar dacă oamenii din regimul deschis ne demonstrează că sunt serioşi şi nu creează probleme, atunci pot pleca singuri la muncă, fără însoţitori. Pentru acest lucru este necesar un angajament semnat, cu atribuţii clare. Dacă o persoană creează probleme, răspunde. Angajaţii unităţii au obligaţia ca la punctele respective de lucru să efectueze controale în zilele şi orele stabilite de conducere. Regim mixt nu există", spun reprezentanţii unităţii. În cazul în care Becali va avea norocul să lucreze pentru Hagi, reprezentanţii penitenciarului spun că nu va avea posibilitatea să părăsească celula nesupravegheat. "Pentru o perioadă de timp va fi supravegheat. În funcţie de comportament se va decide ulterior", au mai explicat angajaţii din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Nici un deţinut însă nu poate ieşi în afara perimetrului penitenciarului dacă nu are o stare de sănătate care să-i permită să muncească şi să nu reprezinte un pericol social. În Constanţa, forţa de muncă pe care Penitenciarul Poarta Albă o deţine este căutată atât de persoanele juridice, dar şi de cele fizice. Pe lângă avantajul material, deţinuţii pot beneficia şi de o reducere a pedepsei. Pentru 21 - 22 de zile lucrătoare, pedeapsa unui deţinut se reduce cu şapte zile. Puşcăriaşii sunt căutaţi pentru că reprezintă o mână de lucru ieftină.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367