REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

BILANŢUL unei zile cu ninsoare: sute de persoane şi maşini înzăpezite în judeţ; ÎN IANUARIE este aşteptată adevărata URGIE!

BILANŢUL unei zile cu ninsoare: sute de persoane şi maşini înzăpezite în judeţ; ÎN IANUARIE este aşteptată adevărata URGIE!

Replica API 30 noiembrie 2018 | 00:00 269

Consiliul Judeţean şi RAJDP au prezentat datele!

Consiliul Judeţean şi RAJDP au prezentat datele!

Ninsoarea începută miercuri, 28 noiembrie a.c. și viscolul le-au dat bătăi de cap şoferilor. Cei 160 de angajați ai Regiei Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP) au acționat, pe tot parcursul nopții dinspre miercuri spre joi, 28 spre 29 noiembrie a.c., astfel încât să nu fie probleme pe drumurile județene.

„Chiar dacă nu am fost pe teren, am ținut în permanență legătura cu Lucian Lungoci, directorul RAJDP, cu privire la drumurile județene. RAJDP a acționat pe toate tronsoanele de drumuri județene. Au fost efectuate operațiuni de prevenire și de combatere a lunecușului, s-a împrăștiat sare. Au fost folosite 600 de tone de material antiderapant”, a afirmat Marius Horia Țuțuianu, președintele CJC.

Chiar dacă meteorologii anunțaseră din timp că urmează ca vremea să se înrăutățească, tot au fost persoane care s-au încumetat să plece la drum. Drept pentru care, angajații RAJDP au avut de muncă: au intervenit pentru deblocarea unui număr de 163 de maşini, zece TIR-uri, şase autocare şi două microbuze, fiind înzăpezite aproximativ 300 de persoane. Costurile intervențiilor au fost de aproximativ 180.000 de lei, bani din fondurile CJC, în baza contractului semnat miercuri, 28 noiembrie a.c. cu RAJDP, regia avută în subordine.

Un pacient scos cu şenilată din nămenţi

S-a apelat şi la şenilata pentru situaţii medicale de urgenţă. Joi, 29 noiembrie a.c., la ora 7.00 dimineaţa, angajații RAJDP au intervenit cu o şenilată în zona Bărăganu, în sprijinul cadrelor medicale pentru transportarea unui bărbat care avea nevoie de dializă.

În după-amiaza zilei de joi, 29 noiembrie a.c., mai erau probleme doar în sudul județului, pe DJ 391, între Mangalia și Negru Vodă. Şeful RAJDP a dat joi asigurări că şi acest drum va fi practicabil. „Îl atacăm din ambele capete şi dinspre Mangalia şi dinspre Negru Vodă”, a afirmat Lucian Lungoci, directorul RAJDP Constanța.

La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţuţuianu, a afirmat joi că speră ca în maxim 24 de ore situaţia să se fluidizeze pe toate drumurile judeţene. Oficial a mai precizat că “nu a fost maşină care să stea mai multe de 30 de minute în nămeţi”. “A fost un episod mic de iarnă, iar problema a constituit-o zăpada viscolită, şi nu căderile de zăpadă”, a mai spus şeful CJC.

Regia se opune montării de parazăpezi

Şeful RAJDP, Lucian Lungoci nu consideră că montarea de parazăpezi ar constitui o soluţie de apărare a drumurilor în perioada ninsorilor.

“Este clar că se pot reduce costurile intervenţiilor şi se poate face o activitate prin care să prevenim formarea acestor suluri de zăpadă, dar cea mai bună formă de prevenţie a drumurilor, nu neapărat judeţene, sunt perdele forestere. Una este să ai o perdea forestieră ca şi lăţime de 7- 8 metri şi întăltime a copacilor de 2-3 metri, te apără întradevăr de viscol, şi alta e să montezi un cordon de parazapezi de un 1,50 metri înalţime, care din punctul meu de vedere la un vânt de peste 70 km pe oră chiar nu are nicio utilitate. La vântul de ieri (n.r. miercuri, 28 noiemrbie) şi azi- noapte (n.r. miercuri spre joi) parazăpezii, de 1,50 înalţime montaţi la 6 metri de drum, nu mai erau în picioare, erau rupţi şi nu aveau nici un efect”, a explicat Lucian Lungoci.

De precizat că, în cazul de faţă, a fost vorba despre o singură zi în care a nins, în următoarea perioadă urmând ca temperaturile să scadă şi mai mult. Dar, spun meteorologii, nuse mai aşteaptă la ninsori inseminate cantitativ. Un nou val de frig şi ninsori ar urma să lovească judeţul în luna ianuarie.

Folentina BOZÂNTAN/Camelia Matei

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La aceasta ora DJ 391 Mereni Osmancea Ciobanita si DJ 392 Amzacea General Scarisoreanu Plopeni sunt blocate
2
0
Ho, ciorilor, ca nu se intampla nimic! Nu mai croncaniti atata ca a nins 3 cm. Pana in ianuarie mai e mult si niciun meteorolog nu stie sa prevada vremea mai departe de 5 zile.
3
2
Cetatean si mai ...sus si mai..... jos ,aceleasi probleme iarna de iarna, aceleasi furaciuni cu facturi... grase, aceiasi golanie ,in aceeasi romanie!!!!!!
5
1
Bai voi sunteti sanatosi ? Cum adica vine urgia in ianuarie? Ce a-ti vrea in ianuarie? Sa inceapa sezonul estival ?
14
2
Cred ca cei cu utilajele de deszapezit trec o data...cu lama prea sus...ponteaza 2 curse, ca nu i verifica nimeni...soferii castiga niste motorina, facturile se umfla, etc. Si apoi daca cei care nu stiu sa conduca nici vara ar sta acasa sau ar merge cu autobuzul, nu se fac multe blocaje. Parapetii sunt montati prost din nestiinta sau intentie, perdelele naturale nu sunt plantate niciodata, dar sunt amintite in fiecare iarna... Cam asta este situatia!
11
1
Primaria Ovidiu poate monteaza parazapezi pe drumul poiana ovidiu
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218