REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Bişniţarii de ţigări, vârfurile tentaculelor grupărilor infracţionale

Bişniţarii de ţigări, vârfurile tentaculelor grupărilor infracţionale

Replica API 6 ianuarie 2015 | 22:58 491

Ce stă în spatele „ţigări, ţigări avem!”

Ce stă în spatele „ţigări, ţigări avem!”

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Cam aşa sunt catalogaţi bişniţarii de ţigări ce-şi duc „veacul” prin diferite zone ale Constanţei, de obice intens circulate, precum Piaţa Tomis 3, Eden, Gară, Cet, Abator, Brotăcei, etc. Dacă unii fumători consideră că-şi pot consuma viciul la un preţ ceva mai accesibil, alţii consideră că marfa este de proastă calitate, iar bişniţarii sunt de-a dreptul agasanţi. Oamenii legii au demarat mai multe acţiuni pe raza judeţului Constanţa, care s-au concretizat cu arestări ai şefilor grupărilor infracţionale.

„Ţigări, ţigări, ţigărele avem!” sunt urletele care te izbesc dacă păşeşti prin zonele intens tranzitate. Este vorba despre indivizii care se plimbă de colo – colo în ideea să-ţi vândă ţigarete. De multe ori constănţenii s-au arătat iritaţi de „îndeletnicirile” bişniţarilor, menţionând faptul că sunt agasanţi şi uneori chiar periculoşi, predispuşi chiar la tâlhării sau alte infracţiuni. Atât poliţiştii cât şi jandamii constănţeni au demarat mai multe acţiuni, luând la „puricat” frecvent zonele mai sus menţionate, de fiecare dată lăsându-se cu amenzi. Însă, aceste acţiuni reprezentau doar primul pas, urmând ca apoi cercetările să se adâncească. Astfel, în mai multe cazuri s-a ajuns la şefii grupărilor, care au fost săltaţi în urma percheziţiilor. Spre exemplu, pe 1 octombrie 2014, peste 140.000 de ţigarete au fost descoperite de poliţişti în urma a 37 de percheziţii efectuate pe raza judeţului Constanţa, la persoane bănuite de contrabandă, 6 persoane fiind reţinute. La acea dată, oamenii legii au descins la 27 de adrese din municipiul Medgidia, una în Constanţa, una în comuna Castelu şi câte 4 în localităţile Dobromir şi Văleni. Poliţiştii au stabilit că, începând cu luna aprilie 2014, cei în cauză s-ar fi aprovizionat ilegal, din diferite zone, cu ţigări nemarcate fiscal pe teritoriul României, provenite din contrabandă, pe care le-ar fi distribuit în localităţile Medgidia, Castelu, Dobromir şi Văleni, în vederea vânzării cu amănuntul. În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor 7.159 de pachete ţigări, diferite mărci, nemarcate fiscal pe teritoriul României, 62.565 de lei, 970 de euro, 52 de telefoane mobile şi 4 laptop-uri. Totodată, la domiciliile a două persoane au fost identificate şi ridicate 2 săbii şi 3 pistoale neletale, deţinute ilegal, celor doi fiindu-le întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Prejudiciul adus bugetului de stat este de aproximativ 75.000 de lei.

Un sirian aproviziona cu ţigări bişniţarii de la Abator

Tot în 2014, pe 22 octombrie a.c., cinci percheziţii au fost efectuate la Constanţa, vizată fiind o grupare infracţională specializată în contrabandă cu ţigări, aduse din Istanbul prin Portul Constanţa. Cel care coordona întreaga „afacere” este un cetăţean sirian, Hasan M Abdul Rahman, la domiciliul căruia, pe lângă ţigări, au fost depistati doi cetăţeni sirieni, cazaţi de liderul grupului în România, fără documente legale. Mai exact, în urma monitorizării s-a stabilit că sirianul achiziţiona ţigări de contrabandă din Istanbul şi le aducea în Portul Constanţa, de unde erau preluate de doi cetăţeni români, Virgil Agafitei şi Constantin Chirametli, angajaţi ai unei societăţi comerciale. Poliţiştii de frontieră au extins verificările şi au stabilit faptul că romanii vindeau apoi ţigările într-o piaţă din Constanţa, respectiv Abator, pentru a obţine profit. Sirianul are domiciliul trecut pe strada Rapsodiei, însă locuieşte, fără forme legale, pe strada Făgetului. A fost arestat, însă după care eliberat. Şi astfel de acţiuni au tot fost în anul 2014. La finele lunii februarie, alte 5 percheziţii s-au desfăşurat în Piaţa Griviţei, acolo unde oamenii legii au confiscat peste 10.000 de ţigarete, cinci suspecţi ajungând să fie cercetaţi. La scurt timp, oamenii legii descindeau pe strada Radu Calomfirescu, din Piaţa Chiliei. La acea dată, suspecţii au încercat să scape de probe, dând foc la ţigări. Militarii de la ISU Dobrogea au intervenit prompt şi au lichidat incendiul. Şi aici au fost confiscate peste 7.000 de ţigarete netimbrate.

Fostul patron al clubului Morgana făcea contrabandă cu ajutorul poliţiştilor de frontieră

O adevărată reţea, specializată în trafic ilegal cu produse accizabile, respectiv băuturi alcoolice şi ţigări, îşi desfăşura activitatea în Constanţa şi Bucureşti, nucleul aflându-se în buricul municipiului de la malul mării, sub coordonarea fraţilor Tocia, respectiv Constantin şi Stelian. Cu propunere de arestare au fost prezentate patru persoane, celelalte două fiind din Bucureşti şi Craiova, Marian Cătălin Afrenie, Vasile Cătălin Stavilă. Cu prilejul percheziţiilor, desfăşurate în martie 2014, au fost descoperite şi ridicate cantităţi mari de ţigarete de contrabandă, respectiv 7.490.000 ţigarete (374.500 pachete), 835 sticle a câte 0,75 l, respectiv 626,25 litri băutură spirtoasă - Whisky, marca Maiwand, netimbrate fiscal, precum şi mari sume de bani, constând în 200.000 lei, 12.800 euro, 195.035 dinari sârbeşti, 121 leva şi 20 dolari. Totodată, au fost ridicate şi indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă 13 autoturisme de lux, 1 microbuz cu remorcă şi un autotir înmatriculat în Bulgaria, cu care au fost introduse în România în noaptea de 3 spre 4 martie ţigări de contrabandă, în cantitate de 800 baxuri marca Marble prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, beneficiind de lipsa de vigilenţă şi profesionalism a 2 agenţi de poliţie de frontieră, cercetaţi în cauză pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în vederea asigurării reparării prejudiciului cauzat statului prin sustragerea de la plata taxelor vamale a accizei şi TVA, în valoare totală de 3.910.727 lei. Este vorba despre Ionuţ Adrian Ioana şi Florin Peţeanu, din cadrul Punctului de Frontieră Vama Veche, care închideau ochii atunci când şoferul bulgar, Ivanov Kiril Ivanov, trecea cu autotrenul burduşit cu marfă de contrabandă, fiind vorba de ţigări şi băuturi alcoolice. De asemenea, menţionăm că Stelian Tocia este fostul patron al clubului Morgana şi a mai ajuns în atenţia magistraţilor şi în 2011, când era acuzat de Serviciul de Investigare a Fraudelor de evaziune fiscală.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614