REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Belgia suspendă cererea de extrădare a Spaniei care îi vizează pe Carles Puigdemont şi Toni Comin

Belgia suspendă cererea de extrădare a Spaniei care îi vizează pe Carles Puigdemont şi Toni Comin

Replica API 18 februarie 2020 | 00:00 451

Carles Puigdemont şi Toni Comin

Belgia nu îi va preda Spaniei pe separatiştii catalani Carles Puigdemont şi Toni Comin înainte ca Parlamentul European să se pronunţe asupra unei cereri de ridicare a imunităţii celor doi europudetaţi, a decis luni justiţia belgiană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Contactat de France Presse, unul dintre avocaţii catalanilor, Simon Bekaert, a confirmat decizia camerei de consiliu a tribunalului neerlandofon din Bruxelles.

"Judecătorul a decis amânarea sine die a soluţionării cererii de extrădare (...), aşteptând decizia Parlamentului European privind cererea de ridicare a imunităţii", a declarat avocatul.

Carles Puigdemont, fost lider al regiunii Catalonia, şi Toni Comin, unul dintre foştii săi "miniştri", au fugit în Belgia la sfârşitul lui octombrie 2017, după o tentativă de secesiune.

Ei sunt amândoi căutaţi de justiţia spaniolă, care îi acuză în special de "rebeliune" şi a emis deja mai multe mandate de arestare europene pentru a obţine predarea lor de către Belgia.

Ultimele mandate de arestare de până acum datează din toamna lui 2019.

Judecătorul de instrucţie belgian angrenat în procedură a decis să o suspende la începutul lui ianuarie, în virtutea calităţii de eurodeputat a lui Puigdemont şi Comin, care le oferă imunitate.

O decizie confirmată luni de cea a camerei de consiliu, potrivit avocatului Bekaert. "În motivarea sa, judecătorul a spus că decizia este legată de cea din luna ianuarie", a explicat avocatul.

În ceea ce priveşte cererea de ridicare a imunităţii lui Puigdemont şi Comin, formulată luna trecută de un judecător spaniol, Parlamentul European nu a dat încă un verdict. Decizia finală este aşteptată înainte de luna iunie, potrivit unor surse parlamentare.

Pe lângă Carles Puigdemont şi Toni Comin, şi alţi responsabili separatişti catalani au fost aleşi în mai 2019 în Parlamentul European de la Strasbourg.

Unul dintre ei, Oriol Junqueras, fost număr doi al executivului catalan, încarcerat în Spania, a avut mandatul invalidat după condamnarea sa la 13 ani de închisoare şi interdicţia de a candida de către justiţia spaniolă.

O altă catalană, Clara Ponsati, care s-a refugiat în Scoţia, este vizată şi ea de o cerere de ridicare a imunităţii. Procedura a fost declanşată săptămâna trecută de Parlamentul European.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Belgia greseste. Apara indivizi care pun in pericol integritatea Europei.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218