REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bernard-Henri Lévy: Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură

Bernard-Henri Lévy: Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură

Replica API 16 august 2022 | 00:00 581

Scriitorul Salman Rushdie, spitalizat în stare gravă după ce a fost înjunghiat în Statele Unite, ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură, care va fi decernat în luna octombrie, susţine filosoful francez Bernard-Henri Lévy în Journal du dimanche (JDD), potrivit AFP.

"Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum", a scris Bernard-Henri Lévy despre autorul britanic de origine indiană, citează Agerpres.

Ameninţat cu moartea după ce Iranul a emis o "fatwa" în 1989, la un an după publicarea "Versetelor satanice", Salman Rushdie a fost înjunghiat vineri în timpul unei conferinţe desfăşurate la New York.

Potrivit regulamentului Premiului Nobel pentru Literatură, lista celor cinci finalişti la prestigioasa distincţie, cea mai înaltă pentru un scriitor, a fost stabilită încă din luna mai, iar în prezent juriul citeşte operele acestora în întregime.

Această listă este confidenţială şi, prin urmare, nu se poate şti dacă Salman Rushdie, deseori luat în considerare pentru Premiul Nobel, se află pe ea. Câştigătorul va fi anunţat la începutul lunii octombrie, la Stockholm.

"Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie", argumentează Bernard-Henri Lévy în lungul text publicat de JDD, intitulat "Nemurirea lui Salman Rushdie".

În opinia filosofului, "acest act de teroare absolută care, dincolo de trupul său înjunghiat şi de cărţile sale, este o teroare asupra tuturor cărţilor şi tuturor cuvintelor lumii, cere o ripostă izbitoare".

Filosoful francez, cunoscut şi ca BHL, este o figură influentă pe scena politică, filosofică şi literară franceză, implicându-se în numeroase cauze, în special în Orientul Mijlociu.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitorului tanzanian Abdulrazak Gurnah.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102