REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de tocotrienol

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de tocotrienol

Replica API 16 iunie 2021 | 00:00 585

Tocotrienolii sunt compuși chimici care fac parte din familia vitaminei E. Această vitamină este un micronutrient necesar pentru buna funcționare a organismului, în special pentru menținerea integrității funcțiilor creierului.

Sursa foto: Shutterstock

La fel ca în cazul celorlalți compuși chimici ai vitaminei E, și anume tocoferolii, există patru tipuri de tocotrienoli ce se regăsesc în natură. Aceștia se împart în tocotrienoli alfa, beta, gamma și delta.

Tocotrienolii se regăsesc în mod natural în uleiurile tărâțelor de orez, în fructele de palmier, orz și germeni de grâu. În comparație, tocoferolii se formează, în cea mai mare parte, în uleiuri vegetale, cum ar fi cel de măsline, floarea soarelui, șofran, precum și în cerealele integrale și legumele frunzoase, scrie doc.ro.

Aceste substanțe sunt, de asemenea, disponibile sub formă de suplimente alimentare, fie capsule moi sau tablete. Deși tocotrienolii sunt asemănători, din punct de vedere al structurii, cu tocoferolii, există anumite diferențe în ceea ce privește proprietățile lor.

Majoritatea suplimentelor pe bază de vitamina E conțin tocoferoli, și nu tocotrienoli. Cu toate acestea, cercetările sugerează că tocotrienolul este o formă mai potentă de vitamina E față de tocoferol. Totodată, oamenii de știință sunt de părere că tocotrienolul deține numeroase beneficii pentru sănătate, unele mai puternice față de cele ale tocoferolului, printre care se numără promovarea sănătății creierului și buna funcționare a acestuia, proprietățile anticancerigene și cele de scădere a nivelului de colesterol în sânge.

Beneficiile pentru sănătate ale tocotrienolului

Cercetări recente sugerează că tocotrienolul conține antioxidanți puternici care pot combate inflamația în corp. Acest efect antiinflamator poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, printre care se numără și:

1. Protejarea celulelor creierului

Anumite cercetări indică faptul că tocotrienolul are efecte neuroprotectoare și poate juca un rol important în combaterea bolii Parkinson.

2. Scăderea riscului de cancer

Se consideră, în baza mai multor cercetări, că tocotrienolul poate reduce riscul de cancer prin prevenirea daunelor aduse de radicalii liberi. Oamenii de știință sugerează că tocotrienolul poate lupta împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, prostată, plămâni, stomac, piele și ficat.

3. Promovarea sănătății sistemului cardiovascular

Tocotrienolul poate preveni inflamația care dăunează inimii și reduce nivelul de colesterol în sânge.

4. Stimularea sistemului imunitar

Cercetări pe animale sugerează o posibilă legătură între tocotrienol și o funcție îmbunătățită a sistemului imunitar.

5. Încetinirea procesului de îmbătrânire

Potrivit unui studiu1 din 2007, utilizarea unei creme hidratante infuzată cu tocotrienoli poate contribui la estomparea ridurilor și a liniilor fine și crește, în mod semnificativ, nivelul de hidratare a pielii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma legătura dintre tocotrienol și acțiunea antirid.

6. Prevenirea căderii părului

Cercetătorii susțin că există o legătură între suplimentarea cu tocotrienol și împiedicarea căderii părului în exces.

În ansamblu, cercetările demarate în prezent asupra tocotrienolului par să fie promițătoare, dar este nevoie de studii clinice ample pentru a putea înțelege pe deplin potențialele beneficii pentru sănătate ale acestei forme de vitamina E.

Măsuri de precauție și posibile reacții adverse

Oamenii de știință nu au descoperit, până în momentul de față, nicio reacție adversă notabilă în raport cu consumul de tocotrienoli. Cu toate acestea, este recomandat ca orice produs pe bază de tocotrienoli să fie folosit cu moderație și potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj. De asemenea, este indicat să discuți cu medicul curant înainte de a lua în considerare un supliment cu tocotrienoli.

E important de reținut că există foarte puține studii asupra efectelor produselor cu aplicare topică pe bază de tocotrienol, însă oamenii de știință sugerează că, cel puțin în baza informațiilor actuale, aplicarea produselor cosmetice cu tocotrienol sunt sigure pentru piele și nu dau reacții adverse. De ținut cont, însă, că orice produs cosmetic prezintă potențial pentru iritație, deci e bine să testezi, mai întâi, produsul pe o porțiune mică de piele, înainte de a-l aplica pe toată fața sau pe corp.

În cantitățile recomandate pentru consum, nu există nicio informație care să sugereze că tocotrienolii interacționează cu alte medicamente. Cu toate acestea, se recomandă să discuți cu medicul curant în prealabil, pentru că o cantitate prea mare de tocotrienol poate impacta acțiunea unor medicamente, cum ar fi aspirina, ciclosporina și warfarina.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată de vitamina E, la adulți, este de 15 mg. O cantitate mai mare, sub formă de supliment alimentar, poate cauza reacții adverse. Este important de reținut că o cantitatea prea mare de vitamina E, ingerată zilnic, poate crește riscul de hemoragii interne.

Pentru majoritatea persoanelor, consumul de alimente bogate în vitamina E nu ar trebui să fie o problemă. Dacă iei un supliment cu vitamina E, iar aportul tău din alimentație este, de asemenea, crescut, se recomandă încetarea suplimentării, pentru a evita riscul de supradozare.

Suplimente alimentare cu tocotrienoli

Tocotrienolii pot fi asimilați cu ușurință prin consumul de alimente bogate în vitamina E. Cu toate acestea, conținutul de tocoferoli este mai larg răspândit în alimente, față de tocotrienoli. Poți opta, în schimb, pentru un supliment alimentar cu tocotrienol.

Când te afli la cumpărături pentru un supliment cu vitamina E sau pentru un complex de multivitamine care conține și vitamina E, verifică întotdeauna dozajul și evită suplimentele care conțin cantități foarte mari de vitamina E.

Vitamina E de origine naturală din suplimentele alimentare va fi, de obicei, menționată în tabelul de ingrediente precum d-alpha-tocopherol. Vitamina E sintetizată în laborator poartă numele de dl-alpha-tocopherol. Tocotrienolii sunt mai puțini disponibili în suplimentele cu vitamina E față de tocoferoli, deci e posibil să fie nevoie să cauți mai mult timp un supliment potrivit.

Atunci când cumperi suplimente, verifică mereu ca acestea să fie testate în prealabil de către entități terțe și evită produsele ale căror etichete menționează că produsul poate vindeca anumite boli.

Surse naturale de tocotrienol

După cum am menționat mai devreme, tocotrienolii nu se regăsesc cu ușurință în suplimentele alimentare. Acest lucru este motivat atât de lipsa de studii specifice pe acest compus, cât și de costurile care intervin în formularea suplimentelor alimentare.

Așadar, o modalitate bună de a-ți asigura aportul necesar de tocotrienoli este prin alimentație. Deși tocotrienolii se găsesc mai greu chiar și în alimente, te poți orienta după următoarele surse:

- Porumb

- Semințe de in

- Alune de pădure

- Sâmburi de grapefruit

- Fulgi de ovăz

- Măsline și ulei de măsline

- Semințe de mac

- Secară

- Semințe și ulei de floarea soarelui

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614