REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Bianca Andreescu: povestea noii senzații din tenis. Mama ei a încercat o afacere cu transporturi, dar a vândut tot după 2 ani. Micul secret pe care îl miroase din borcan

Bianca Andreescu: povestea noii senzații din tenis. Mama ei a încercat o afacere cu transporturi, dar a vândut tot după 2 ani. Micul secret pe care îl miroase din borcan

Replica API 19 martie 2019 | 00:00 383

Bianca Andreescu, 18 ani și campioană la Indian Wells, are în spate un istoric de performanțe la junioare. Dar și de modelări ale jocului pentru a-i pune în valoare talentul și a fi diferită.

"A fost o călătorie nebunească. O poveste de Cenușăreasă. Să am acum numele alături de atâtea campioane uimitoare înseamnă totul pentru mine".

Cuvinte culese din conferința de presă pe care jucătoarea canadiană a susținut-o duminică seară la Indian Wells, după ce a cucerit titlul învingând-o în finală pe Angelique Kerber. Primul ei titlu din a doua finală jucată, unul extrem de valoros.

Emoțiile amestecate au resuscitat amintiri din exact aceeași perioadă a lui 2018. "Anul trecut, pe vremea aceasta, aveam probleme cu tenisul și cu corpul meu. Jucam un turneu de 25.000 de dolari în Japonia, iar acum sunt... pot să spun cuvântul cu F? Nu, nu pot", a adăugat râzând.

"F...ing campioană la Indian Wells. Nebunie. Nebunie e cuvântul meu pentru acest turneu", a conchis Andreescu.

Într-un fel, pozitiv și cald pe alocuri, abraziv și cu îndoieli de asemenea, e cuvântul care îi poate descrie întreaga călătorie de până acum în tenis. Una care își are începutul în România, pe când Bianca avea 7 ani. A continuat apoi în Canada, atunci când s-a întors împreună cu mama în țara în care s-a născut. Maria Andreescu a încercat să pună pe picioare o afacere cu transporturi, însă după 2 ani a vândut tot. Tatăl, Nicu, rămăsese la Toronto, lucrând ca inginer.

La 10 ani, Bianca intră în sistem

Fetița a înnodat tenisul deprins în România de cel pe care a început să-l joace la Ontario Racquet Club din Mississauga, orașul natal. La 10 ani, era deja suficient de valoroasă pentru a se alătura Centrului Regional din Toronto al Tennis Canada, federația de specialitate. Asta însemna antrenamente de trei ori pe săptămână, înainte și după orele de școală. Un prim indiciu al unui sistem bine pus la punct, stratificat, în care sportivii își găsesc un loc la orice categorie de vârstă.

Progresul ei era vizibil. Bianca și tatăl ei l-au rememorat pentru The Globe and Mail printr-o întâmplare amuzantă dintr-o vacanță în Florida, când fata avea 12 ani. "Eu am jucat puțin tenis în liceu și în facultate. Știu să lovesc mingea, așa că am pus un pariu cu ea pe 50 de dolari". "L-am terminat", punctează mândră actuala senzație a tenisului feminin.

Bianca Andreescu, la fel ca Rafa, Kim și Martina

Apoi a venit primul succes cu oarecare greutate. La 13 ani, a câștigat turneul Les Petits As, de la Tarbes (Franța), pe care în trecut l-au cucerit Martina Hingis, Kim Clijsters sau Rafael Nadal. "Acolo am prins pentru prima dată gustul a ceea ce înseamnă să fii jucător de tenis. Mii de oameni vin să se uite, copiii semnează autografe, participă la evenimente cu fanii. Mi-a plăcut fiecare minut. Călătoria a fost grozavă, am cunoscut oameni noi, am mâncat feluri locale și mi-am spus: dacă aceasta e viața din tenis, atunci vreau și eu", își amintește Bianca.

Au urmat victoriile la Orange Bowl, titlurile de Mare Șlem la dublu în 2017 împreună cu compatrioata Carson Branstine. Fetele au sărbătorit simplu: la Melbourne au stat de vorbă toată noaptea, iar la Paris au vizitat Turnul Eiffel.

A lucrat o vreme cu Nathalie Tauziat, finalistă la Wimbledon, fostă numărul 3 mondial, și a ajuns la Centrul Național din Montreal în toamna lui 2017. Cu studiile la zi, făcute online.

Și după ce trecuse în 2016 prin 6 luni de pauză din cauza a două fracturi de stres la picior. În 2018, au venit probleme la spate. Și la Indian Wells a avut taping pe umăr, bandaj pe antebraț și probleme la gambă, aproape de crampe.

Totul pălește însă în fața acestei săptămâni californiene efervescente. Una în care Andreescu a avut meciuri dure, încă din primul tur, dar le-a traversat cu o maturitate care parcă a crescut văzând cu ochii, de la o zi la alta. Primul titlu îi aduce un salt important în clasament și încrederea că se poate bate cu oricine. De la candoarea de a întreba, după ultimul punct al finalei, "Cum îmi sunt genele?" până la "F...ing campioană la Indian Wells". Nu a venit de nicăieri, dar a urcat în viteză.

Cum i s-a construit jocul

Învingătoarea din California are un stil care depășește limitele schemei forță-lovituri plate pe care o abordează multe jucătoare actuale

La doar 18 ani, Bianca are puterea de a surprinde pe teren. Face parte din acea categorie aparte de jucătoare care, de fapt, nu pot fi înscrise în nicio categorie.

Pentru că au un stil personal, ce le oferă opțiuni în fața oricărui tip de adversară. O combinație de forță din spatele terenului și ruperi de ritm abile.

"Întotdeauna i-am spus că va schimba fața jocului în circuitul feminin", spunea pentru Timminstoday antrenorul Andre Labelle. "Putem face un plan de joc specific în funcție de oponentă, iar ea îl poate executa. E ceva extraordinar".

Timp de doi ani, Andreescu a stagnat puțin, mulțumindu-se cu poziția din spatele terenului și cu un joc cumva liniar. E varianta ei pe care am văzut-o în februarie trecut, la Cupa Fed de la Cluj dintre România și Canada.

Atunci Labelle și antrenorul Sylvain Bruneau, fostul căpitan al echipei de Fed Cup, au lucrat cu ea la efecte.

"Să aibă mai mult arc și rotație. Să poată neutraliza punctele. Când e în teren, poate apela la scurtă. Am lucrat la slice, ca să poată schimba ritmul", a explicat Labelle.

Inspirație din tenisul băieților

"Știam cu toții că Bianca e specială", a detaliat Bruneau în The Globe and Mail. "Am discutat că vrem să joace diferit de celelalte fete, datorită calităților ei. Să aducă fizicalitate jocului".

Încă de la primul turneu la care a însoțit-o, în martie trecut, în Japonia, s-au uitat mult la tenisul masculin. Au observat că bărbații au mai multă variație, lovesc mingea cu volum și mult spin în loc să trimită plat și devreme, ca majoritatea fetelor.

Iar acum ea poate să surprindă. Bruneau e conștient și că jocul ei acum este expus și că adversarele vor lua măsuri. Face parte însă din proces. Din evoluție.

"Sunt copil unic și nu mă deranjează să fiu singură. Sunt o persoană foarte independentă. A trebuit să mă maturizez repede"

Bianca Andreescu

Nu au vrut colegiu

După succesele la Orange Bowl, au venit oferte de burse din partea colegiilor americane pentru Bianca. Părinții fetei au sprijinit însă dorința ei de a ajunge la o carieră profesionistă. "Știam exact ce își dorește, nu am avut niciodată dubii", a spus Maria Andreescu în Globe and Mail. "Ca mamă, am avut acea senzație care nu te minte niciodată. O cunosc. Îi știu pasiunea și etica muncii", a subliniat.

Rutina Biancăi. Și micul secret

În timpul turneului de la Indian Wells, canadianca a fost întrebată dacă are un ritual anume înainte sau după meciuri. "Nu sunt foarte superstițioasă", a spus ea.

"Singurul lucru pe care îmi place să-l folosesc tot timpul este același antivibrator, cu steagul Canadei". Totuși, are o rutină în timpul partidelor. "Iau o gură de apă. O înghițitură de mâncare. Nu contează ce mâncare. Apoi băutura energizantă. Apoi miros și inspir din chestia aia mică, din borcan, despre care nu voi intra în detalii. E micul meu secret", a povestit Andreescu.

Trendsetter cu elasticul de păr

Actualul număr 24 mondial poartă pe brațul drept, chiar deasupra cotului, un soi de brățară. De fapt, este un elastic pentru strâns părul, iar Bianca a povestit cum a ajuns să nu poată sta fără el.

"În presezon am cumpărat două bucăți și am început să le port în jurul încheieturii. Am observat însă că atunci când loveam forehand-ul tot zburau de acolo, așa că le-am ridicat. Am zis că arată decent, așa că l-am păstrat", a spus ea, amuzată. "Îmi place să fiu diferită. Cred că am stârnit un trend fiindcă multe persoane mi-au scris spunându-mi că au început și ele să poarte. E drăguț".

Firma care le produce i-a trimis deja o cutie întreagă, ca să aibă rezerve!

sursa: gsp.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este buna dar e la inceput de cariera nu o comparati cu Simona cand vorbiti despre performante in tenis.Despre stilul de joc asta nu conteaza daca iti aduce trofee, e o vorba castigatorul are mereu dreptate.
3
0
Pentru toti anti-Halep de mai jos. Sa fii nr.1 mondial atat vreme nu este la indemana oricui. Oricum, 2 fete de mare isprava, care ne fac mandrii ca suntem romani. In rest...numai de bine.
9
2
Fatuca asta chiar imi place, nu are carisma unui mop folosit, precum colega lanoasa. In plus, spre deosebire de mioara calica, leaga usor o fraza coerenta.
6
1
Se vede imediat cine joaca tenis de placere si cine pentru bani!
8
2
Felicitari! In curand va ajunge numarul 1 in tenis.
8
0
Bravo ei! Bravo Bianca! Felicitari!
12
0
Aceasta tanara joaca un altdel de tenis ! Un tenis spectaculos , ofensiv si imprevizibil ! Daca vizionezi un meci in care joaca Bianca ... nu te incearca somnul ca in cazul lui Halep ! Bravo ei !
12
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920