REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bilanţul după 2 zile de potop: zeci de familii evacuate, localităţi blocate şi recolte distruse

Bilanţul după 2 zile de potop: zeci de familii evacuate, localităţi blocate şi recolte distruse

Replica API 2 iulie 2013 | 00:00 142

Instituţiile statului, vinovate pentru dezastrul din Cernavodă

Instituţiile statului, vinovate pentru dezastrul din Cernavodă

În ultimele două zile, ploaia torenţială a făcut prăpăd în localităţile din judeţul Constanţa. Situaţia devenea cu atât mai gravă cu fiecare litru pe pătrat căzut. Primarii "norocoşi", care nu au întâmpinat probleme semnificative în urma ploilor, au sărit în ajutorul localităţilor cu probleme. Prefectul judeţului Constanţa a dispus prin Ordin constituirea a trei comisii care se vor deplasa în localităţile afectate, în vederea verificării efectelor inundaţiilor şi întocmirii situaţiei centralizatoare a pagubelor produse, fizic şi valoric. Comisiile se vor deplasa în judeţ începând cu data de 3 iulie a.c., scopul fiind acela de a întocmi documentaţia necesară pentru obţinerea sprijinului financiar din surse de la bugetul de stat sau din bugetul Uniunii Europene.

Deşi ieri la Medgidia a mai plouat în două rânduri, nu mai există străzi sau curţi inundate, iar problemele care au fost create de potop au fost rezolvate. Subsolurile unor blocuri mai erau, ieri, inundate şi se acţiona în acest sens, precum şi la curăţarea străzilor de aluviuni. Canalizările inundate au reprezentat şi ele o problemă, RAJA intervenind împreună cu firme din Medgidia pentru deblocarea lor. Singura zonă în care sunt aluviuni şi care nu a putut fi curăţată este strada Poporului, zona Fântână. "Situaţia este mai bună decât ieri, o mare parte din problemele pe care le-am avut au fost rezolvate. Continuăm însă lucrările de evacuare a apei din subsoluri, la curăţarea străzilor de aluviuni, este foarte mult material care s-a adunat pe străzi şi vom continua şi mâine (azi-n.r.). Avem multe canalizări inundate, lucrează RAJA şi firme de la Medgidia pentru deblocarea canalizărilor. Este o singură zonă unde sunt mai multe aluviuni şi nu am reuşit să o curăţăm, strada Poporului, în rest toate celelalte s-au rezolvat", a declarat, luni, primarul oraşului Medgidia, Marian Iordache.

Jale la Cernavodă

Cernavodă a avut, de-a lungul timpului, probleme mari la fiecare ploaie mai însemnată cantitativ şi nici în aceste zile nu a făcut excepţie. Pe lângă faptul că 21 de străzi au fost afectate serios, 16 familii au fost evacuate din locuinţe şi duse la Adăpostul "Sfânta Maria". De asemenea, imobilele din centru au avut de suferit, apa atingând în magazinele din zonă 80 de centimetri, iar hainele, pantofii, ceasurile expuse la vânzare pluteau pur şi simplu. S-a trecut la o evaluare a daunelor, pentru ca prin hotărâre de Consiliu o parte cheltuielile de reparaţii să fie sprijinite, aşa cum au mai fost şi în trecut, din fondurile proprii ale oraşului. "21 de străzi sunt afectate mediu şi grav. Avem 8 familii pe care acum le-am relocat şi le ţinem în Adăpostul Sfânta Maria, până când intervenim la locuinţele lor şi se pot muta înapoi. Cam tot atâtea familii au fost evacuate din locuinţe, dar odată cu curăţarea curţilor şi a caselor s-au întors", a afirmat primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă. O parte din cheltuieli pentru refacere vor fi solicitate statului român, considerat vinovat de edilul din Cernavodă pentru că nu a permis din cauza legislaţiei să finanţeze şi să execute proiecte pentru a face deversarea în aşa fel încât centrul oraşului să nu devină un lac de fiecare dată când plouă torenţial. "S-ar putea ca o parte din cheltuielile pentru refacere să le solicităm statului roman, trebuie cineva să le suporte. Vina după părerea mea este a Administraţiei Canalelor Navigabile, care nu ne permite să facem o deversare suficientă, pentru că au o legislaţie care-i protejează şi care nu ne dă voie să facem proiecte. Canalele Navigabile, Apele Române, Ministerul Transporturilor ne împiedică să proiectăm şi să executăm aceste lucrări de foarte multă vreme, pe care le tot propunem să se execute. Din păcate, ne descurcăm greu cu instituţiile cu care colaborăm", a mai spus primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă.

"Dacă este nevoie de ambulanţă, pur şi simplu nu are pe unde să intre"

Rasova este a doua localitate după Cernavodă care a suferit cel mai mult în urma căderilor masive de apă. Edilul Mihalache Neamţu caută soluţii pentru a astupa craterele de 5 metri adâncime formate în străzi, iar din această cauză oamenii nu pot ieşi din proprile curţi. Acesta spune că s-a săturat de promisiuni, în timp ce culturile agricole au fost inundate. Cel mai grav este că ambulanţele nu pot transporta pacienţii la spital în cazul unei urgenţe. "Deocamdată lucrăm cu două-trei rable pentru a astupa gropile formate în străzi care au o adâncime de 4-5 metri. Este dezastru aici. Astupăm toate gropile, pentru ca oamenii să poată ieşi din curţi. Unii dintre ei sunt bolnavi, de abia se pot deplasa şi dacă este nevoie de ambulanţă, pur şi simplu nu are pe unde să intre. Nemaipomenit ar fi să putem să pietruim drumurile la loc, dar nu ştim dacă vom putea realiza acest lucru. Ne-am săturat de promisiuni. Au fost afectate şi destule gospodării şi o zonă de baltă pe care erau culturi agricole a fost inundată. Apa trebuie scoasă din acel teren şi vom vedea ce va decide Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare", a declarat, pentru "Replica", Mihalache Neamţu, primarul comunei Rasova.

"Intrarea în satul Ţibrinu este blocată, abia am reuşit să intru cu un tractor"

Dacă în Medgidia situaţia s-a mai redresat, în comuna Mircea Vodă şi Satu Nou situaţia este în continuare critică. Primarul Dumitru Dedu evaluează pagubele împreună cu Comisia de Calamităţi. Străzile care sunt în pantă au fost distruse în proporţie de 80%, la fel şi trotuarele. Dereaua reprezintă o problemă şi mai mare, islazul fiind inundat pentru că nimeni nu a venit să o decolmateze. "Situaţia este destul de complicată, acum suntem în evaluarea pagubelor cu Comisia de Calamităţi. Am dat şi o dispoziţie pentru că avem şi nişte lucrări în derulare, pietruirea unor străzi, am convocat executantul, proiectantul lucrărilor, să evaluăm. În Satu Nou avem şi câteva sute de metri de trotuar distrus. Avem probleme cu dereaua de la Mircea Vodă, apa care vine din aluviuni o duce spre canalul Dunăre-Marea Neagră, iar această derea aparţine Apelor Române. Rândul trecut am făcut adresă către Prefectură să vină să o decolmateze, întrucât tot s-au depus aluviuni, s-a colmatat şi de aceea s-a şi inundat o parte din islaz", a spus, pentru "Replica", Dumitru Dedu, primarul comunei Mircea Vodă. Edilul a mai spus că, spre deosebire de Mircea Vodă, satul Ţibrinu are parte de o situaţie mult mai complicată: accesul este blocat din cauza apei foarte mari. "Intrarea în satul Ţibrinu este blocată, întrucât apa este foarte mare, eu abia am reuşit să intru cu un tractor. Să sperăm că dacă se vor retrage apele. S-a rezolvat problema cu alimentarea cu pâine către populaţie, nu sunt probleme de acest gen. Din păcate sunt şi curţi inundate acolo, din cauza deversării apelor. În principiu situaţia este sub control, vom face evaluarea pagubelor şi vom vedea ce sprijin vom primi", a afirmat Dumitru Dedu.

Ce spune prefectul Constanţei despre situaţia din judeţ

Prefectul Constanţei, Eugen Bola, afirmă că sunt probleme mari în continuare în Cernavodă şi în zona de sud, în comuna Saligny, la Faclia, acolo unde drumul comunal este impracticabil, dar şi la Ştefan cel Mare şi Cochirleni. "Se pompează în continuare în zona Cernavodă, la Faclia, Ştefan cel Mare, Saligny. Azi noapte i-a lovit pe cei din sud, la Rasova, în localitatea Cochirleni. Au nişte probleme cu drumurile comunale care sunt serios afectate, deplasarea este extrem de dificilă dintr-o parte în alta a satului. Au trimis şi Drumurile Judeţene şi Cernavodă utilaje, aici s-ar putea să fie o situaţie mai dificilă să aibă nevoie de ajutor câteva zile, o săptămână. Să vedem cum rezolvăm, cum ne cârpim cu motorina, cu utilajele, pentru că toată lumea are nevoie de utilaje", a precizat, ieri după-amiază, prefectul Constanţei, Eugen Bola. Oraşul cel mai afectat este fără dar şi poate Cernavodă, iar problema cea mai mare pare să fie de ordin financiar. Ajutorul de la Bucureşti în aceste condiţii pare vital, iar în acest sens, prefectul a dispus o evaluare iniţială a pagubelor. "La Cernavodă situaţia rămâne dificilă pentru că au fost afectate mai multe străzi, aici există o problemă serioasă pentru că nu prea au bani, aici este chestiunea cea mai delicată. Astăzi (ieri-n.r.) a fost o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, le-am trimis o adresă să facă împreună cu Comisiile Locale o evaluare la tot ce este pagubă. Noi trimitem o Comisie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, compusă în principal din ISU, Inspectoratul de Stat în Construcţii, ABADL şi în mediul rural cei de la Direcţia Agricolă. O să anunţăm şi Bucureştiul să solicităm ajutor având în vedere situaţia deosebită care există în judeţ în acest moment. Vorbim despre mulţi bani, deocamdată ar fi vreo 2 km de drum naţional afectat, mai mult de 10 km de drumuri judeţene afectate", a mai adăugat Eugen Bola.

2 km de drumuri naţionale şi peste 10 km de drumuri comunale, afectate

De asemenea, ploile torenţiale au dus la acumularea unor cantităţi mari de apă în zonele depresionare, provocând inundarea parţială a unor tronsoane de drumuri judeţene, comunale şi străzi în localităţi. Cantităţile mari, care au depăşit pe alocuri 100l/mp, au dus la crearea de torenţi pe porţiunile cu pante mari, distrugând carosabilul drumurilor pietruite, acostamentele, rigolele şi au dus la acumularea unor cantităţi mari de potmol pe partea carsoabilă, punând în pericol siguranţăa circulaţiei rutiere. Personalul secţiilor din cadrul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) a patrulat pe toate drumurile judeţene începând de ieri, de la ora 15.00. S-a acţionat cu utilaje specifice în zona Hârşova, pe DJ 223 (Saraiu, Hanu Morilor, Tichileşti), pe DJ 222F (Gârliciu), pe DJ 225 (Vulturu, Pantelimon). De asemenea s-a acţionat în zona Cuza vodă, pe DJ 224 (Tortomanu, Siliştea), pe DJ 223 (Cernavodă, Dunărea), pe DJ 222 (Peştera, Pietreni), pe DJ 222 (Mihail Kogălniceanu, Cuza Vodă), DJ 228 (Nazarcea), DJ 381 ( Medgidia, Valea Dacilor, Ciocârlia). În zona Băneasa s-a acţionat cu un unimog, o wolă, o autobasculantă, fadromă, autoutilitară şi buldoexcavator pe DJ 223 (Ion Corvin, Rasova) şi DJ 391A (Băneasa, Văleni, Sipote). În zona Topraisar, s-a acţionat cu unimog cu cupă, buldoexcavator şi autoutilitară, pe DJ 392 (Amzacea, Plopeni, Movila Verde), pe DJ 391 (Topraisar,Cobadin, Negreşti, Mangalia, Negru Vodă).

"Munca noastră de cinci ani am văzut-o distrusă în câteva ore"

Locuitorii din comuna Peştera au fost ocoliţi de probleme de această dată. Ploaia nu a mai fost atât de abundentă, iar curăţarea canalelor şi decolmatarea podeţelor, efectuate la mijlocul lunii iunie prin munca gospodarilor, a contribuit la evitarea dezastrului. "Ploaia de duminică nu a mai fost aşa de abundentă. A plouat cu 25-30 de litri pe metru pătrat. Canalele şi podeţele au făcut faţă. După dezastrul provocat de ploile din 11 şi 14 iunie, de anul acesta, când a plouat cu 142 de litri pe metru pătrat, am decolmatat podeţele şi am curăţat canalele. După acea inundaţie au fost distruse drumuri, poduri, punţi pietonale, culturi agricole. Paguba se ridică la 1,5 milioane de euro sau 6 milioane de lei noi. Munca noastră de cinci ani am văzut-o distrusă în câteva ore. Tocmai de aceea am depus documente la instituţiile abilitate pentru acoperirea pagubelor şi refacerea infrastructurii, măcar aşa cum era înainte de inundaţie", a declarat, pentru "Replica", Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera.

Sorin HULUBEI, Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218