REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Bilanţ MApN - Nicolae Ciucă: Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic

Bilanţ MApN - Nicolae Ciucă: Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic

Replica API 26 februarie 2020 | 00:00 255

Nicolae Ciucă

Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic şi este dreptul României să ceară acest lucru, a declarat, marţi, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, la bilanţul MApN pe 2019, potrivit Agerpres.

"Pentru noi, asigurarea unei prezenţe mai robuste a NATO la Marea Neagră a fost obiectivul principal. Prin eforturile conjugate ale preşedintelui României, diplomaţiei şi Apărării, asistăm astăzi la o conştientizare mai mare a faptului că este nevoie de coerenţă şi coeziune în întreaga noastră vecinătate, cu o cuprindere de 360 de grade", a afirmat acesta.

El a evocat "preocupări legitime privind securitatea zonei". "Considerăm că prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic. Este dreptul nostru să cerem acest lucru şi să avem o prezenţă înaintată unitară a Alianţei pe întreg Flancul Estic. În acelaşi timp, este datoria noastră să dezvoltăm capabilităţi credibile complementare şi interoperabile cu cele aliate", a punctat Ciucă.

În opinia sa, "cea mai îngrijorătoare evoluţie este că, prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie auto-asumată în Marea Neagră, cu importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţei".

"În cele din urmă, intenţia acestei militarizări accentuate este de a nu permite NATO şi aliaţilor să opereze liber în regiune. Desfăşurarea de capabilităţi anti-acces şi de interdicţie regională reprezintă o transformare majoră a securităţii în Marea Neagră. Descurajarea şi logica echilibrului militar se schimbă", a menţionat ministrul interimar al Apărării.

Totodată, el a subliniat că "Balcanii de Vest continuă să rămână o regiune cu un echilibru de securitate şi stabilitate fragilă".

La şedinţa de bilanţ de la Ministerul Apărării sunt prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul interimar, Ludovic Orban.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614