REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Beneficiile ceaiului de salvie

Beneficiile ceaiului de salvie

Replica API 3 septembrie 2020 | 00:00 1127

Salvia, plantă din aceeași familie cu menta, are o istorie îndelungată ca remediu pentru diferite boli. De altfel, chiar și denumirea provine din cuvântul latin "salvare", care semnifică a salva.

Egiptenii o foloseau pentru fertilitate, iar medicul grec Dioscorides scria în rapoartele sale că extractul de salvie oprește sângerarea rănilor și ajută la curățarea acestora. Mai târziu, medicii au folosit salvia pentru a trata entorse și edeme (umflături), răceală, reumatismul și dereglările menstruale.

Astăzi salvia este folosită în numeroase forme, una dintre cele mai populare și ușor de folosit fiind ceaiul. Infuzia de salvie se bea fără îndulcitori sau arome adăugate și se recomandă cantități mici băute des.

Salvia este un puternic antioxidant

Antioxidanții sunt prezenți în număr foarte mare în salvie și implicit, și în infuzia obținută din această plantă. Antioxidanții opresc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și curată organismul de toxine, împiedicându-le să ajungă la celule și să atace țesuturile.

Ceaiul de salvie poate preveni semnele îmbătrânirii precoce și poate să scadă riscul de cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și maladii ale sistemului nervos.

Salvia conține peste 160 de polifenoli diferiți, care sunt substanțe chimice din plante care acționează în corpul nostru la fel că antioxidanții. Un studiu* a arătat că un consum de ceai de salvie (o cană sau 240 ml), de două ori pe zi, a sporit semnificativ mecanismul de apărare prin care funcționează antioxidanții. De asemenea, consumul de ceai de salvie a scăzut atât colesterolul total, cât și colesterolul LDL ("rău").

Benefică pentru pacienții cu diabet

În ultimii ani, au fost realizate mai multe studii care au dovedit efectul salviei de a menține sub control nivelul zahărului din sânge (cu alte cuvinte, ține sub control glicemia). De aceea, salvia este recomandată atât pentru cei care suferă deja de diabet, cât și cu rol de prevenție, la persoanele care vor să țină această boală la distanță.

Un studiu realizat pe șoareci cu diabet de tip 2 a descoperit că salvia acționează la fel că metforminul, un medicament prescris pacienților cu aceeași boală, pentru a ține glicemia sub control.

Reglează nivelul de estrogen

Salvia a fost folosită timp îndelungat de femei pentru a diminua simptomele menopauzei, dereglărilor hormonale și dezechilibrelor de lactație din perioada alăptării.

Ceaiul de salvie poate ține sub control bufeurile și transpirația excesivă, simptome caracteristice menopauzei, și poate regla fluxul menstrual foarte abundent, însă nu este recomandată femeilor însărcinate.

Remediu pentru Alzheimer

Fiindcă maladia Alzheimer este o boală degenerativă, niciun tratament nu o poate vindecă pe deplin. S-a dovedit, însă, că extractul de salvie, consumat sub formă de ceai timp de 3-4 luni îmbunătățește memoria pacienților cu această afecțiune. Specialiștii susțin că salvia inhibă pierderile de acetilcolina, o substanță care a fost găsită în cantități prea mici la pacienții cu Alzheimer.

Salvia este un aliat pentru o piele frumoasă și un păr sănătos

Ceaiul de salvie poate fi aplicat și pe piele și păr, într-o formulă mai concentrată. Tenul foarte gras poate fi echilibrat cu o baie cu ceai de salvie o dată la 3-4 zile pe tenul curățat în prealabil. Lasă infuzia să acționeze până când se usucă complet pe ten, apoi clătește cu apă călduță.

Pentru par, pregătește o infuzie în 2 litri de apă, las-o să se răcească până ajunge la temperatura corpului, apoi clătește-te cu ea după ce te-ai spălat pe cap normal, cu șampon. Ceaiul de salvie elimina mătreață și calmează scalpul iritat.

Poate să reducă valorile colesterolului "rău" (LDL)

Colesterolul LDL, numit și colesterol "rău", este un important factor de risc când vorbim despre bolile cardiovasculare. Salvia poate, însă, să reducă valorile LDL-colesterolului, care se poate acumula în artere și care poate cauza probleme. În cadrul unui studiu* din 2009, consumul de ceai de salvie de două ori pe zi a scăzut valoarea colesterolului LDL și valoarea colesterolului total din sânge, în timp ce a crescut nivelul de colesterol HDL (numit și colesterol "bun"), după doar două săptămâni de consum.

Alte beneficii pe care le are salvia

Un alt efect benefic al salviei a fost observat în rândul pacienților cu dezechilibre ale grăsimilor (lipidelor) din sânge. Cei care au băut ceai de salvie timp de 2-3 luni au realizat că s-a produs o scădere a concentrației de trigliceride.

Medicii din Antichitate foloseau salvia și că remediu pentru răceală. Deși efectele ei nu sunt la fel de puternice că ale altor plante, ceaiul de salvie se poate dovedi util pentru a calmă durerea în gât.

Contraindicații și efecte adverse

Consumul de salvie (ceai, infuzie, suplimente, tinctura etc) nu este recomandat femeilor gravide, fiindcă determina contracții uterine. Din cauza că reduce secreția de lapte, nu se recomandă nici femeilor ce alăptează, însă salvia poate fi utilizată în momentul înțărcării bebelușului. În plus, o cantitate în exces de salvie poate provoca, indiferent de persoană, iritații gastrointestinale și chiar convulsii.

Salvia, ca atare, poate fi consumată în siguranță și nu au fost raportate efecte adverse, însă dacă se consumă uleiuri esențiale de salvie sau prea mult ceai de salvie, aceste obiceiuri sunt asociate cu efecte adverse. Cere sfatul unui medic fitoterapeut înainte de a încerca ceaiul de salvie sau orice alte remedii obținute din salvie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614