REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Bela Tănase mută blocul de pe Lăpușneanu, la Curtea Supremă! VIDEO

Bela Tănase mută blocul de pe Lăpușneanu, la Curtea Supremă! VIDEO

Replica API 8 martie 2022 | 13:05 2626

Controversatul proiect imobiliar al investitorului de la Cambela Prod, de pe bulevardul Lăpuşneanu, suspendat încă de judecătorii de la Tribunalul Constanţa, care vizează „Construire imobil D+P+4e locuinţe colective“, din zona CCINA Constanţa, a ajuns în atenția judecătorilor de la Curtea Supremă. După ce magistrații constănțeni au decis, pe fond, anularea parțială a PUZ-ului care a stat la baza demarării proiectului, Cambela a formulat recurs, la Curtea de Apel. Însă, considerând că instanța de aici nu ar fi imparțială, a cerut strămutarea dosarului la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a sesizat, în ianuarie 2018, Consiliul Local cu privire la faptul că au fost efectuate verificări referitoare la legalitatea adoptării H.C.L.M. nr.102/30.04.2015 privind aprobarea Planului urbanistic zonal - zona delimitată de la nord de Bulevardul Aurel Vlaicu, la vest de aleea Umbrelor și aleea Melodiei, la sud de str. Soveja și la est de BD. AL.Lăpușneanu, inițiator S.C. Agexcom Internațional S.R.L.. Ca urmare a verificărilor efectuate a rezultat faptul că hotărârea privind aprobarea Planului urbanistic zonal a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor legale în materie.

hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul

Astfel, ca urmare controlului efectuat de către inspectorii în construcții, prin procesul verbal de control nr. 3346/25.01.2018 întocmit în speță, s-au constatat neconformități, în sensul că certificatul de urbanism în baza căruia s-a avizat/aprobat PUZ, este emis incomplet, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentațiile de urbanism aprobate, în sensul că: la regimul juridic, certificatul de urbanism nu specifică dacă terenul studiat este înscris în Lipsa cuprinzând monumentele istorice din România; la regimul tehnic, certificatul de urbanism nu prezintă reglementările urbanistice valabile pentru zona ZRL5.

Toate aceste neconformități constatate constituie abateri față de prevederile art. 29 alin. 3 și ale art. 31 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, iar aprobarea documentației de urbanism s-a realizat fără respectarea prevederilor legale având în vedere că, coeficientul de utilizare a terenului -C.U.T. - propus de noua reglementare îl depășește pe cel aprobat inițial cu mai mult de 20%, o sigură dată.

Coeficientul de utilizare al terenului stabilit prin P.U.Z. pentru lotul 183B - inclus în ZRL5(f) este C.U.T. -4.0, depășind valoarea aprobată inițial cu mai mult de 20% și conform P.U.G., coeficientul de utilizare a terenului pentru lotul 183B - inclus în ZRL5 este CUT-2,5, astfel că în această situație, valoarea coeficientului de utilizare a terenului pentru lotul 183B putea fi C.U.T. maxim - 3.0, iar în această situație, sunt încălcate prevederile art.32 alin. 7 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Lipsa avizului Direcției Județene pentru Cultură. Pentru perimetrul menționat mai sus în vederea elaborării PUZ era necesar avizul Direcției Județene pentru Cultură în baza unei documentații întocmite conform legislației în vigoare, motivat de faptul că terenul menționat se situează în sit arheologic Necropole, conform Listei Monumentelor Istorice 2004-2015.

Cambela a formulat recurs, după ce Tribunalul a decis anularea PUZ-ului

Anul trecut, Constanța Altfel a solicitat anularea hotărârii privind aprobarea PUZ-ului care a stat la baza demarării proiectului de construcție, acțiunea fiind admisă, în parte. Cambela a formulat recurs, la Curtea de Apel, însă a depus o cerere de strămutarea a dosarului, la Curtea Supremă. Acțiunea a fost depusă pe 18 februarie, a.c., urmând ca pe 24 martie, magistrații de aici să ia o decizie în acest caz.

VIDEO:

După cum se poate vedea și în imagini, terenul este împrejmuit, pare abandonat, după ce lucrările au fost suspendate în instanță.

Date despre Bela Tănase și Cambela Prod

SC Cambela Prod SRL este o firmă înființată în anul 2000, administrată de către Constantin Camburi și Bela Tănase. Revista Capital l-a inclus în top 300 milionari pentru anul 2017 şi pe Bela Tănase - locul 241, cu o avere estimată la 25-27 milioane de euro. Cambela Prod este unul dintre marii investitori care se ocupă cu imobiliare în Constanţa. În portofoliul firmei sunt blocuri în Mamaia, pe strada Caşin, în Faleză Nord, pe strada Biruinţei, în cartierul Coiciu.

Bela Tănase se ocupă cu agricultura, mai exact cu exportul de cereale pe ruta maritimă Constanța-Egipt. Acesta este asociat cu 50% la Cambela Construct SRL, alături de Camburi Constantin născut în 1966, tot în județul Tulcea, la Sarighiol de Deal, dar și la firma Highlife Properties, deținută 100% de Bela.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
... construieste ilegal un bloc pe un spatiu verde , dupa ce a mituit primaria Cta , acest Belit Tanase
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614