REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Biserica Sfântul Mina a închis pentru "inventar"

Biserica Sfântul Mina a închis pentru "inventar"

Replica API 13 martie 2013 | 00:00 217

Şi-a băgat dracul coada în lăcaşul de cult din Parcul Tăbăcăriei

Şi-a băgat dracul coada în lăcaşul de cult din Parcul Tăbăcăriei

Situaţie incredibilă la Constanţa: biserica din lemn, situată în Parcul Tăbăcărie, este de ieri închisă, iar acum se face "inventarul": cine este proprietarul?! Problema ivită la lăcaşul de cult ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Mina este generată de disputa dintre Asociaţia Sf. Mina şi Arhiepiscopia Tomisului. Iată cum sună anunţul, făcut ieri, de Asociaţia "Sf Mina" pe acest subiect: "Iubiţi credincioşi, începând cu data de 12 marţi, biserica "Sfântul Mare Mucenic Mina" din parcul Tăbăcăriei, va fi temporar închisă. Regretăm această situaţie de fapt, apărută în urma unei dispute inter-instituţionale pe care o avem de mai mult timp cu Arhiepiscopia Tomisului. Am luat decizia şi în urma discuţiilor cu duhovnicii noştri şi ne rugăm bunului dumnezeu că, pentru rugăciunile sfântului Mina, să ajute în rezolvarea acestei probleme. Cei care iubim biserica sfântul Mina cunoaştem menirea acestui lăcaş de cult - aşezământ de binefacere, în oraşul Constanţa şi dorim ca aceasta să se păstreze".

În urma închiderii bisericii Sf. Mina din Constanţa, ieri seară slujba a fost ţinută în aer liber, urmând ca astăzi problema să fie rezolvată, potrivit Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a precizat că cei care au închis biserica vor răspunde în faţa legii. "Noi ne-am adresat Poliţiei, Poliţia a discutat cu Parchetul şi mâine dimineaţă (azi-n.r.) vor să vină. Se face o slujbă afară pentru credincioşi şi mâine dimineaţă am înţeles că vine Poliţia şi Parchetul, şi-au dat şi ei seama că orice biserică sfinţită nu poate aparţine decât bisericii, este lege. Ei au intabulat în mod fraudulos biserica şi oficiul parohial pe Asociaţie, şi ei chipurile sunt proprietari, dar ei nu pot fi proprietari. Victor Picu, fiul preotului Nicolae Picu, a trimis hârtia (comunicatul privind închiderea bisericii - n.r.). Ei au ameninţat, dar nu mi-am imaginat că o să fie aşa de... Mi-e milă de ei, că vor răspunde în faţa legii. O gândire foarte bolnavă, de compătimit. E ceva de neînţeles, nu are logică. Mâine dimineaţă (azi-n.r.) se rezolvă, putea să se rezolve şi astăzi, dar nu am vrut să procedăm ca ei. Avocatul nostru, Petre Cezar, a fost plecat, pentru că problema era rezolvată de astăzi. Au făcut din biserică o afacere, este păcat că nu au răspuns la sfaturile pe care le-am dat, dar atât de avizi sunt după bani, încât judecata nu mai este lucidă", a declarat, pentru "Replica", Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Nu toţi membrii Asociaţiei Sf. Mina au hotărât închiderea bisericii

Fostul director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, Elena Frâncu, s-a arătat extrem de afectată de această decizie, şi a precizat că nu este de acord cu cine a transmis că membrii Asociaţiei au hotărât să închidă biserica. "Sunt membră fondatoare a asociaţiei Sf. Mina. Nu sunt de acord, că nu ştiu cine a scris în numele Asociaţiei Sf. Mina că membrii au hotărât să se închidă activitatea în biserică. Eu nu sunt de acord cu o astfel de poziţie, mai ales atunci când este vorba de iubire şi credinţă. Niciodată nu m-am gândit eu, Elena Frâncu, ca enoriaş, decât să pot să las după mine comunităţii un lăcaş sfânt, ca biserica din Tăbăcăriei. Sunt foarte indignată şi plânge sufletul în mine. Mi se pare un gest necumpătat, nu ştiu cine l-a semnat, eu nu l-am semnat. Nu am văzut hârtia, dar recunosc că am fost sunată de Înalt Prea Sfinţia Sa şi mă doare sufletul că s-a ajuns la acest act de forţă", a declarat, pentru "Replica", Elena Frâncu, membră fondatoare a Asociaţiei "Sf. Mina". Preşedintele Asociaţiei, Victor Picu, fiul preotului Nicolae Picu, a fost cel care a luat această decizie, conform ÎPS Teodosie.

Răzbunare în urma caterisirii?

Reamintim că în toamna anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului a decis demararea unei cercetări la Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanţa. În urma acestei cercetări a rezultat că preotul Picu Nicolae nu s-a îngrijit de bunurile sacre ale parohiei (clădirea bisericii şi oficiul parohial), mai mult, a contribuit la înstrăinarea acestora. În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei Asociaţii, fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române (cu caracter de lege). În consecinţă, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici şi mireni, a decis suspendarea din preoţie a pr. Picu Nicolae şi deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial, precum şi demararea acţiunilor legale în instanţă pentru recuperarea bunurilor. "Este o acţiune absolut ilegală aceea de a închide o biserică, dar ea vine în continuarea celeilalte ilegalităţi pe care noi am sesizat-o chiar şi public acum trei săptămâni, când s-a demonstrat că asociaţia respectivă şi-a trecut în patrimoniu clădirea bisericii şi oficiul parohial. Noi nu avem nimic cu biserica Sf. Mina, noi avem cu asociaţia Sf. Mina, care este cu totul altceva. Asociaţia a devenit proprietara lăcaşului de cult, a bisericii din parcul Tăbăcăriei, ori aşa ceva nu există nicăieri în lume şi este ilegal. Noi primul pas l-am făcut, am sesizat poliţia, al doilea pas, cel mai probabil o să facem şi un demers către o instanţă de judecată, pentru obţinerea unei ordonanţe prezidenţiale, care să stopeze închiderea bisericii, să o pună la dispoziţia slujitorilor şi credincioşilor. În tot acest timp va curge procesul dintre noi şi asociaţie pentru redobândirea dreptului de proprietate asupra lăcaşului de cult. Cred că este vorba de o răzbunare în urma caterisirii preotului Picu", a precizat, pentru "Replica", purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218