REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Benjamin Netanyahu poate să rămână la guvernare: Decizia luată de președintele Israelului

Benjamin Netanyahu poate să rămână la guvernare: Decizia luată de președintele Israelului

Replica API 22 septembrie 2019 | 00:00 278

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a pledat duminică pentru formarea unui guvern ''stabil'' care să includă atât partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu cât şi partidul ''Albastru-Alb'' condus de opozantul acestuia, Benny Gantz, după ce niciuna dintre aceste formaţiuni nu a obţinut majoritatea la scrutinul legislativ din 17 septembrie şi de asemenea niciuna nu a putut forma o coaliţie majoritară, ceea ce a condus la un blocaj politic.

''Sunt convins că trebuie format un guvern stabil cu cele două mari partide'', a declarat Reuven Rivlin, citat de AFP. Preşedintele israelian a început consultările cu partidele politice pentru a desemna un premier care să încerca alcătuirea unei guvern care să poată obţine o majoritate în legislativ, informează agerpres.ro.

''Este voinţa poporului (...), nimeni nu doreşte alegeri pentru a treia oară'', a adăugat el despre scrutinul legislativ anticipat încheiat indecis, la fel cum s-a întâmplat şi la alegerile din aprilie, când Likud şi ''Albastru-Alb'' au obţinut fiecare câte 35 din cele 120 de mandate ale Knesset-ului, parlamentul israelian. Rivlin l-a mandatat atunci pe Netanyahu să formeze guvernul, dar acesta nu a reuşit să coaguleze o coaliţie, astfel că a preferat anticipatele desfăşurate pe 17 septembrie, la care partidul său, Likud, a obţinut 31 de mandate, faţă de 33 obţinute de partidul ''Albastru-Alb''.

La consultările desfăşurate duminică, partidele arabe i-au transmis preşedintelui Rivlin că îl susţin pe Benny Gantz pentru postul de prim-ministru. Decizia este neobişnuită, întrucât de obicei aceste formaţiuni nu susţin vreun candidat pentru acest post, ultima dacă când au făcut acest lucru fiind în anul 1992, când l-au sprijinit pe Iţhak Rabin.

''Dorim să punem capăt epocii lui Benjamin Netanyahu şi, prin urmare, îl vom recomanda pe Benny Gantz să formeze viitorul guvern'', a declarat liderul Listei Comune arabe, Ayman Odeh. Partidele arabe au 13 mandate în Knesset, insuficiente pentru ca Benny Gantz să poată forma o majoritate, însă liderul partidului ''Albastru-Alb'' ia astfel un avans important în faţa lui Netanyahu.

Totuşi, dacă în final nici de această dată nu se va putea forma o majoritate, ar putea fi convocate din nou alegeri.

Sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920