REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bilanţul atacului armat de la o şcoală din Rusia creşte la 13 morţi

Bilanţul atacului armat de la o şcoală din Rusia creşte la 13 morţi

Alina FAT 26 septembrie 2022 | 17:39 821

Bilanţul atacului armat comis luni într-o şcoală din oraşul Ijevsk, capitala Udmurtiei (centrul Rusiei), a crescut la 13 morţi, preşedintele rus Vladimir Putin denunţând un 'act inuman', potrivit Reuters şi AFP.

Potrivit Comitetului de anchetă rus - instanţa însărcinată cu principalele investigaţii penale în Rusia - atacatorul s-a sinucis.

'Preşedintele regretă profund decesul persoanelor şi copiilor în această şcoală unde a avut loc un atentat terorist', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov într-o conferinţă de presă.

'Potrivit datelor preliminare, 13 persoane, între care şase adulţi şi şapte minori, au căzut victime acestei crime, iar 14 copii şi şapte adulţi au fost răniţi', a indicat anterior Comitetul de anchetă al Rusiei.

Suspectul purta un hanorac 'negru' pe care era imprimat un simbol nazist şi o cagulă' pe cap, potrivit anchetatorilor, care au stabilit şi identitatea atacatorului: un fost eleval acestei şcoli, Artiom Riazenţev, născut în 1988, se menţionează într-un comunicat separat al Comitetului de anchetă. 'Verificăm dacă el a fost adeptul poziţiilor neofasciste şi ideologiei naziste', potrivit anchetatorilor.

Anchetatorii au dat publicităţii o înregistrare video care arată corpul unui individ lungit la pământ, cu sânge în jurul capului, îmbrăcat într-un hanorac negru cu o svastică roşie imprimată pe haină.

Cu puţin timp înainte, Ministerul rus de Interne evocase şase morţi şi 20 de răniţi.

'Poliţiştii au găsit cadavrul bărbatului care a deschis focul. Potrivit informaţiilor noastre, el s-a sinucis', a adăugat ministerul.

Tragedia a avut loc în cursul dimineţii la Şcoala nr.88 din Ijevsk, oraş situat chiar la vest de Munţii Ural, lanţul muntos care desparte Rusia europeană de cea asiatică. În acest oraş se află uzinele producătoare de puşti de asalt Kalaşnikov.

Potrivit guvernatorului regiunii, Aleksandr Brecialov, atacatorul l-a ucis pe gardianul care păzea şcoala înainte de a deschide focul în interiorul clădirii.

 

Potrivit site-ului şcolii din Ijevsk, această instituţie de învăţământ are aproximativ 1.000 de elevi şi 80 de profesori.

Guvernatorul vorbea, vizibil emoţionat, într-o înregistrare realizată în faţa şcolii. În spatele său se putea vedea personal medical intrând în clădire în pas alergător, dintre care unii cu o tărgă.

'Evacuarea a fost încheiată' şi 'întregul perimetru este blocat', asigură el în înregistrare, precizând că Garda naţională rusă (Rosgvardia), Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi 'autorităţi responsabile de anchetă' sunt deja la faţa locului.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, '14 echipaje de terapie intensivă mobilă' au fost trimise de asemenea la locul tragediei şi 'un grup de medici' urmează să se deplaseze la Ijevsk 'pentru a acorda asistenţă victimelor'.

O anchetă pentru 'ucidere' şi 'port ilegal de arme' a fost deschisă rapid, fiind transferată în responsabilitatea Comitetului de anchetă al Rusiei.

Atacul armat de luni intervine într-un climat tensionat în multe regiuni din Rusia pe fondul mobilizării militare a sute de mii de rezervişti pentru ofensiva rusă în Ucraina.

Tot luni, un bărbat a deschis focul într-un centru de recrutare al armatei în Siberia, rănind grav un militar care lucra acolo.

Altădată extrem de rare, atacurile armate soldate cu multe victime în special în şcoli au devenit tot mai frecvente în Rusia în ultimii ani. Preşedintele rus vede în ele un fenomen importat din SUA şi un efect pervers al globalizării, ceea ce l-a determinat să înăsprească legislaţia privind portul de arme.

În aprilie, un bărbat a deschis focul într-o grădiniţă şi a ucis doi copii şi o educatoare, înainte de a se sinucide, în regiunea Ulianovsk, tot în centrul Rusiei.

Atacul cel mai sângeros datează însă din octombrie 2018, când un liceean a ucis 19 persoane după care s-a sinucis la un liceu din Kerci, în Peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia.

Ijevsk, un oraş de aproape 650.000 de locuitori, este capitala Republicii Udmurtia, în centrul ţării.

În acest oraş industrial şi mult timp închis străinilor în perioada comunistă, proiectantul de arme de foc Mihail Kalaşnikov a conceput în 1947 prima sa puşcă de asalt 'AK-47', care de atunci a devenit faimoasă în întreaga lume.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Marius si tu tot Opel ai?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614