REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Belarus: Roman Protasevici apare într-o înregistrare suspectată că a fost făcută sub constrângere

Belarus: Roman Protasevici apare într-o înregistrare suspectată că a fost făcută sub constrângere

Replica API 26 mai 2021 | 12:15 909

O înregistrare video în care apare tânărul jurnalist belarus Roman Protasevici a fost dată publicităţii luni, provocând îngrijorarea opoziţiei care consideră că există indicii că ar fi fost făcută sub constrângere, informează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Roman Protasevici

Înregistrarea video a fost difuzată pe un canal Telegram pro-guvernamental.

"Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat şi respectând legea, continui să colaborez cu anchetatorii şi am trecut la mărturisiri cu privire la organizarea tulburărilor în masă", spune Roman Protasevici în această înregistrare video în care vorbeşte aşezat la masă, cu faţa la camera de filmat.

Tânărul jurnalist pare obosit, fluturându-şi mâinile încrucişate în timp ce pe masă sunt un pachet de ţigări şi unul de chibrituri.

În înregistrarea video nedatată, activistul de 26 de ani susţine că se află în Închisoarea nr. 1 din centrul oraşului Minsk. Încăperea în care este filmat nu oferă însă niciun indiciu despre locul în care se află.

Presa de opoziţie susţine că Roman Protasevici avea urme pe faţă, sugerând astfel posibile rele tratamente.

"Aşa arată Roman sub presiune fizică şi morală", a scris pe Twitter opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, denunţând înregistrarea "canalelor de propagandă ale regimului".

În trecut, autorităţile din Belarus au fost acuzate de difuzarea unor mărturisiri ale unor persoane aflate în arest, obţinute sub constrângere.

În august 2020, Svetlana Tihanovskaia a apărut într-o înregistrare video difuzată de mass-media de stat în care făcea apel să nu se manifeste, într-un moment în care Belarusul era cuprins de o mişcare istorică de protest împotriva realegerii frauduloase a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

O aliată a opozantei, Maria Kolesnikova, a denunţat, la rândul ei, o înregistrare făcută "sub presiunea forţelor de securitate".

În înregistrarea de luni, Protasevici a mai spus că se simte bine.

Cu câteva ore mai devreme, mama acestuia comunicase presei că este posibil ca fiul ei să fie internat la Minsk pentru probleme cardiace, informaţii despre care ministerul de interne a declarat că sunt false.

Roman Protasevici a fost redactor-şef al unui influent canal al opoziţiei, Nexta, şi a jucat un rol cheie în organizarea mişcării de protest din 2020.

Duminică, el a fost arestat împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, după ce un avion Ryanair care circula pe ruta Atena - Vilnius şi la bordul căruia călătoreau, a fost forţat să aterizeze la Minsk.

Roman Protasevici locuia în exil, în Lituania.

El este urmărit penal în Belarus pentru "organizarea de tulburări în masă", infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.

Serviciile de securitate din Belarus (KGB), moştenite din perioada sovietică, l-au plasat Roman Protasevici pe o listă a "indivizilor implicaţi în activităţi teroriste" pentru care riscă, potrivit opoziţiei, pedeapsa cu moartea în Belarus, ultima ţară din Europa care mai aplică pedeapsa capitală.

Aproximativ 35.000 de persoane au fost arestate în Belarus de la începerea demonstraţiilor regulate în august 2020.

Preşedintele Lukaşenko neagă comiterea unei fraude electorale şi acuză Occidentul că a sprijinit protestele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369