REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Beneficiile ceaiului de tei: aromat și sănătos

Beneficiile ceaiului de tei: aromat și sănătos

Replica API 16 iunie 2021 | 00:00 553

Teiul ne încânta cu aromă lui plăcută la fiecare sfârșit de primăvară și început de vara și, cel mai probabil, nu există român care să nu fi avut, măcar o dată, ceai de tei în bucătărie.

Ceaiul de tei nu este doar plăcut aromat, ci și extrem de sănătos, dacă este consumat cu moderație. Are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antistres, sedative, sudorifice și emoliente, scrie doc.ro.

Teiul tratează insomnia și stresul cronic

Infuzia de flori de tei este folosită în special cu rol de calmare, deoarece reduce stresul, obosela cronică, tratează insomnia, somnul agitat și coșmarurile. Pentru că produce somnolență, ceaiul de tei este interzis șoferilor profesioniști și chiar și ție, dacă urmează să te urci la volan după ce l-ai băut.

În general, ceaiul de tei se recomandă să fie băut seară, după cină, pentru a favoriza adormirea și un somn adânc pe toată durata nopții.

Calmant și antiinflamator

Ceaiul de tei este recomandat și persoanelor cu afecțiuni gastrice, renale sau cardiovasculare. Infuzia din flori de tei fluidizează sângele, reduce riscul apariției de cheaguri de sânge sau tromboză, curată rinichii și ficatul, ameliorează inflamatiile și calmează durerile de la nivelul acestor organe. Pentru indigestii, se recomandă amestecul de ceai de tei, cu ceai de mentă și cel mușețel.

În caz de răceală, gripă sau bronșită, ceaiul de tei favorizează transpirația, eliminarea toxinelor, și reduce febra. Este folosit și pentru a se face gargară sau inhalatii, calmând durerile în gât, durerile de cap sau presiunea de la nivelul sinusurilor.

Infuzia de tei s-a dovedit utilă și pentru înfrumusețare. Compresele cu ceai de tei cicatrizează rănile, eczemele sau urmele lăsate de acnee, reduc ridurile și cearcănele. În plus, unii specialiști susțîn că teiul ar favoriza și grăbi creșterea părului, motiv pentru care se recomandă clătirea părului cu ceai de tei și masarea rădăcinilor firelor de par de 2 ori pe săptămâna.

Efecte adverse și dozare

Teiul este una dintre plantele medicinale cu efecte diferite, în funcție de cantitatea în care este administrat. De exemplu, 1-2 căni de ceai de tei băute seară te pot scapă de insomnie, însă 3-4 căni vor acționa că un tonic pentru sistemul nervos, având efectul opus. De asemenea, ceaiul de tei este interzis persoanelor care urmează tratamente medicamentoase, deoarece multe dintre substanțele din compoziția lui pot interacționa cu pastilele.

Teiul împiedică absorbția fierului, prin urmare este interzis pacienților cu anemie cauzată de lipsa de fier. Nici gravidele și nici acele persoane cu probleme cardiace nu au voie să bea ceai de tei, deoarece infuzia subțiază sângele și poate cauza hemoragie sau accelerarea ritmului cardiac. Discuta cu medicul tău înainte de a începe administrarea oricărui tip de remediu natural, în special ceaiul de tei.

Când sunt recomandate remediile din flori de tei

Datorită mucilagiilor (polizaharidelor) din compoziție, florile de tei reduc inflamatiile cailor respiratorii, spun fitoterapeutii. Remediile precum ceaiul de tei sunt recomandate că sedative nervoase, în cazul persoanelor care suferă de insomnii, cât și că "medicament" expectorant, în cazul persoanelor cu bronșite. Florile de tei pot fi folosite și sub formă de băi și, pentru că au o acțiune sedativă, ele sunt recomandate și la copiii mici.

Cum se prepară ceaiul de tei

Infuzia se prepară dintr-o linguriță de flori de tei fără bractee (frunzele verzi care se află la baza lor) sau o lingură cu flori cu bractee, la o cană cu apă clocotită. Poți să bei 2-3 căni pe zi de ceai de tei, îndulcit, dacă vrei, cu miere.

Când se recoltează florile de tei

Specialiștii spun că florile se recoltează de la tei în momentul în care două treimi dintre ele s-au deschis. Este important să lași florile la uscat, în straturi subțiri, într-un loc răcoros, ferite de lumina soarelui.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614