REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Beneficiile deliciosului MUST: bogat în resveratrol si minerale

Beneficiile deliciosului MUST: bogat în resveratrol si minerale

Replica API 29 septembrie 2021 | 00:26 767

A sosit sezonul mustului si ar fi pacat sa nu ne bucuram de proprietatile benefice pentru sanatate ale acestuia. Incepand de la scaderea colesterolului si pana la intarirea sistemului imunitar, ai o multime de motive sa consumi dupa masa un pahar din bautura sezonului saraca in alcool si bogata in probiotice, scrie doc.ro

Beneficii must

Fortifica sistemul imunitar – mustul este bogat in antioxidanti si minerale de pret, are totodata proprietati antibacteriene, dar si antivirale. Asadar, mustul este un ingredient ideal pentru intarirea sistemului imunitar la venirea sezonului rece, perioada in care infectiile virale si bacteriene sunt in floare. Mustul din struguri este diuretic și este excelent pentru curățarea rinichilor și poate ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi.

Abundența de minerale din struguri - vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, vitaminele B6, B1, B2, dar si potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru) stimulează activitatea de curățare a ficatului, iar subprodusele de drojdie și acizii lactici ajută la purificarea organismului si detoxifiere.

Formarea mustului nu necesită drojdii sau aditivi suplimentari pentru a fermenta strugurii, intrucat există peste 50.000 de particule naturale de drojdie pe fiecare strugure de vin. In plus, mustul natural are un nivel de histamină scăzut, ceea ce îl face accesibil celor alergici.

Amelioreaza problemele digestive – constipatia iti da batai de cap? Mustul te va ajuta sa o tratezi. Fiind un laxativ natural, bogat in drojdii "bune", mustul rezolva problemele digestive fara a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ.

Benefic pentru sanatatea cardiaca – consumul de must stimuleaza productia de oxid nitric, care asigura flexibilitatea vaselor de sange si mentine totodata tensiunea arteriala in parametri normali.

Previne cancerul – resveratrolul si antioxidantii din struguri si must previn formarea tumorilor in organism. Unele studii indica faptul ca resveratrolul poate preveni cancerul, daca este vorba despre must obtinut din strugurii negri.

Amelioreaza durerile de cap – consumul de must amelioreaza si chiar elimina durerile de cap. Daca ai probleme cu cefaleea, introdu mustul in dieta ta zilnica si vei vedea rapid efectele pozitive.

Stimuleaza metabolismul – consumul de must stimuleaza metabolismul, accelerand astfel arderea grasimilor. Mai mult decat atat, acesta poate reduce apetitul asa ca te poate ajuta daca te afli intr-o faza in care iti ajustezi aportul de alimente. Ai grija insa la cantitatea consumata intrucat contine zahar si are si un aport caloric crescut - un pahar de must de 250 ml contine in jur de 200 -250 de Kcal. Asadar, limiteaza-te la un pahar, intre mese sau dupa cina servita mai devreme.

Imbunatateste memoria – polifenolii din must imbunatatesc memoria. In plus, mustul are un conținut destul de ridicat de vitamine precum B1, B2 și B6. Un studiu publicat in anul 2012 in Jurnalul Britanic de Nutritie a dovedit ca mustul consumat zilnic pe o perioada de 12 saptamani imbunatateste functiile cognitive in cazul varstnicilor si incetineste declinul mintal. Totodata, in cadrul studiului s-au monitorizat si dimensiunile taliei, dar si greutatea timp de 12 saptamani, pentru a observa daca mustul ingrasa. S-a constatat ca greutatea si circumferinta taliei au avut aceleasi valori dupa cele 12 saptamani.

Benefic pentru frumusetea pielii – consumul de bauturi bogate in antioxidanti precum mustul ajuta la mentinerea tenului curat si tanar, prevenind aparitia cosurilor ori a ridurilor. Antioxidantii protejeaza organismul de efectele nedorite ale radicalilor liberi.

Contraindicatii must

Mustul nu trebuie consumat in caz de diaree

Mustul nu trebuie consumat in cantitati mari inainte de a te urca la volanul masinii, sustinerea unei prezentari, activitati intelectuale solicitante, intrucat va afecta posibil capacitatea de concentrare si atentie din cauza potentialului continut de alcool.

Nu este recomandat copiilor

Trebuie consumat in maxim doua zile dupa obtinere; Desi este teoretic, scazut, procentul de alcool este dificil de cuantificat si stabilizat, fiind un produs natural cu procesele de fermentare activate.

Diabeticii trebuie sa consume must cu masura, intrucat acesta contine cantitati mari de zahar

Va fi consumat in cantitati mici si cu precautie in cazul persoanelor cu sindrom de colon iritabil colita ulcerativa, reflux gastric si ulcer acut.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102