REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

BILANȚUL DNA. Kovesi: Dacă s-ar aduna banii confiscați prin hotărâri judecătorești definitive, s-ar plăti salariile tuturor medicilor din România

BILANȚUL DNA. Kovesi: Dacă s-ar aduna banii confiscați prin hotărâri judecătorești definitive, s-ar plăti salariile tuturor medicilor din România

Replica API 25 februarie 2015 | 00:25 215

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a prezentat astăzi bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2014. La bilanţ au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi directorul interimar al SRI, Florian Coldea. "Dacă s-ar aduna banii confiscați prin hotărâri judecătorești definitive, s-ar plăti salariile tuturor medicilor din România", a fost una dintre declaraţiile şefei DNA. Premierul Victor Ponta a felicita DNA pentru rezultatele obţinute în 2014 şi a asigurat că Guvernul va continua să sprijine activitatea acestei instituţii.

UPDATE 2. Victor Ponta:

Vă felicit şi vă invidiez pentru independenţa şi rezultatele pe care le-aţi avut în 2014.

Vă asigur de faptul că stabilitatea legislativă care a existat în ultimii ani şi colaborarea între Guvern, ca iniţiator al modificărilor legislative, şi CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Public va rămâne şi în 2015 şi în anii care urmează

Mă alătur celor care spuneau că în 2014 au intrat în vigoare noile Coduri. Nu a fost perturbată activitatea Justiției, ci dimpotrivă.

I-am cerut ministrului de Finanţe, domnul Vâlcov, să îmi trimită situaţia cu alocările prevăzute în buget pentru DNA în ultimii 5 ani: în 2011 - 67 de milioane, în 2012 - 70 de milioane, 2013 - 78 de milioane, 2014 - 81 de milioane, 2015 - 99 de milioane.

Nu e înţelept din partea mea să fac aceste cifre publice, pentru că multe alte instituţii vor spune că ei nu au avut această creştere constantă, însă cred că este o creştere necesară. E valabil acest lucru şi pentru celelalte instituţii, nu doar pentru DNA - şi DIICOT, Înalta Curte, CSM.

Ştiu fiecare instituţie în parte câte necesităţi legate de sedii moderne, de salarizarea personalului auxiliar în mod special, de numărul de posturi. Cu siguranţă nu tot ceea ce se cere, dar în mare parte, după cum ştiţi foarte bine, am realizat

Aş dori să vă rog şi să vă cer sprijinul pentru a lucra împreună în viitor pentru o clarificare a legislaţiei şi practicii româneşti în ceea ce în acest moment văd că este pasul următor, şi anume clarificarea şi departajarea foarte clară între legalitate şi oportunitate.

Cred că dumneavoastră trebuie să sancţionaţi - şi o faceţi deja cu toată asprimea - faptele de încălcare a legii. În acelaşi timp însă, oportunitatea unor decizii în administraţia publică a demnitarilor trebuie să fie sancţionată de către electorat.

Există foarte multe blocaje, voite sau nevoite, provocate în cadrul administraţiei publice de această confuzie, uneori voită, alteori nevoită între legalitate şi oportunitate

Este necesar să continuăm efortul de combatere al evaziunii fiscale, altfel nu avem bani pentru instituțiile publice.

Bugetul de stat are de recuperat zece miliarde de euro.

Vreau să vă rog să ne sprijiniți. De multe ori, se întâmplă, ca din insolvență se trece în evaziune fiscală și, uneori, acest lucru se face și cu spriijinul magistraților.

Felicitări pentru anchetarea magistraților corupți

UPDATE 1. Laura Kovesi: În medie, un procuror DNA a făcut urmărire penală în 105 cauze în același timp. Anul trecut au fost făcute 317 rechizitorii întocmite anul trecut. 1800 inculpați trimiși în judecată, numărul lor s-a dublat. Peste 1130 de inculpati au fost condamnați definitiv. Procentul de achitări a fost de 9 %, sub media europeană.

- Peste 700 cauze pe achiziții publice. Există cazuri în care atribuirea fiecărui contract este condiționarea unei sume de bani. Numărul sesizărilor din partea autorităților de control a scăzut în 2014.

Anul trecut au fost trimiși în judecată 35 de magistrați și condamnați 20. Multe dintre sesizări au venit din partea justițiabililor.

- DNA a solicitat anul trecut arestarea a 9 parlamentari și 12 cereri de urmărire penală față de miniștri și foști miniștri.

- Structurile teritoriale ale DNA care s-au remarcat în 2014: Timișoara, Suceava, Constanța, Craiova, Bacău și Târgu Mureș.

- Anul trecut au fost 303 milioane euro, valorile indisponibilizate. Hotărârile judecătorești au impus confiscarea a 310 milioane euro, de teri ori mai mult decât în 2013. Dacă s-ar aduna acești bani, s-ar asigura fondul de salarii ale tuturor medicilor din România.

- Încrederea publică a DNA este de peste 55%, cea mai mare pentru o instituție din sistemul judiciar. Cresterea cu 78 % a numărului de sesizari primite de la cetățeni. DNA a aplicat legea în mod egal. O treime dintre condamnații în urma dosarelor DNA sunt în închisoare.

- Ritmul de creștere al dosarelor noi a fost tot mai mare. Peste 5000 de dosare penale sunt de soluționat. Un an de zile nu ar trebui să se înregistreze niciun dosar nou pentru a finaliza aceste cauze.

- Un procuror nu poate gestiona eficient mai mult edosare în același timp, de exemplu Dosarul Microsoft.

- Soluții propuse: Creșterea numărului de procurori cu 50 de posturi. Trebuie să alegem între o justiție efiecientă sau procurori îngropați în dosare

- Multumesc reprezentanților Ambasadelor prezenți astăzi, aici.

- În 2015, prioritățile DNA vor viza: fraudarea fondurilor europene, corupția din educație și sănătate, procedura de achiziții publice

- Într-un singur dosar s-a evitat producerea unui prejudiciu de 105 milioane de euro

- Volumul de activitate a crescut, nu și numărul de procurori.

- Fiecare atac ne-a mobilizat. Provocările le trecem împreună. Îmi doresc să continuăm împreună acest drum.

Pe 29 ianuarie, cu ocazia bilanţului IGPR, șefa DNA a declarat că, în 2014, au fost înregistrate peste 4.900 de dosare penale şi că în prezent sunt în lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui număr de 86 de procurori. De asemenea, potrivit unor statistici preliminare, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie, erau deja trimişi în judecată peste 900 de inculpaţi şi tot atâţia condamnaţi definitiv şi dispuse măsuri asiguratorii pentru sume de bani şi bunuri de aproximativ 200 milioane de euro.

Dosarul ”Microsoft”, în care s-a cerut ridicarea imunităţii în acelaşi timp pentru nouă foşti miniştri, reținerea și arestarea preventivă a șefei DIICOT, Alina Bica, şi a fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, sunt cele mai răsunătoare anchete declanșate de DNA în 2014.

evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367