REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 22 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6494
23.4° Constanța Vineri, 22 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6494

BEI sprijină protejarea litoralului Mării Negre de eroziune şi inundaţii

BEI sprijină protejarea litoralului Mării Negre de eroziune şi inundaţii

Replica API 28 iunie 2022 | 00:00 874

Banca Europeană de Investiţii a anunţat, în cadrul conferinţei ONU privind oceanele, o cofinanţare de 97 de milioane de euro pentru a sprijini rezilienţa litoralului românesc al Mării Negre la eroziune şi inundaţii, se arată într-un comunicat al BEI.

Această nouă investiţie este alocată în cadrul Programului structural de împrumuturi "Cofinanţare România-UE pentru Mediu în perioada de programare 2014-2020".

Litoralul românesc al Mării Negre este supus eroziunii datorită orientării, geomorfologiei, prezenţei structurilor artificiale, precum şi condiţiilor hidrodinamice locale. Acest lucru duce la pierderea terenurilor, a proprietăţilor şi a sistemelor naturale protejate, scrie Agerpres.

Proiectul cofinanţat de BEI, alături de Uniunea Europeană, include investiţii pentru construcţia şi reabilitarea structurilor de coastă, pentru a proteja peste 30 de kilometri din linia de coastă şi 17.200 de hectare de zone umede, cum ar fi diguri de colmataj, diguri, bariere, facilităţi de coastă, precum şi măsuri pentru protecţia stâncilor.

Împrumutul BEI va contribui, de asemenea, la construcţia de recife artificiale şi alte biostructuri pentru habitatele marine şi protecţia plajelor. În cele din urmă, va sprijini punerea în aplicare a unui program integrat de monitorizare a litoralului, pentru a sprijini întreţinerea plajelor şi protecţia biodiversităţii. Aproximativ 383.000 de locuitori care trăiesc în zonele protejate de coastă ar urma să beneficieze de proiect.

"Eroziunea litorală pune vieţi în pericol şi provoacă pagube socio-economice. Trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja ţărmurile mării şi a păstra habitatele naturale pe care le oferă. Aceasta face parte din Strategia BEI "Blue Sustainable Ocean", prin care intenţionăm să îmbunătăţim sănătatea oceanelor, să construim medii de coastă mai puternice şi să stimulăm activitatea economică durabilă albastră cu o creditare de 2,5 miliarde de euro până în 2023", a afirmat Ricardo Mourinho Felix, vicepreşedinte BEI, care supervizează economia albastră.

La rândul său, Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele BEI care supervizează activităţile din România, a adăugat: "Protejarea litoralului Mării Negre este esenţială pentru România, economia sa, populaţia sa şi fauna sălbatică de coastă. Proiectul va contribui la păstrarea calităţii plajelor, care atrag peste 1,3 milioane de vizitatori în fiecare an. Eroziunea de coastă cu care se confruntă ţara este exacerbată de schimbările climatice. Sunt foarte încântat să lucrez mână în mână cu Guvernul României şi cu Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă şi a intensifica colaborarea de lungă durată a BEI cu România, pentru a creşte rezistenţa la climă a coastei Mării Negre".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce te faci cu machedonii astia ce vor numai bani, sunt incopetentii si pun bete in roate.Exemplul concludent este Hristu Uzun care cara bani pesedistilor locali numa sa ramina la butoane.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
3746324943
5/49
292427392816
joker
3034728106