REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Blaga negociază cu Geoană viitorul Guvern! Cum va funcționa noul PNL

Blaga negociază cu Geoană viitorul Guvern! Cum va funcționa noul PNL

Replica API 2 februarie 2015 | 22:03 240

Politica românească demonstrează din nou că își merită descrierea de doamnă mai puțin respectată în societate și atinge noi culmi de uimire. De data aceasta, reprezentanți ai PSD și PNL și-au dat mâna într-o horă a stupefacției generale, din care, cel mai probabil cu intenție, nimeni nu înțelege mai nimic.

Sâmbătă, a avut loc Consiliul Național al PNL, în care s-au stabilit noi directive pentru fuziunea dintre PNL și PDL. Evident, a fost un nou prilej de gargară a opoziției, cu veșnicii și arhicunoscuții termeni: „noi avem soluții”, „noi știm, ceilalți nu”, „noi putem”, cuvinte care îi „recomandă” pe cei din PNL să ajungă la guvernare. Ca să ajungă la guvernare, trebuie să dea jos Guvernul. Este același limbaj utilizat, duminică, de Mircea Geoană, „disidentul” din PSD, care, alături de Marian Vanghelie, anunță ruperea fostului său partid și instalarea unui nou guvern!

Geoană a afirmat, duminică, la lansarea Grupului de inițiativă pentru Noul Proiect Social Democrat, că în următoarele două săptămâni va exista o nouă majoritate parlamentară și un nou guvern, iar „sultanatul politic al lui Victor Ponta se va încheia”.

Blaga și Geoană au bătut palma pentru demolarea lui Ponta

„Da, vom avea în următoarele două săptămâni, cu grupul de parlamentari, de inițiatori și cei care vor veni alături de noi, o nouă majoritate, vom avea un nou guvern, și vreau să va asigur ca ne vom bate pentru principiile și valorile noastre și le vom propune în locul sultanatului politic pe care 'Era Ponta' l-a propus, în care o familie politică extinsă acaparează toate funcțiile din stat și guvern. Sultanatul politic Ponta se va încheia în câteva săptămâni și este o mare eliberare pe care o vom da acestei țări și celor care votează social-democrația”, a spus Geoană, care vorbește pe aceeași limbă cu PNL!

Liderul grupului fostului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a anunţat duminică la finalul şedinţei grupurilor parlamentare PNL că la Senat liberalii ar avea o majoritate negociată, iar la nivel informal este vehiculată varianta preluării şefiei acestei camere a Parlamentului de către Vasile Blaga. În acest moment PNL şi PDL au 63 de membri, iar calculele de răsturnare a lui Călin Popescu Tăriceanu se bazează pe voturile independenţilor - 7, ale UDMR -8, nefiind excluse ruperea de la UNPR, care deţine 12 mandate. De asemenea, sunt luaţi în calcul şi pesediştii care i se vor alătura lui Mircea Geoană. În acest moment, grupul PSD+UNPR are 77 de membri.

Comitetul de inițiativă pentru Noul Proiect Social Democrat cuprinde 16 parlamentari (PSD, PP-DD, independenți), și o serie de specialiști sau consilieri ai celor doi ex-lideri PSD, Mircea Geoană și Marian Vanghelie, iar aceștia sunt Mihai Bărbuliceanu, Ana Cătăuță, Liliana Ciobanu — deputat, Răzvan Condurățeanu — deputat, Cătălin Croitoru — senator, Maria Dragomir — deputat, Mircea Geoană — senator, Bogdan Georgescu, Radu Golban, Florentin Gust — deputat, Aurel Dan Ioniță — senator, Valer Marian — senator, Oana Niculescu Mizil — deputat, Raul Pătrașcu, Petre Petrescu — deputat, Radu Popa — deputat, Răzvan Rotaru — deputat, Scarlat Iriza — deputat, Dan Tătaru — senator, Tudor Tănăsescu—fost deputat PSD, Violeta Tudorie — deputat, Marian Vanghelie — primarul sectorului 5, Dumitru Chiriță — deputat.

Evenimentul de lansare al noului proiect politic a fost organizat, duminică, la Romexpo, în prezența a peste 1.000 de persoane.

PNL, tot mai aproape de fuziune. Surprize la Constanța. Chiru, abandonat de Blaga?

Consiliul Naţional al PNL, reunit sâmbătă la Palatul Parlamentului, a adoptat hotărârea cu privire la noile structuri de conducere ale partidului la nivel local şi judeţean. S-a renunțat la varianta președinte și președinte executiv, urmând să se meargă pe formula copreședinților până după alegerile parlamentare din 2016. Rezultatul obținut de filiale la europarlamentare a contat în raport de 80% și 20% numărul aleșilor locali din fiecare județ în parte. Cifrele l-au nenorocit pe copreședintele PNL Constanța, Christian Gigi Chiru, care pornește în cursa pentru șefia unică a formațiunii locale de pe locul doi, întrucât în comitetul județean executiv domină oamenii din vechiul PNL, raportul fiind de 21 la 12. La municipiu situația se prezintă favorabilă pentru Chiru, unde se aplică în proporție de 65% rezultatele europarlamentare, și 35% numărul de consilieri locali după aplicarea OUG55/2014. În municipiul Constanța, PDL a obținut 9,01%, iar PNL a obținut 8,57%.

Foștii PDL-iști vor trece în plan secund și în Parlament. Noua sesiune parlamentară s-a deschis, luni, moment în care cele două partide vor funcționa într-un grup parlamentar comun, dar în care funcțiile de conducere vor fi ocupate, în majoritate, de vechii reprezentanți ai PNL. Aceștia vor ocupa două funcții de conducere în rândul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, numai una pentru un PDL-ist. În ceea ce privește grupul parlamentar comun din Camera Deputaților, vechii liberali vor ocupa patru funcții de vicepreședinți, în timp ce vechii PDL-iști vor ocupa doar trei astfel de poziții. La Senat, se păstrează aceeași proporție, unde vechii liberali ocupă trei funcții de vicepreședinți, în timp ce democrat- liberalii doar două astfel de poziții. De asemenea, Ludovic Orban va fi în continuare liderul grupului comun PNL-PDL din Camera Deputaților, în timp ce senatorul constănțean, Puiu Hașotti, va fi înlocuit de senatorul PNL de Argeș, Ion Popa.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218