REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Belgia a repatriat din Siria 16 copii de jihadişti şi şase mame

Belgia a repatriat din Siria 16 copii de jihadişti şi şase mame

Replica API 22 iunie 2022 | 00:00 584

Belgia a repatriat dintr-o tabără din nord-estul Siriei, aflată sub control kurd, 16 copii de jihadişti şi şase mame, toţi având cetăţenie belgiană, cu un avion al Ministerului Apărării care a aterizat în noaptea de luni spre marţi, relatează AFP.

Sursa foto: www.lesoir.be

O sursă judiciară a confirmat AFP o informaţie oferită de mai multe mass-media belgiene, citează Agerpres.

Toţi copiii au vârste sub 12 ani şi au fost scoşi, alături de cele şase femei, din tabăra Al-Hol pentru a traversa graniţa cu Irakul înainte de a urca la bordul acestui avion belgian la Erbil (Irak), a subliniat aceeaşi sursă.

Potrivit radio-televiziunii francofone RTBF, cele şase mame au fost deja condamnate în Belgia, în special pentru participarea la activităţi ale unui grup terorist, şi au fost predate justiţiei imediat după sosire, în timp ce copiii urmau să fie supuşi unor examene medicale înainte de a fi încredinţaţi serviciilor de protecţie a copilului.

"În această noapte a avut loc ultima fază a unei operaţiuni destinate repatrierii din Siria a 16 copii belgieni însoţiţi de mame cu cetăţenie belgiană", a indicat parchetul federal belgian într-un comunicat.

"Avionul Ministerului Apărării a aterizat în această noapte la ora 01:30", a adăugat parchetul, care a anunţat organizarea unei conferinţe de presă marţi dimineaţa la Bruxelles pentru mai multe detalii.

Este vorba despre principala operaţiune de acest gen organizată vreodată de Belgia după căderea grupării Stat Islamic (SI) în 2019, care a condus la arestarea a sute de femei şi copii de toate naţionalităţile plasaţi în detenţie în tabere controlate de forţele kurde.

În martie 2021, a doua zi după ce serviciile antiteroriste au dat undă verde, premierul belgian Alexander De Croo a promis că va "face totul" pentru a repatria din aceste tabere copiii sub 12 ani a căror filiaţie belgiană este dovedită.

OCAM, organizaţia belgiană de coordonare pentru analiza ameninţării teroriste, a estimat că mamele şi copiii care au rămas în aceste tabere au nevoie de "monitorizare permanentă", ceea ce este "mult mai uşor" de asigurat pe teritoriul belgian.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Belgienii p****i ca de obicei, dar de ukraina spune ca ajuge atita ajutor.DEGENERATI
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367