REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Beneficiile ceaiului de cimbru pentru sănătate

Beneficiile ceaiului de cimbru pentru sănătate

Replica API 9 iulie 2020 | 00:00 1398

Cimbrul, popular încă din Antichitate, este astăzi disponibil la noi în țară în trei variante: cimbrul sălbatic, cimbrișorul și cimbrul de grădină, ultimele două fiind recomandate pentru ceai și condimentarea mâncărurilor, scrie doc.ro.

Ceaiul de cimbru are o aromă specifică și destul de puternică, ce acționează ca un excelent stimulant și tonic. Soldații romani făceau baie în ceai de cimbru înainte de lupte, pentru a căpăta forță și energie, iar astăzi îl folosim intens în perioadele de recuperare, pentru a trata stresul cronic și astenia de primăvară.

Cum acționează ceaiul de cimbru

Ceaiul de cimbru ne relaxează, facilitează oxigenarea creierului, tratează depresia, anxietatea, insomnia și calmează durerile de cap, diminuând inflamația. Este folosit ca antiinflamator local și în caz de întinderi musculare, entorse, luxații sau artroză, prin aplicarea unor comprese cu ceai concentrat călduț pe zonele afectate.

Cimbrul are și un puternic efect antifungic, distruge bacteriile și ciupercile dăunătoare din piele, tractul digestiv, rinichi și vezica urinară. Curăță și cicatrizează rănile, calmează mâncărimea și eczemele. Este recomandat și pentru gargară, pentru a diminua mirosul neplăcut, a distruge bacteriile și a cicatriza eventualele răni din cavitatea bucală.

Dacă nu ai pofta de mâncare pentru că ești stresată sau treci printr-o perioadă de convalescență, ceaiul de cimbru te poate ajuta. În plus, poate calma durerile de stomac, arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil. S-au observat beneficii și pentru crampele menstruale de slabă intensitate și chiar pentru tratarea pe moment a diareei.

Ceaiul de cimbru este un bun expectorant, așa că îl poți include și în planul tău de vindecare a răcelii, gripei sau bronșitei. Te va scăpa de tuse, facilitând eliminarea mucozităților prezente în exces în sinusuri și pe căile respiratorii.

Unii specialiști recomandă compresele cu ceai de cimbru și în cazurile ușoare de conjunctivită, iritații ale ochilor cauzate de substanțe chimice sau de lentile de contact. Ceaiul calmează inflamația, senzația de usturime și calmează ochii roșii.

Restricții și recomandări de administrare

Femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice sau care urmează tratamente cu anumite medicamente trebuie să discute cu medicul înainte de a folosi ceaiul de cimbru.

Deși nu are efecte adverse grave, în funcție de starea de sănătate a persoanei, poate cauza unele simptome neplăcute.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920