REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Biriş: România are o problemă cu creşele, care afectează ţara pe palierele natalităţii şi pieţei muncii

Biriş: România are o problemă cu creşele, care afectează ţara pe palierele natalităţii şi pieţei muncii

Replica API 25 aprilie 2018 | 00:00 239

Gabriel Biriş

România are o problemă cu creşele, care afectează ţara pe palierele natalităţii şi pieţei muncii, iar PSD are în Programul de guvernare crearea a 3.000 de creşte, dar a făcut doar 3, în Bucureşti, a declarat marţi avocatul Gabriel Biriş, într-o conferinţă cu tema "Proiect de ţară -România 2040", scrie Agerpres.

"Sunt importante primele 1.000 de zile în viitorul copilului. Are sens, pentru că sinapsele în creier se fac la începutul vieţii şi în timp nu se mai fac atât de multe. Un copil care este bine îngrijit şi bine educat prin metode specifice din primele luni are un risc mai mic să ajungă analfabet funcţional, decât unul îngrijit de bunici care sunt semi-analfabeţi. 75% din nou intraţii pe piaţa forţei de muncă în 50 de ani vor avea profesii care azi nu există. Asta pune presiune pe sistemele educaţionale. Este important să adaptăm aceste sisteme", a spus Biriş.

Potrivit acestuia, nu mai există în sistem de creşe de stat.

"Noi avem o mare problemă cu creşele. Nu mai există în sistem de creşe de stat, mai sunt câteva prin Bucureşti şi oraşe mari unde este foarte greu să intri şi oricum sunt extrem de puţine. Creşele private sunt şi ele puţine, dar costă destul de mult. Cam 1.500 de lei este tariful la creşe. E deja greu. PSD are în Programul de guvernare să facă 3.000 de creşte. În primii doi ani de guvernare cred că s-au făcut doar 3, iar astea în Bucureşti. Lipsa creşelor afectează România pe două paliere, unul este al natalităţii. Familiile de tineri profesionişti tot amână decizia de a avea copii. Aici vrem să stimulăm natalitatea, sunt familiile care investesc în copiii lor. Al doilea palier este cel al forţei de muncă", a precizat avocatul.

De asemenea, Biriş, care a fost şi secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a precizat că sectorul de stat nu va fi în stare să refacă sistemul de creşte într-un mod eficient.

"În momentul în care o mămică să acasă doi ani, se rupe de profesie. Cum facem să reparăm sistemul de creşe? Nu poate fi făcut decât de către sectorul privat. Sectorul de stat nu va fi în stare să refacă sistemul de creşte într-un mod eficient. Sistemul privat costă, evident. Chestiunea asta trebuie gândită ca un parteneriat public-privat. La creşele private costurile să fie plătite de angajator şi rambursare de stat prin credit fiscal, adică scăzute din impozitele de plată lună de lună, ca să nu trebuiască să finanţezi", a explicat Biriş.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102