REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bîlbă: Delfinii crescuţi în captivitate nu ştiu să vâneze. I-am trimite la moarte sigură dacă îi redăm în mediul natural

Bîlbă: Delfinii crescuţi în captivitate nu ştiu să vâneze. I-am trimite la moarte sigură dacă îi redăm în mediul natural

Replica API 19 februarie 2014 | 00:00 175

Planuri de extindere, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii

Planuri de extindere, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (C.M.S.N.), Adrian Bîlbă are planuri mari pentru instituţia pe care o conduce. Are încredere în proiectul de extindere a Delfinarului care, spune el, va aduce mult mai mulţi vizitatori ca până acum.

"Extinderea Delfinariului va mări numărul de locuri, de la 600 la 1.200, în condiţii mult mai bune, iar pentru delfini, aceştia vor avea bazinul acoperit. Vor fi două bazine all season, pentru că, în acest moment avem un singur bazin funcţional vară-iarnă. Este vorba despre bazinul mic unde şi stau delfinii, bazinul mare este funcţional doar vara, câteva luni pe an, din mai până în octombrie. Vom putea ţine două grupe de delfini, două familii. În felul acesta ne vom putea extinde, atât activitatea, cât şi prezentarea pentru vizitatori. Vorbim despre un proiect în valoare de 3 milioane de euro, din care 30% fonduri europene, 70% - guvernamentale. De asemenea, lucrăm la un proiect transfrontalier, împreună cu bulgarii de la Varna, prin care, atât noi cât şi ei, ne îmbunătăţim sistemul de filtrare. Ne ecologizăm sistemul de eliminare a apelor pe care le producem ca ape uzate. E vorba de apa de la delfini şi a celorlalte specii de animale, cât şi apa menajeră", a declarat Bîlbă. Totodată, în viitorul apropiat directorul complexului speră să extindă şi microrezervaţia. "Vrem să aducem bizoni şi să încercăm să mărim gama păsărilor. Avem şi un lac de 2 ha pe care ţinem 300 păsări sălbatice, le îngrijim, altfel, aceste păsări ar fi trebuit să plece, fie pe lacurile poluate care nu îngheaţă, ori pe cele sudice. Avem încălzire cu geotermală la delfini şi apa aceasta, de la delfini, o trimitem în lac", a mai precizat directorul C.M.S.N.

Întrebat ce părere are despre proiectul de lege al deputatului Remus Cernea, prin care delfinii să fie recunoscuţi în România drept persoane non-umane, biologul a ţinut să-ia ducă la cunoştinţă parlamentarului câteva aspecte. "Habitatul care-l ocupă delfinii noştri este conform cu normele internaţionale de suprafaţa destinată delfinilor din Delfinariu. Remus Cernea care, întâmplător, este deputat pe zona Delfinariului, care ne reprezintă şi ar trebui să ne mai şi viziteze, ne-a pomenit, comentat şi criticat. El a venit la noi doar în campanie, de atunci n-a mai venit şi nu este frumos. O spun ca un biolog şi ca prieten. Apreciez la el că se ocupă de conservarea naturii, ceea ce nu-mi place este modalitatea în care o face. Iniţiativa lui prin care delfinii să fie persoane non umane, este o iniţiativă, pe care am cataloga-o, mai degrabă, rasistă, favorizarea unei specii faţă de alte specii. Toate animalele trebuie să fie iubite, îngrijiţi de noi, pentru că noi suntem capabili să ajutăm natura", a spus Bîlbă.

"Este greşită din două puncte de vedere. Faptul că nu mai ai voie să capturezi delfinii din natură... Nimeni nu face asta pentru că, din 2007, există o legislaţie care spune că cine prinde un delfin primeşte 3 ani de puşcărie. Noi suntem şi membri ACCOBAMS, care este un tratat al Mării Negre, Mediteraneene, al mărilor limitrofe şi al Oceanului Atlantic de nord prin care ţările riverane se îngrijesc în mod particular de cetacee, dar nu pentru că sunt non umane, ci pentru că sunt în pericol. Încercăm să restrângem concurenţa cu pescarii care reprezintă o mare problemă a delfinilor. Ei ajung să-i omoare pentru că le mănâncă peştele. Pe de altă parte, cealaltă componentă de scoaterea lor din captivitate şi introducerea lor în mare este demonstrat ştiinţific că este nefezabilă. S-a demonstrat ştiinţific că delfinii au o anumită particularitate. Comportamentul lor alimentar este unul învăţat, aşa cum şi noi, oamenii, avem un comportament învăţat. Dacă nu ne învaţă cineva să mâncăm, nu am şti cum s-o facem. Delfinii, ajungând în mare nu sunt adaptaţi, nu au instinctul să vâneze singuri şi trebuie învăţaţi. Ei nu ştiu să vâneze. I-am trimite la moarte sigură", a continuat şeful complexului. Remus Cernea nu a scăpat neurecheat, şi nu numai din cauza iniţiativei sale, ci şi pentru că, deşi se laudă că este ecologist, nu a mai călcat pragul Delfinarului din campania electorală. "Îl urechez pe Remus Cernea, din punct de vedere uman, pentru că l-am votat şi eu şi cei de aici, din apropierea Delfinariului. Ar trebui să ne reprezinte, să mai vină în colegiu. Este un deputat ecologist care n-a călcat într-un mediu pe care noi îl îngrijim, ar trebui să vină cu o idee, cu o lege mai bună pentru protecţia naturii. Îl urechez ştiinţific pentru că nu ştie ce se întâmplă cu delfinii aruncaţi în mare şi legislativ, pentru că n-a citit legea pescuitul. O lege foarte importantă. Ar trebui să ne ajute ca să stabilim nişte calităţi minime de peşte care să rămână în mare, să le lase şi delfinilor", a conchis Adrian Bîlbă.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614