REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Biologul Matis Attila a descoperit planta Orobanche în Pădurea Dumbrăveni

Biologul Matis Attila a descoperit planta Orobanche în Pădurea Dumbrăveni

Replica API 29 septembrie 2014 | 00:47 681

Premieră în flora ţării noastre

Premieră în flora ţării noastre

Flora României tocmai s-a îmbogăţit cu o nouă specie. În timpul unei activităţi de inventariere a habitalelor în judetul Constanta, biologul Matis Attila de la Societatea Ornitologică Română (SOR) a descoperit planta numită Orobanche pubescens, o premieră în flora ţării noastre. Conform datelor recente, flora României cuprinde un număr impresionant de taxoni, peste 3.300 de specii şi peste 500 de subspecii. Planta recent descoperită nu are o denumire populară în limba română, dar aparţine genului de plante numite lupoaie sau verigel. Alte specii, asemănătoare cu lupoaia descoperită de biologul SOR, se numesc crăielici, floarea-untului, iarba untului, iarba vântului sau săgeata lui Dumnezeu. Această specie nu a mai fost semnalată niciodată în România, ea fiind o plantă specifică ţărilor din bazinul mediteranean (Grecia, Egipt, Libia, Siria), dar şi celor balcanice (fosta Iugoslavia, Bulgaria).

“Planta trăiește în Bulgăria în habitate asemănătoare celor din sudul Dobrogei, deci este natural să apară și în Dobrogea, nu este introdusă și nu este o specie invazivă. Este probabil ca ea să fi existat dinainte, dar speciile din familia Orobanchaceae sunt usor de confundat, de aceea probabil că a fost omisă. Este probabil ca, pe viitor, să mai fie găsite și alte specii din aceeași familie”, a declarat biologul Matis Attila. Locația descoperirii este Rezervația Naturală Pădurea Dumbrăveni din județul Constanța, o arie protejată deosebită, care adăpostește habitate de silvostepă cu o biodiversitate foarte mare. “Nu credeam ca în cariera mea de biolog să am ocazia unei asemenea descoperiri, mai ales că în secolul nostru au mai ramas puține lucruri de descoperit, și mă bucur că am reușit acest lucru. Astfel de descoperiri dovedesc bogăția patrimoniului natural al României și accentuează importanța proiectelor de cercetare și conservare în care noi, cei de la SOR ne implicăm active”, a mai spus biologul Matis Attila.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102