REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Beneficii uleiuri esențiale: de la relaxare până la ameliorarea simptomelor autismului

Beneficii uleiuri esențiale: de la relaxare până la ameliorarea simptomelor autismului

Replica API 3 iulie 2020 | 00:00 1176

Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate și aromate din plante și sunt folosite de mii de ani în scopuri medicinale, cosmetice și chiar și în timpul ritualurilor religioase.

Aristotel era de părere că, pe lângă cele 4 elemente, apă, aerul, pământul și apă, există în natură și un al cincilea element: chintesența, adică spiritul din orice ființă, chiar și din plante.

În zilele noastre, uleiurile esențiale sunt extrase din plante prin două metode: distilarea, metodă folosită din cele mai vechi timpuri, dar și presarea la rece, folosită în special pentru extragerea uleiurilor esențiale din citrice, scrie doc.ro.

Care sunt efectele folosirii uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale au o mulțime de beneficii, însă confirmate până acum de către oamenii de știință sunt următoarele efecte: reducerea stresului, ameliorarea durerii, estomparea grețurilor, echilibrarea emoțională, îmbunătățirea somnului și a memoriei, precum și energizarea.

Anxietatea este una dintre afecțiunile adesea tratate cu uleiuri esențiale. Un studiu făcut cu privire la această tema a scos la iveală faptul că persoanele anxioase au resimțit o ameliorare a simptomelor anxietății în urmă folosirii aromaterapiei. Totodată, specialiștii au constatat faptul că nu există efecte secundare atunci când sunt folosite uleiurile esențiale pentru tratarea tulburărilor anxioase.

Uleiul esențial de portocale este cel mai eficient în estomparea anxietății.

În ceea ce privește greață, uleiul esențial de mentă, cel de ghimbir dar și uleiul de lavandă sunt eficiente.

Cum acționează uleiurile esențiale

Potrivit specialiștilor Institutului Național pentru Cancer din SUA, uleiurile esențiale acționează prin intermediul sistemului limbic cerebral.

Mai exact, componentele chimice ale vaporilor de ulei esențial se “lipesc” de bulbul olfactiv, având un impact direct asupra centrului emoțiilor, adică asupra sistemului limbic.

Prin acest circuit, uleiurile esențiale au efecte antibacteriene, antiinflamatoare, analgezice și chiar și sedative.

Uleiurile esențiale conțin trei tipuri de compuși organici diferiți, fiecare dintre aceștia având un efect anume:

Fenilpropanoide – acești compuși au proprietăți antibacteriene, antifungice, dar și antivirale. Fenilpropanoidele curată receptorii celulari. Fără să fie curățați acești receptori, celulele nu pot comunica și apar dezechilibrele în organism, care declanșează apariția bolilor.

Printre uleiurile care conțin acești compuși se află: uleiul de busuioc, uleiul de scorțișoară, uleiul de oregano, uleiul de anason și uleiul de mentă.

Monoterpenele – acești compuși se regăsesc în majoritatea uleiurilor esențiale și ajută la reprogramarea informațiilor în memoria celulară.

Sesquiterpenele – aceștia ajută la oxigenarea țesuturilor, împiedicând supraviețuirea și multiplicarea bacteriilor.

Printre uleiurile care conțîn acești compuși se află: uleiul esențial de cedru, uleiul de santal, uleiul de piper negru, uleiul de ghimbir, uleiul de smirnă și uleiul de patchouli.

Uleiuri esențiale pentru ameliorarea autismului și ADHD-ului

Uleiurile esențiale sunt folosite de mulți părinți pentru ameliorarea simptomelor specifice autismului. Potrivit acestora, uleiurile pot ajută copiii să facă tranziția de la o activitate la altă mult mai ușoară. Uleiul esențial de mușețel, dar și uleiul de vetiver sunt folosite cu acest scop. Cercetătorii de la Universitatea din Ohio fac studii pentru a descoperi mai multe despre legătură dintre uleiurile esențiale și comportamentul copiilor cu autism.

Și ADHD-ul poate fi ameliorat prin inhalarea vaporilor de ulei de vetiver, modificând comportamentul agitat al copiilor care suferă de această afecțiune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920