REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Biriş: În ANAF nu există la nivel de execuţie voinţă de modernizare

Biriş: În ANAF nu există la nivel de execuţie voinţă de modernizare

Replica API 15 februarie 2019 | 00:00 289

Gabriel Biriş

În Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu există voinţă de modernizare la nivel de execuţie în cazul în care nu vine de la un nivel superior, a afirmat, joi, Gabriel Biriş, partener Biris&Goran, la a XIII-a ediţie TaxEU Forum, făcând referire la informatizarea instituţiei.

"Prima scrisoare pe care am scris-o noi, cabinetul meu de secretar de stat, către ANAF a fost să îi somăm să ne dea informaţii ca să finalizăm normele cu AMEF-urile (aparatelor de marcat electronice fiscale n.r.) pentru că era sabotat, blocat, din interior. Voinţă în ANAF de modernizare la nivelul de execuţie nu prea e, dacă nu vine top-down, pentru că oamenii vor să-şi păstreze status quo. Au anumită formaţie, bună, rea, dar aia e. Ce au făcut alte state, apropo de informatizare. Sistemul acesta este două generaţii în spate, dar vă spun sincer când am ajuns şi am avut discuţii cu colegii să-l aducem la zi mi-am dat seama că dacă schimbam ceva întârziam tot procesul", a spus Gabriel Biriş.

El a dat ca exemplu de ţări care au reuşit să informatizeze sistemul de administrare fiscală pe Croaţia, Portugalia şi Cehia.

"Numărul de pe bonul fiscal din Cehia este dat din serverul ANAF-ului. Şi sistemul lor care nu a costat decât vreo cinci milioane de euro este conceput în aşa fel încât să poată să dea numărul bonului în maximum o zecime de secundă. Deci imediat. Ca să nu mai întârzie să stai să aştepţi. Şi nu a costat atât de mult....Înţeleg că în Croaţia şi-au recuperat investiţia în primele 12 ore", a declarat Gabriel Biriş.

De asemenea, Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică şi partener EY România, a afirmat că la nivel global există cinci niveluri de digitalizare a fiscului. România se află la primul nivel: utilizarea formularului electronic standard pentru depunerea declaraţiilor fiscale. Ultimul nivel presupune utilizarea datelor prezentate pentru a evalua impozitul fără a fi necesare formulare fiscale.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367