REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Biopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Biopsia ganglionului santinelă în cancerul mamar

Replica API 9 martie 2021 | 00:00 910

Cancerul mamar reprezintă o problema majoră de sănătate publică și unul dintre principalele trei neoplazii la nivel mondial.

Sursă foto: Shutterstock

Este cel mai frecvent cancer la femei, cu un număr estimat de aproape 2 milioane cazuri noi la nivel mondial. Rată de supraviețuire la 5 ani, la nivel global, s-a îmbunătățit sistematic în ultima decadă și această datorită procedurilor de screening care identifica boală în stadii din ce în ce mai mici.

În ultimii ani, chirurgia cancerului mamar tinde să fie din ce în ce mai puțîn invazivă, iar locul clasicei mastectomii radicale este luat, de foarte multe ori, de intervenții chirurgicale ultraconservative. În urmă cu 3-4 decenii, intervenția chirugicală standard pentru un cancer mamar, fie că era vorba de o intervenție curativă, fie că era cu viza paleativă, constă în îndepărtarea glandei mamare, a mușchiului pectoral și evidarea (extragerea țesuturilor) stațiilor ganglionare I, ÎI și III, intervenție chirugicală mutilantă, însoțită de nenumărate sechele definitive dintre care limfedemul gigant al membrului superior homolateral era întotdeauna regulă.

Ulterior, mastectomia radicală a fost înlocuită cu mastectomia radicală modificată, situație în care s-a renunțat la îndepărtarea musculaturii pectorale și a stației III ganglionare tocmai în ideea de a micșora riscul efectelor secundare mecanice. Cu toate acestea, și în cazul mastectomiei radicale modificate, morbiditatea rămâne semnificativă, scrie doc.ro.

În aceste condiții, s-au căutat soluții, în ideea de a minimaliza efectele secundare, de a prezerva anatomia locală și de a menține un control tumoral similar mastectomiei. Pornind de la acest deziderat, s-au dezvoltat tehnici de biopsiere a ganglionilor axilari către care "drenează" tumorile mamare, ganglioni numiți "santinelă".

Diseminarea cancerului mamar se produce preponderent limfatic, celule neoplazice plecând din tumoră primară pe calea vaselor limfatice la nivelul ganglionilor limfatici de drenaj. Principalii ganglioni limfatici de drenaj, în special pentru tumorile mamare localizate la nivelul cadranelor externe, sunt ganglionii axilari, în timp ce tumorile localizate în cadranele interne ale șanului drenează în ganglionii limfatici intramamari, retrosternali.

În aceste condiții, pentru majoritatea cancerelor mamare localizate la nivelul cadranelor externe, biopsia ganglionilor santinelă reprezintă un instrument standard de stadializare în cadrul managementului chirurgical al cancerului mamar. Ganglionii santinelă sunt primii ganglioni de drenaj ai cancerului mamar.

Cum se identifica ganglionii santinelă?

Pentru identificarea ganglionilor santinelă se recurge la utilizarea unui trasor care poate fi fie o substanță radioactivă, fie un pigment, fie ambele laolaltă. Acesta se injectează în zona peritumorala înainte de efectuarea mastectomiei sau a sectorectomiei.

Trasorul este drenat pe aceleași cai limfatice prin care drenează celulele tumorale și se fixează la nivelul ganglionilor regionali axilari. Identificarea acestora este fie vizuală, prin procedura radiologică, fie prin utilizarea unui contor Geiger, tehnici diferite în funcție de echipamentele existente în departamentele de medicină nucleară.

Care sunt avantajele biopsiei ganglionului santinelă?

Potrivit studiilor clinice, biopsia ganglionilor santinelă prezintă avantajul îndepărtării punctuale a ganglionului (ganglionilor) afectat (afectați), fără riscul complicațiilor asociate îndepărtării chirurgicale a tuturor ganglionilor limfatici potențial afectați de boală și fără repercusiuni din punctul de vedere al evoluției bolii.

Cu alte cuvinte, o intervenție limitată, "personalizată", care minimalizează riscul efectelor secundare ale chirurgiei axilare și cu maxim de control chirurgical al bolii. În condițiile în care intervenția chirugicală recomandată este mastectomia sau sectorectomia mamară, adeseori, acestea pot să nu fie însoțite de limfadenectomie. În aceste condiții, complicațiile inerente intervenției chirurgicale sunt reduse semnificativ.

Ce implică procedura de biopsie a ganglionului santinelă?

Un lichid radioactiv (de regulă, 1 sau 2 mililitri) este injectat în san, în apropierea formațiunii canceroase sau sub areolă, înainte de intervenția chirurgicală. O scanare specială este efectuată apoi, pentru că medicul să afle la ce ganglion limfatic a circulat lichidul radioactiv. În timpul intervenției chirurgicale, este injectată în san și o substanță de culoare albastră. Această substanță de contrast va circulă până la ganglionii limfatici prin vasele limfatice, iar ganglionul santinelă ar trebui să devină albastru la culoare.

Medicul chirurg poate vedea ganglionul limfatic santinelă albastru și poate detecta substanță radioactivă, folosind un tip de contor Geiger. Chirurgul poate apoi să extirpe ganglionul sau ganglionii santinelă.

Dacă se descoperă mai mult de un ganglion santinelă, toți ganglionii santinelă sunt extirpati. Dacă un alt ganglion limfatic mărit este descoperit în axilă pacientei, fără să aibă substanță albastră în el, chirurgul îl va îndepărta și pe acesta.

Cercetările arată că biopsia ganglionului limfatic santinelă poate fi o procedura utilă în determinarea acelor ganglioni care trebuie extirpati, fără riscul complicațiilor asociate cu îndepărtarea chirurgicală a tuturor ganglionilor care au potențialul de a fi canceroși.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367