REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Blaga: PNL sacrifică tot pentru îndeplinirea visului de patru ani al lui Crin Antonescu

Blaga: PNL sacrifică tot pentru îndeplinirea visului de patru ani al lui Crin Antonescu

Replica API 4 septembrie 2013 | 00:00 130

Alianţa DA a fost odată..

Alianţa DA a fost odată..

PDL nu mai are, în acest moment, puncte comune cu PNL, a declarat, în cadrul unui interviu acordat cotidianului "Replica", preşedintele democarat-liberalilor, Vasile Blaga. Liderul PDL mai susţine că unicul obiectiv al PNL este, acum, "îndeplinirea visului de patru ani al lui Crin Antonescu". În ceea ce priveşte relaţiile PDL cu Traian Băsescu, Vasile Blaga a comentat că decizia a fost la preşedintele României. Dacă Elena Udrea ar fi potrivită să candideze la preşedinţia României ori dacă Gigi Chiru ar trebui să se înscrie din nou, peste 3 ani, în cursa pentru Primăria Constanţa - iată ce spune Vasile Blaga în rândurile care urmează:

Reporter: Domnule preşedinte, aţi spus, la un moment dat, că nu doriţi spargerea USL şi totodată că nu duceţi partidul către PNL. Ce le transmiteţi celor care sunt nostalgici ai Alianţei DA?

Vasile Blaga: Am spus că nu doresc spargerea USL până la viitoarele alegeri pentru că îmi doresc ca PNL şi PSD să plătească împreună pentru dezastrul făcut la guvernare. Au câştigat împreună, au condus ţara împreună, au îngropat economia împreună deci să plătească împreună. Celor care regretă Alianţa DA - şi pe bună dreptate, pentru că în acea formulă am pus România pe calea cea bună - le transmit să revadă care au fost ingredientele acelei alianţe. Vă enumăr câteva: proiecte comune, determinare, renunţarea la orgolii şi la revanşe, viziuni comune. În acest moment, PNL nu mai are nimic în legătură cu ce era atunci. Este un partid topit în stânga socialistă care nu mai are absolut nimic în legătură cu ce era PNL odată. Acum, unicul obiectiv al PNL este îndeplinirea visului de patru ani al lui Crin Antonescu - să ajungă preşedintele României. Iar PNL sacrifică tot pentru asta: o istorie onorantă, mediul de afaceri, locurile de muncă ale românilor, dezvoltarea ţării. PDL nu mai are, în acest moment, puncte comune cu PNL.

Rep.: PDL este în opoziţie şi este firesc să critice Guvernarea USL. Există, totuşi, vreun motiv pentru care aţi putea să îl lăudaţi pe Victor Ponta sau vreun ministru al Cabinetului Ponta?

V.B.: Oricât de tare m-aş strădui, nu găsesc absolut nici un motiv de laudă. Cum aş putea lăuda un Guvern care a venit la putere minţind fără ruşine şi care acum face exact pe dos de cât a zis. Iau un exemplu, cel mai elocvent. USL a promis un milion de locuri de muncă. Avem acum cu 50.000 mai puţine. Adică Guvernul Ponta nu este nici măcar în stare să păstreze locurile de muncă pe care le-a găsit la instalare, acum mai bine de un an. Nu am ce lăuda, prin urmare, la un Guvern pentru care imaginea este foarte importantă iar vieţile românilor deloc.

Rep.: Veţi merge la discuţii cu guvernanţii pe tema măsurilor care ar trebui luate pentru relansarea economiei? Dacă da, de ce aţi fi dispuşi să faceţi un asemenea gest? Sau credeţi că, după o eventuală consultare, Guvernul chiar va prelua din ideile PDL?

V.B: În primul rând, aş vrea să fie clar că Victor Ponta este cel care a răspuns unei invitaţii la dialog lansată de PDL în urmă cu două săptămâni. PDL a fost cel care i-a cerut premierului Ponta un dialog solid cu partidele de opoziţie şi cu mediul de afaceri înainte de a agrea creşterile de taxe şi impozite cu FMI. PDL are soluţii reale pentru economia românească. Să fie clar: PDL înţelege să facă opoziţie la USL dar nu opoziţie la România. Nu putem sta pe margine, să asistăm cum USL duce economia la pământ, pentru ca după aceea să mergem la guvernare direct de la înmormântare. Dar să fie foarte clar - Victor Ponta trebuie să demonstreze că ia în serios această întâlnire şi nu o face doar de ochii lumii, cât să pară băiat bun. Nu de alta, dar de un an şi jumătate USL în frunte cu Victor Ponta au o guvernare de imagine, pe televizor. Suntem îndreptăţiţi să fim sceptici, prin urmare. Vreau să fie foarte clar că PDL nu urmăreşte să intre în coabitare cu Guvernul Ponta, ci să impună soluţii pentru salvarea economiei. Iar, din punctul nostru de vedere, singura salvare este reducerea fiscalităţii. Am depus, în acest sens, un proiect în Parlament care prevede adoptarea simultană a următoarelor măsuri: reducerea cotei unice de la 16 la 12%, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei şi scutirea de impozite pe profitul reinvestit. Acestea sunt măsuri pentru dezgheţarea economiei româneşti şi stimularea mediului de afaceri. Firmele, privaţii sunt inima economiei româneşti. Fără ei nu sunt nici locuri de muncă, nici bani mai mulţi pentru fiecare dintre români, nici dezvoltarea României.

Rep.: Cum comentaţi situaţia de la Ministerul Transporturilor - mă refer aici şi la dificultatea cu care PNL a desemnat un om - şi ce părere aveţi despre noul ministru?

V.B.: Numirea doamnei Mănescu la Transporturi a fost o nouă demonstraţie că Victor Ponta este cel care conduce cu adevărat PNL. Când Ponta spune ceva, PNL se execută. PNL este într-o mare criză de moralitate şi de resurse umane. Nimic din istoricul profesional nu o recomandă pe dna Mănescu pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Dacă ar fi să fiu ironic, aş putea spune că au recomandat-o mai multe lucruri din istoricul personal şi politic. Este soţia primarului de la Sectorul 6 din Bucureşti, vicepreşedinte al PNL, şi prietenă cu soţia premierului Ponta şi soţia lui Crin Antonescu. Este clar, însă, că acest lucru nu este suficient când vine vorba de unul dintre cele mai grele ministere din România. S-a practicat prea mult în România calificarea la locul de muncă.

Despre eventuale candidaturi - Chiru, Blaga, Udrea...

Rep.: Credeţi că domnul Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, ar trebui să se pregătească să candideze din nou, în 2016, la Primăria Constanţa?

V.B.: Mai sunt trei ani până la alegerile locale, este prematur să mă exprim. Partidul este cel care va decide cine va candida în 2016 la Primăria Constanţa. Din fericire pentru constănţeni, epoca Mazăre este la apus. Cred că a venit timpul ca şi Constanţa să aibă un primar serios şi nu un circar. Faptul că Radu Mazăre este toată ziua la televizor şi circulă înconjurat de amazoane sau se deghizează în diverse personaje nu ţine nici de foame constănţenilor, nici de transport în comun, nici de confort al vieţii. Sincer, Constanţa merită mult mai mult decât un om interesat exclusiv de afacerile proprii, de umplut buzunarele lui şi ale apropiaţilor lui şi de excentricităţi de prost gust.

Rep.: Cine ar putea candida, din partea PDL, pentru Preşedinţia României? Pe dumneavoastră nu vă tentează o astfel de candidatură? - argumentaţi răspunsul.

V.B.: Aşa cum am anunţat deja, în urmă cu două săptămâni, la Baia Mare, Colegiul Director al PDL a decis procedura internă de desemnare a candidatului partidului la prezidenţialele de anul viitor. În această toamnă începem procesul de alegeri interne la care vor participa toţi cei 300.000 de membri de partid. Eu sunt convins că îl vom alege pe cel mai potrivit dintre noi în această funcţie, astfel încât alegerea noastră să fie şi alegerea românilor. În ce mă priveşte, vă spun clar că nu mă voi înscrie în competiţia internă pentru prezidenţiale şi nici nu voi face parte din guvernul alternativă pe care PDL îl va propune. Consider că avem destui colegi capabili şi este rândul lor să arate ce pot. Eu voi rămâne în Modrogan, pentru că rolul preşedintelui PDL este să conducă partidul în a obţine rezultatele electorale câştigătoare.

Rep.: Elena Udrea ar putea fi candidatul PDL pentru Preşedinţia României?

V.B.: Vorba aceea cu orice soldat are în raniţă bastonul de mareşal se aplică şi aici. Orice membru PDL poate deveni candidatul partidului la preşedinţia României. Profilul acestuia este însă mult mai important - să aibă un proiect de ţară pentru România care să se bazeze pe valorile de centru-dreapta şi să aibă dorinţa, voinţa şi calităţile umane şi profesionale pentru aplicarea propriului proiect.

Rep.: PDL a început să-şi contureze lista de candidaţi pentru europarlamentare? Daţi-ne câteva nume. Se regăseşte sau se va regăsi şi vreun candidat de la Constanţa pe această listă? Cine?

V.B.: Ce vă pot spune cu certitudine în acest moment este că PDL va merge singur în alegerile europarlamentare. Vom candida sub sigla noastră şi cu imnul nostru şi vom arăta că suntem principalul partid de centru-dreapta din România. Referitor la lista finală a candidaţilor, vă pot spune că ea va fi definitivată în toamna acestui an. Este prematur să vorbim acum. Au fost depuse declaraţii de intenţie de candidatură, le vom analiza şi vom decide.

Rep.: Cum interpretaţi declaraţia recentă a preşedintelui României, Traian Băsescu: "Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga şi toţi să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituţiile statului care încearcă să îi apere pe cetăţeni de infractori"?

V.B.: Dacă vă amintiţi, în aceeaşi zi, înainte să facă preşedintele acea declaraţie, am avut o intervenţie publică în care am cerut liderilor USL să înceteze atacurile la adresa DNA şi ANI, pentru că astfel de poziţii fac rău României. Eu nu ştiu ce caută numele meu în acea înşiruire, dar ştiu foarte bine că PDL este singurul partid cu un Cod Etic care se aplică automat oricărui membru al său trimis în judecată sau condamnat şi prevede suspendare sau excludere. Mai ştiu că niciodată PDL nu a ieşit în stradă pentru nici unul dintre membrii săi care avea probleme cu justiţia. Noi nu suntem nici PSD, nici PNL. Nu am ieşit în stradă în marş, precum PSD în frunte cu Victor Ponta întru apărarea unui anchetat de DNA, cum a fost la Argeş, şi nici precum fruntaşi liberali pentru a-l apăra pe un primar arestat. Respectul PDL pentru instituţiile statului, pentru justiţie, a fost ireproşabil şi de necontestat tot timpul.

Rep.: Regretaţi că PDL nu mai are, în momentul de faţă, o relaţie apropiată cu preşedintele Traian Băsescu?

V.B.: Temperatura relaţiilor dintre PDL şi domnul preşedinte a fost decisă de domnia sa. În ce ne priveşte, PDL rămâne consecvent cu principiile, valorile şi politicile de centru-dreapta.

Rep.: Credeţi că unificarea dreptei este o discuţie de actualitate sau pot fi făcute planuri abia după europarlamentare? În acest context, discuţiile vor avea loc şi cu PMP?

V.B.: Vorbim după europarlamentare. Alegerile vor fi oglinda potenţialului fiecărei formaţiuni şi atunci cred că ne vom putea aşeza cu realism la masa dialogului cu oricine se revendică a fi de centru-dreapta. Am spus tot timpul că toţi cei care vor unificarea dreptei au în PDL un susţinător. Dar mi se pare absolut normal să ştim fiecare dintre noi cu cine stăm de vorbă atunci când discutăm despre unificare. PDL trebuie să tragă pentru el la alegerile europarlamentare, pentru sigla şi imnul său. Prin urmare, toate la timpul lor.

Rep.: În teritoriu, PMP recrutează membri ai PDL. Cum comentaţi acest lucru? Cei care pleacă din PDL pentru a se înscrie în PMP pot fi catalogaţi drept "fani ai lui Băsescu, susţinători ai preşedintelui" sau "nemulţumiţi de conducerea partidului"?

V.B.: Poate sună dur dar cei care pleacă din PDL spre alte formaţiuni sunt doar nişte traseişti cu interese egoiste şi foarte personale. Nu cred că poate spune vreunul dintre cei care au plecat că nu există libertate de exprimare în PDL, că nu au avut spaţiu să se pronunţe cu argumentr şi soluţii. PDL le-a oferit extrem de mult acestor oameni când avea ceva de oferit. Este drept, acum PDL are nevoie de muncă din partea membrilor săi. Unora pur şi simplu nu le place munca. Nici unul dintre cei care au plecat nu a construit vreodată vreo organizaţie. Iar asta spune multe despre experienţa lor politică. Aşa că nu îi numesc nici susţinători ai preşedintelui Băsescu nici nemulţumiţi de PDL ci incapabili de muncă, construcţie şi recunoştinţă pentru un partid care a muncit pentru ei.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614