REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Beneficiile consumului de zmeură

Beneficiile consumului de zmeură

Replica API 20 august 2020 | 00:00 1108

Zmeura nu este numai gustoasă, ci are și o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta, fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și nutrienți de preț.

Consumul de fructe și legume este asociat cu reducerea riscului de îmbolnăvire. O serie de studii sugerează că mărirea consumului de fructe precum zmeură scade riscul de obezitate dar și de diabet.

Beneficii consum de zmeură

Lupta cu cancerul – zmeură ajută organismul să lupte cu cancerul, fiind unul dintre fructele cu cea mai mare concentrație de antioxidanți. De asemenea, zmeură conține acid elagic, un compus fenolic natural care are proprietăți anticancerigene.

Menține sănătatea cardiovasculară – conținutul ridicat de potasiu al zmeurei ajută la reglarea pulsului, dar și a tensiunii arteriale. Zmeură este bogată în minerale precum manganul, cuprul și fierul, care contribuie la formarea celulelor roșii din sânge.

Efecte benefice asupra fertilității – vitamina C, dar și magneziul din zmeură sporesc fertilitatea atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.

Ajută la eliminarea kilogramelor în plus – bogată în fibre dietetice și mangan, zmeură încetinește procesul de digestie și menține sățietatea pentru o perioada îndelungată. Manganul stimulează arderea grăsimilor. Așadar, dacă ții cură de slăbire, îți poți potoli poftă de dulce cu zmeură.

Are proprietăți antiinflamatoare – zmeură previne degradarea membranei celulare, având proprietăți antiinflamatoare. Un studiu făcut recent a dovedit că antioxidanții din zeamă de zmeură sunt responsabili pentru proprietățile antiinflamatoare asupra tractului gastrointestinal.

Fortifică sistemul imunitar – zmeură este bogată în vitamina C, care întărește sistemul imunitar și previne infecțiile. Fenolii și antocianina sunt compușii care fortifică sistemul imunitar și previn îmbătrânirea prematură.

Benefice pentru diabetici – fructoza, cantitatea mare de fibre și indicele glicemic redus fac din zmeură gustarea ideală pentru pacienții diabetici întrucât consumul de zmeură nu produce dezechilibre majore ale nivelului de zahăr din sânge.

Ameliorează durerile cauzate de artrită – polifenolii din zmeură protejează cartilajul și ameliorează durerile din cauza artritei.

Cum să încorporezi zmeura în dieta ta

Zmeura se regăsește pe piață atât proaspătă, cât și congelată ori sub formă de suc, gemuri sau dulcețuri. Sucul de zmeură din comerț ar trebui înlocuit cu sucul de zmeură preparat de ține, acasă.

Pentru a beneficia de efectele zmeurei ar trebui să consumi 3 porții pe săptămână. Ideal ar fi să alegi zmeură proaspătă.

Iată cum poți introduce zmeura în alimentația ta:

Pune zmeură în smoothieuri

Prepară suc de zmeură

Pune zmeură în salată de pui

Toacă zmeură și pune-o în iaurtul grecesc pe care îl mănânci pe post de gustare

Folosește zmeură proaspătă pe post de umplutură la clătite

Prepară salată din spanac, nuci, brânză de capră și zmeură

Valori nutriționale 1 cană de zmeură

Calorii: 64

Proteine: 1,5 g

Grăsimi: 0,8 g

Carbohidrați: 15 g (dintre care 8 g de fibre și 5 g de zaharuri)

Vitamina C: 54% din doză zilnică recomandată

Vitamina K: 12% din DZR

Acid folic: 6% din DZR

Mangan: 41% din DZR

Alte vitamine: vitamina B6, calciu, magneziu, fosfor, zinc sau cupru.

Zmeura conține și cantități semnificative de antioxidanți precum betacarotenul, luteină sau zeaxantina.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614