REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Beneficiile vitaminelor B asupra creierului depind de nivelul de Omega 3

Beneficiile vitaminelor B asupra creierului depind de nivelul de Omega 3

Replica API 17 iunie 2020 | 00:00 904

Oamenii de știință au ajuns, în urmă studiilor, la o descoperire promițătoare, și anume faptul că beneficiile pe care complexul de vitamine B le are asupra sănătății creierului nostru depind de nivelurile acizilor grași Omega 3.

Complexul de vitamine B poate proteja împotriva declinului (atrofiei) creierului asociat cu vârstă înaintată, însă acest lucru se întâmplă doar în cazul persoanelor care au niveluri mari de Omega 3 în organism, arată un studiu din 2015 de la Universitatea Oxford, care îi ajută astfel pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care nutrienții funcționează când sunt combinați în mod corespunzător, scrie doc.ro.

Informațiile obținute în urmă unui studiu de peste granițe au indicat faptul că suplimentarea alimentației cu doze mari din complexul de vitamine B a încetinit atrofierea creierului în cazul persoanelor cu o ușoară deteriorare cognitivă cu până la 40%, însă această încetinire s-a produs doar când nivelurile de acizi grași Omega 3 erau deja ridicate.

Studiul arată că, pe de altă parte, în cazul persoanelor vârstnice cu valori scăzute de Omega 3 în organism, suplimentele de acid folic plus cele cu vitaminele B6 și B12 nu au avut niciun efect benefic, potrivit rezultatelor publicate în revista "American Journal of Clinical Nutrition".

Oamenii de știință de la alte universități au declarat în presă că, deși studiul acesta a avut un număr mic de participanți și că este absolut necesar că cercetările să fie repetate, pentru a se vedea dacă se confirmă concluziile obținute, studiul cu pricina are "implicații importante".

Asocierea dintre metabolismul vitaminelor B și Omega 3 a devenit una extrem de importantă

Oamenii de știință au mai descoperit o legătură între vitaminele din complexul B, Omega 3 și homocisteina, care este un aminoacid asociat cu demență suspectată sau confirmată. Concentrațiile din țesuturi și plasmă ale homocisteinei, așa cum se știe în comunitatea medicală, sunt determinate de statusul vitaminelor B din organism, pentru că aceste vitamine sunt co-factori pentru enzimele implicate în metabolismul homocisteinei.

Noile informații obținute în urmă studiilor sugerează că statusul pe care acizii grași Omega 3 îl au în organism este extrem de important când vine vorba de persoanele cu ușoare deteriorări (tulburări) cognitive.

Cercetătorii declarau la momentul publicării studiului că rezultatele lor întăresc legătură dintre acizii grași și metabolismul vitaminelor B. Acizii grași Omega 3, în anumite condițîi, își îndeplinesc efectul protector prin stimularea proceselor neuronale și prin reducerea producției de specii reactive de oxigen. Se pare că un status (un aport) suficient de vitamine din complexul B și concentrațiile mici de homocisteina sunt necesare pentru utilizarea optimă și distribuția optimă a acizilor grași Omega 3 în organism.

Important este și faptul că aceste rezultate pot să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă și mai bine anumite procese și să identifice și mai bine persoanele vârstnice care ar putea beneficia de pe urmă suplimentelor cu vitamine B și/sau suplimentelor cu acizi grași Omega 3.

Despre funcționarea creierului

Se știe că funcționarea creierului intră în declin, în mod natural, pe măsură ce îmbătrânim, iar tulburările cognitive cu forme ușoare reprezintă o stare de tranziție, în care micile modificări în privința funcționarii memoriei și micile modificări ale capacități mentale coexistă, alături de funcționarea normală a cogniției. Astfel de declinuri ce apar în funcțiile pe care creierul nostru le îndeplinește ar putea fi un semnal de alarmă în privința demenței la vârstnici, așa că oamenii de știință depun eforturi mari pentru a găși o cale sau un mijloc prin care să poată fi prevenită atrofierea creierului la vârste înaintate.

"Am demonstrat că efectele suplimentării cu vitaminele B asupra ratelor de atrofiere a creierului depind de concentrațiile pre-existente ale acizilor grași Omega 3 în plasmă. Această descoperire ar putea explică de ce unele studii referitoare la efectele vitaminelor B asupra funcționarii creierului nu au avut succes. În schimb, rezultatele noastre sugerează că statusul homocisteinei poate determina, de asemenea, efectele acizilor grași Omega 3 în declinul cognitiv și în ce privește demență și astfel se poate explică de ce unele studii ce au inclus Omega 3 nu au avut succes", au scris cercetătorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218