REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

"Big Brother" în Mangalia. Primăria pune camere video peste tot

"Big Brother" în Mangalia. Primăria pune camere video peste tot

Replica API 21 ianuarie 2013 | 00:00 356

Taxă de linişte pentru un sezon estival fără incidente

Taxă de linişte pentru un sezon estival fără incidente

În ultima şedinţă de Consiliu Local Mangalia de anul trecut au fost stabilite mai multe taxe, între care şi cea de linişte. Din banii colectaţi, dar şi din alte fonduri, în Mangalia va fi introdus un sistem de monitorizare video. "Pe cetăţean nu îl interesează ca infractorul să fie prins, ci îl interesează ca astfel de evenimente neplăcute să fie preîntâmpinate", a declarat, în cadrul unui interviu, primarul Mangaliei, Cristian Radu. Edilul a mai făcut precizări şi cu privire la stadiul racordării la gaz în Mangalia, precum şi situaţia terenurilor şi hotelurilor lăsate în paragină pe raza staţiunilor din sudul litoralului.

Reporter: Se vor branşa centralele la gaz.... Care este stadiul în momentul de faţă?

Cristian Radu: Un prim punct termic a fost deja racordat la gaz, dar nu se livrează pentru că ANRSC trebuie să stabilească metodologia de calcul a facturilor. E o chestiune de birocraţie la nivel central. Sper să se rezolve această problemă cât mai repede. Noi ne-am făcut temele, am racordat un prim punct termic, aşa cum am promis, până pe 15 ianuarie, dar nu poţi să dai drumul la gaz, spre exemplu, mâine, fără să ai documentele, Doamne fereşte, sare ceva în aer, vine cineva şi te verifică, îţi pune un sigiliu...

Rep.: Alte centrale când urmează a fi racordate, cum aţi căzut de comun acord cu firma care face aceste lucru?

C.R.: Două puncte termice vor fi racordate până la sfârşitul iernii. Asta înseamnă că 30 la sută din populaţia care este racordată la sistemul centralizat va beneficia de agent termic pe bază de gaz. Urmează ca până în vară toate punctele termice să fie racordate la gaze.

Rep.: În campania electorală a existat promisiunea că nu vor mai fi probleme cu furnizarea căldurii şi au fost.

C.R.: În momentul de faţă vă pot spune cu uşurare că nu mai sunt probleme. Au fost mici sincope, le spun mici, pentru că din 32 de puncte termice, nu toate au fost afectate, pentru le-am preluat pe fugă pentru ca se apropia sezonul rece şi eram presaţi de timp. O societate comercială nu se poate înfiinţa în două săptămâni sau trei - vorbim de acea societate comercială 100% a Consiliului Local -, aceştia au fost paşii legali care trebuiau urmaţi. Noi trebuia să facem din vară revizia punctelor termice, noi am făcut-o concomitent cu furnizarea agentului termic, ceea ce este imposibil - de aici au fost şi micile probleme, dar pe care le-am remediat. Îmi pare rău că s-a denaturat adevărul în unele articole apărute în presa centrală sau emisiuni, imaginile prezentate erau de arhivă, oamenii nu s-au revoltat, câţiva perdanţi ai campaniei electorale de anul trecut au încercat, aşa, o ultimă zvâcnire. Personal, m-am deplasat împreună cu toţi factorii de decizie la punctele termice cu probleme fie că era noapte, fie că era zi, fie că erau sărbătorile de iarnă, să stăm de vorbă cu oamenii şi să rezolvăm aceste probleme. Ele au fost remediate aşa cum i-am asigurat pe cetăţenii oraşului Mangalia şi astăzi vă pot spune că nu mai sunt probleme majore, decât mici defecţiuni pe care cetăţenii le simt când sunt probleme cu ţevile.

Rep.: Ce pregătiţi pentru sezonul de vară?

C.R.: În primul rând, vreau să vă menţionez următorul aspect: noi am făcut ceea ce nu s-a făcut niciodată, adică o inventariere a tuturor locaţiilor de pe litoral - terenuri, asocieri, terenuri sau spaţii închiriate pentru a ştii clar cum abordăm sezonul 2013. Am spus clar că sezonul 2012 a fost ultimul sezon de haos în Mangalia, nu ne-a făcut cinste cel de anul trecut cu toate ca a fost un sezon foarte bun. În momentul în care am intrat în Primărie, la 2 iulie 2012, regulile jocului au fost stabilite şi nu le puteam modifica pe parcurs aşa că le-am preluat şi le-am derulat aşa cum erau. Ceea ce mă bucură însă foarte tare este că au fost mai mulţi turişti. Anul acesta localnicii şi turiştii vor vedea o altă abordare, mult mai dinamică, mai corectă, mai legală şi mai aerisită, ca să spun aşa. Preconizez că va fi un an bun din punct de vedere al turismului. În primul rând, renunţăm la acele tarabe de pe spaţiile verzi, sunt foarte mulţi agenţi economici care au concesionat, au închiriat sau au cumpărat hectare întregi de teren şi ele nu au fost îngrijite, iar turiştii, inclusiv localnicii, "ţipau" la Primăria Mangalia că nu-şi face datoria. Noi, din banii contribuabililor, am intervenit pe acele terenuri şi am constatat în toamnă că aceste terenuri nu sunt ale noastre şi nu aveam pe cine să tragem la răspundere, banii au fost plătiţi, lucrările au fost făcute... Eu îmi doresc foarte tare ca staţiunile să ţină oraşul Mangalia şi nu oraşul să ţină staţiunile Mangalia din punct de vedere financiar, aşa cum s-a întâmplat până acum.

Rep.: Ce veţi face cu acele unităţi de cazare care arată în ultimul hal despre care s-a tot vorbit?

C.R.: În primul rând vă pot spune că nu se mai ceartă nimeni în Consiliul Local şi se lucrează, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că toţi avem acelaşi interes ca oraşul să se dezvolte. Am avut discuţii cu cei din Consiliul Local şi am identificat cele câteva asocieri, închirieri de terenuri, de spaţii care nu au adus nici măcar un leu la Primăria Mangalia adică acele contracte păgubose pe care uşor, uşor le vom rezilia - aceasta a fost decizia Consiliului Local. De-a lungul timpului, oameni care au luat 7, 10 mii de mp în staţiuni n-au plătit nimic la primărie, pentru că aşa s-a dorit să fie contractul făcut.

Rep.: Aveţi o listă, ne puteţi da exemple?

C.R.: Am, bineînţeles o listă, dar exemplele le voi da când se vor finaliza discuţiile. Sunt 94 de asocieri pe litoral, în toate staţiunile, care sunt luate în vizor şi se va discuta fiecare caz în parte şi vom vedea la ce concluzie ajungem. Să vă dau totuşi un exemplu: o societate are undeva în Saturn vreo 7000 de mp concesionaţi în 1994 pe 25 de ani şi care plăteşte în continuare vreo 270 de euro pe an.

Rep.: Ce se întâmplă pe acel teren?

C.R.: Nimic. Am constatat că pe acel teren nu e nimic, primăria Mangalia nu a încasat nici un ban. Dar acel om a închiriat acel teren an de an şi a luat bani frumoşi - zeci de mii de euro şi primăria Mangalia - zero. Adică 200 de euro pe un an pe 700 de mp. Şi nu e un caz singular. Acestea au fost preocupările unor oameni, asta i-a interesat să vândă, să instrăineze şi să concesioneze patrimoniul oraşului Mangalia fără să fie întrebat cetăţeanul şi fără să prezinte o dare de seamă în faţa lor măcar anual, dacă nu la şase luni.

Rep.: Veţi rezilia acele contracte şi veţi lua terenurile... Ce veţi face cu ele?

C.R.: Staţiunile în forma actuală chiar nu ne reprezintă şi de aceea vom avea o altă abordare. Primul pas va fi să anulăm, acolo unde este cazul, aceste asocieri să stăm de vorbă cu operatorii economici, pentru că până la urmă nu e vina lor, e vina noastră, mai exact a oamenilor din Primăria Mangalia care au semnat aceste contracte păguboase şi care nu au răspuns niciodată în faţa cetăţenilor, nu neapărat în faţa organelor de control.

Rep.: Să revenim la unităţile de cazare de aici din sudul litoralului... la acele hoteluri care sunt lăsate în paragină şi care arată groaznic.

C.R.: Atunci când au fost înstrăinate în 2003, anumiţi operatori economici aveau datorii foarte mari la stat şi acestea n-au fost luate în calcul, nu i-a interesat pe cei care au fost atunci membrii în comisie şi nimeni nu răspunde, nici măcar după zece ani, că acele hoteluri, care sunt foarte multe, au fost cumpărate pe nimic de persoane care aveau şi datorii la stat şi nici măcar nu aveau ce căuta la licitaţie. Totuşi le-au adjudecat şi s-a văzut cum ştiu să facă turism, după cum arată clădirile abandonate. Suntem în discuţie cu Consiliul Local şi vom vorbi şi cu Ministrul Turismului pe marginea acestui subiect, ca la începerea sezonului estival să putem trage o concluzie şi să putem să îi constrângem să îşi îngrijească terenul aferent şi clădirea să fie la fel de îngrijită cel puţin pe exterior. Vorbesc de acele hoteluri care funcţionează în prezent de o stea sau de două. În cazul acelor clădiri abandonate, vom impune celor care le au în concesiune să le îngrădească frumos ca în orice stat civilizat după care îi vom obliga să le finalizeze cel puţin pe exterior.

Rep.: Cum îi veţi încuraja pe cei care investesc, pentru că am văzut că la ultima şedinţă de anul trecut aţi mărit nişte taxe?

C.R.: Eu am spus că voi analiza taxele, ceea ce s-a şi întâmplat. Problema e că erau câteva taxe care se regăseau la toate primăriile de comună, oriunde în ţara aceasta şi în lume, dar care în Mangalia nu se regăseau. De exemplu taxa de folosire tramă stradală pe raza municipiului Mangalia de către transportatorii de persoane, care ne va ajuta să avem drumuri mai bune. Transportul în comun în Mangalia nu a fost cel mai bun, nu sunt pe deplin mulţumit de acest serviciu. Toate autocarele şi microbuzele nu plăteau taxă de tramă stradală, dar erau revoltaţi şi supăraţi pe primărie că străzile sau aleile nu erau asfaltate - păi de unde să luăm bani pentru asta? Dacă cei care le folosesc şi le uzează nu contribuie cu nimic să le putem întreţine. O altă taxă la care ţin foarte mult este taxa impusă agenţilor economici pentru creşterea gradului de linişte în Mangalia şi în staţiuni unde infracţionalitatea nu este chiar chiar mică. Pentru că, până la urmă, tot ei ne semnalează că li s-a spart magazinul noaptea şi că li s-au furat foarte multe lucruri din magazin. Îmi doresc foarte mult ca anul acesta să demarăm un proiect de monitorizare video a oraşului - acum un an sau doi, exista o axă ca din bani europeni, să putem monitoriza video oraşul, dar preocupările oamenilor din primărie de atunci nu erau acestea, de atragere a fondurilor europene. Am introdus această taxă pentru că nu putem aştepta să se mai aloce bani europeni pentru astfel de proiecte ca să implementam acest sistem de monitorizare şi a asigura liniştea cetăţenilor din zonă. Ziua în amiaza mare ţi se intră în curte şi ţi se fură din casă sau din curte şi ţi se dă în cap...

Rep.: Îi cam daţi o palmă şefului poliţiei din Mangalia...

C.R.: Nu, împreună cu şeful poliţiei şi jandarmii din Mangalia vom demara acest proiect. Le mulţumesc, pe această cale, celor din poliţia Mangalia că le-au acordat jandarmilor un sediu în oraş, pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura activitatea. Vom avea şi o trupă de intervenţie rapidă în Mangalia, în staţiuni şi în localităţile limitrofe, pentru că este necesară şi pentru că aceşti oameni sunt profesionişti. Trebuie să intrăm în rândul oraşelor civilizate din Europa pentru că proiectul pe care l-am prezentat cetăţenilor în campania electorală este "Mangalia - oraş european" şi vreau să mă ţin de cuvânt. Mangalia va ajunge un oraş european cu toate că mai sunt câţiva cârcotaşi care nu doresc acest lucru, dar vom reuşi. Pe cetăţean nu îl interesează ca infractorul să fie prins, ci îl interesează ca astfel de evenimente neplăcute să fie preîntâmpinate. De aceea este foarte necesar acest sistem de monitorizare video pentru ca să putem interveni rapid acolo unde este cazul şi ca infractorii să fie descurajaţi la vederea camerelor video. Şi mai este un aspect, cu cei câţiva oameni pe care îi am la poliţie nu pot acoperi Mangalia şi staţiunile în cazul unor infracţiuni care nu sunt deloc puţine.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369