REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bilanţul DEZASTRULUI de la Medgidia şi ce a provocat explozia buteliei

Bilanţul DEZASTRULUI de la Medgidia şi ce a provocat explozia buteliei

Replica API 6 martie 2014 | 00:00 214

12 răniţi şi 28 de apartamente distruse. Persoanele evacuate revin de joi în locuinţe

12 răniţi şi 28 de apartamente distruse. Persoanele evacuate revin de joi în locuinţe

Dezastru la Medgidia! Marţi seară, ora 20.16, a avut loc o explozie devastatoare pe strada Independenţei. Imaginile sunt dramatice. Explozia a fost produsă de o butelie şi a avut loc într-un bloc cu patru etaje. 28 de apartamente au fost distruse. Cum apartamentele au fost avariate, Primăria Medgidia le-a asigurat cazare celor aproximativ 40 de persoane afectate de explozie la un hotel din municpiu. În timpul intervenţiei pompierilor, oamenii au fost evacuaţi, având în vedere că s-a impus oprirea utilităţilor: gaze, apă, căldură. Locatarii blocului afectat au trecut prin clipe de groază. În doar câteva clipe şi-au văzut munca agonisită într-o viaţă distrusă. Autorităţile au intervenit în forţă. 12 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cinci persoane au fost intoxicate cu fum şi au suferit atacuri de panică, iar o femeie s-a ales cu politraumatism minor. Alte şapte persoane au ajuns la spital.

"Vorbim de trei adulţi cu arsuri de gradul II şi III, cât şi de un copil de 8 ani, cu arsuri de gradul II. Trei persoane au fost intoxicate. Cele patru persoane care au suferit arsuri au fost transportate cu patru ambulanţe la Spitalul Judeţean, pentru acordare de îngrijiri medicale. De acolo au fost transportate la Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi preluate de către un elicopter. Cei patru au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti şi Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Celelalte trei persoane afectate de explozie au rămas internate la Spitalul Medgidia. La locul exploziei au mai fost asistate încă cinci persoane: doi adulţi au suferit atacuri de panică, doi adulţi au suferit intoxicaţii minore, iar o femeie are politraumatism minor la membrele superioare, escoriaţii şi echimoze faciale", a declarat, pentru "Replica", plutonierul Liliana Musuret, reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea. Patru membri ai familiei din apartamentul buclucaş au fost transferaţi la Constanţa. Detaşamentul de Pompieri Medgidia a intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială de lucru la înălţime şi două ambulanţe SMURD de tip B şi C. "Intervenţia s-a încheiat la ora 21.47, dar echipajele de pompieri s-au retras din zonă la ora 23.25. Au fost afectate 20 de apartamente din blocul în care s-a produs explozia şi încă 8 apartamente din blocul de vizavi", au spus pompierii. Bărbatul transferat cu elicopterul la Bucureşti se află în stare gravă la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Are arsuri pe 98 la sută din suprafaţa corpului. Medicii sunt extrem de rezervaţi în privinţa şanselor lui de supravieţuire. Tot în Spitalul de Arşi din Bucureşti au ajuns soacra şi soţia acestuia. "Toate cele trei persoane transferate la spitalul nostru sunt sub supraveghere medicală. Nu a decedat nimeni", au spus cadrele medicale din Bucureşti. George Chiriţă, de 34 de ani, locuia în apartamentul în care a avut loc incendiul devastator. El ar fi provocat explozia marţi seară, după ce ar fi transferat gazele dintr-o butelie în alta, vecinii acestuia acuzându-l că a aruncat blocul în aer.

Primăria Medgidia, ajutor de urgenţă în valoare totală de 50.000 de lei

Pagubele sunt imense, însă structura de rezistenţă a blocului nu a fost afectată. O comisie specializată din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii s-a aflat miercuri în teren pentru a evalua pagubele produse de explozia devastatoare. Trebuie precizat faptul că în acest caz se impune o expertiză tehnică, iar costurile depăşesc 4.000 de lei. "Nu avem un bilanţ centralizator, dar ştim ce înseamnă pagubele pe capitole. La evaluare au participat 8-9 persoane. Unii au luat în calcul elementele construcţiei, alţii au luat în calcul utilităţile, instalaţiile. Numai costul de instalaţii, uşi, ferestre şi alte lucruri de genul acesta sunt aproximativ 50.000 de lei, cu excepţia apartamentului care a fost avariat în totalitate. Apartamentul are inclusiv pereţii arşi. Pentru a putea fi readus la stadiul de a fi locuit cred că investiţiile se ridică la 40-50.000 de lei. Probabil că toată paguba depăşeşte 100.000 de lei. Nu mai vorbim de expertize tehnice care trebuiesc făcute în viitor, expertize care se ridică la 4.600 de lei", a declarat primarul Marian Iordache. Edilul spune că începând de sâmbătă, 19 apartamente care au fost afectate de explozie vor putea fi locuite.

"Ne vom ocupa de înlocuitul uşilor distruse, instalaţiile electrice, apă, canal, instalaţia de gaze, care au fost deteriorate din cauza exploziei. Blocul este locuibil şi în acest moment, dar nu are nici un fel de utilităţi. Pe măsură cele ele vor fi reparate, oamenii vor putea să intre în locuinţe începând de mâine (joi, 6 martie -n.r.). De joi vor avea curent, de vineri vor avea apă, iar de sâmbătă -gaze naturale. Noi am planificat ca toate lucrările de care am vorbit mai devreme să fie gata până sâmbătă la prânz", a spus primarul Iordache. Autoritatea locală nu a solicitat până în prezent sprijin financiar de la Consiliul Judeţean sau de la Guvernul României. "Probabil că vom cere sprijin în funcţie de rezultatul expertizei, dacă va fi nevoie de consolidarea clădirii. Deocamdată nu par să fie nevoie de astfel de lucruri. Tavanul apartamentului în care a avut loc explozia este un pic bombat şi pereţii laterali sunt crăpaţi, dar fără să fie afectată structura de rezistenţă a blocului. Vom vedea ce ne va spune expertul şi în funcţie de rezultate vom lua măsurile ce se impun. Primăria Medgidia nu are o limită de disponibilitate. Nu am avut nici un ban pregătit pentru o astfel de situaţie, pentru că nu este culpa Primăriei Medgidia. Fiecare apartament avea un proprietar şi culpa se pare că aparţine unuia dintre ei, iar necazul l-a păţit toţi. Noi le putem acorda ajutoare de urgenţă, în valoare totală de 50.000 de lei, în legătură cu această situzaţie, pentru înlocuirea uşilor de la intrarea în aparatmente, reparaţii în casa scării, instalaţii de apă, energie electrică, gaze, înlocuirea unor panopuri de ferestre. Probabil că undeva la finele lunii martie vom zugrăvi clădirea pe exterior, pentru că din cauza fumului şi a focului este neagră", a conchis primarul. De explozia de la Medgidia a fost înştiinţată şi Instituţia Prefectului, subprefectul Radu Volcinschi monitorizând situaţia de acolo pas cu pas. "Aşteptăm un raport. Ceea ce mă bucură este faptul că primarul a reuşit să cazeze oamenii în condiţii bune. Ei rămân la hotel cât este necesar", a declarat subprefectul Radu Volcinschi.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102