REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Blaturi incredibile ale naționalei, dezvăluite de Cornel Dinu: "Aveam un pact secret cu belgienii să ne calificăm împreună". Mită de 150.000 de dolari decontată de FRF

Blaturi incredibile ale naționalei, dezvăluite de Cornel Dinu: "Aveam un pact secret cu belgienii să ne calificăm împreună". Mită de 150.000 de dolari decontată de FRF

Replica API 3 aprilie 2019 | 00:00 308

În direct la GSP Live, Cornel Dinu a povestit despre o înțelegere secretă pe care o avea cu selecționerul Belgiei, Paul Van Himst, pentru ca echipa acestuia și România - antrenată atunci de Dinu - să meargă împreună la Mondialul din 1994!

În preliminariile Mondialului din 1994, România s-a aflat în aceeași grupă cu Belgia, Țara Galilor, Cehoslovacia și Insulele Feroe. Primele două echipe din grupă se calificau la turneul final.

Campania a început cu selecționerul Cornel Dinu pe bancă, însă după un 7-0 cu Feroe și un 5-1 de poveste cu Țara Galilor, naționala a început să piardă puncte. O înfrângere cu 1-0 în Belgia a fost urmată de un egal acasă cu Cehoslovacia.

Pe 2 iunie 1993, șansele de calificare au primit o lovitură mortală la Kosice, în actuala Slovacie, unde România a pierdut cu 5-2, deși în ultimele 15 minute echipa lui Dinu a jucat cu doi oameni în plus. Ultimele două goluri ale cehoslovacilor au fost înscrise exact în această perioadă de timp, din lovituri libere, marcator fiind jucătorul Realului, Peter Dubovsky.

La final, Cornel Dinu a fost demis, iar România a câștigat restul meciurilor din grupă cu Anghel Iordănescu selecționer și s-a calificat la istoricul turneu final din America.

Aflat în studioul GSP Live, Cornel Dinu a dezvăluit două informații extrem de serioase.

Federația Română de Fotbal a încercat mituirea jucătorilor cehoslovaci și a arbitrului danez Kim Milton Nielsen

Cornel Dinu și selecționerul Belgiei, celebrul Paul Van Himst, aveau o înțelegere pentru a se ajuta reciproc să meargă împreună la turneul final.

Discuția a început în momentul în care reporterul l-a întrebat pe Dinu despre teoria conform căreia FRF - condusă pe atunci de Mircea Sandu - a încercat mituirea arbitrului Nielsen.

“Va apărea totul în cartea mea. Inclusiv la meciul din Belgia, era Pairetto arbitru, am avut cu italienii. Pairetto era de partea noastră. Au vrut cei de la federație, că au niște relații…Chiar au decontat, se zice, o sumă de bani cum au decontat și la Kosice.

La Kosice au spus că au plecat domnul Albu (n.red. - Marian Albu, trezorierul FRF, ulterior oficial al clubului Dinamo) și domnul Bivolaru (n.red. - Cristian Bivolaru, secretar general adjunct al FRF, actualmente director general la Viitorul) să discute cu Adamec, care era secundul selecționerului de acolo, să faciliteze... că ei (cehoslovacii) nu prea mai aveau șanse atunci. Noi mai aveam.

Cu o oră și jumătate înainte de meci a fost această discuție că ar fi facilitat prestația noastră și cu Nielsen, arbitrul, dar și cu câțiva jucători. Cu o oră și un sfert, l-am rugat pe domnul Albu: “Dă-mi și mie lista jucătorilor pe care i-ați sensibilizat cu Adamec”. Nu era niciunul. Dar se pare că s-a decontat și atunci o sumă.

Reporter: Era mare suma?

Dinu: Eee…foamea era la început. Cinci zerouri, cam acolo. Trecut de 150.000. Era o conjunctură prin Franța, mă rog. Nu vreau să mai intru în niște amănunte. Dar du-l pe Nielsen în 2002 (n.red. - 2001), când jucăm la Ljubljana cu Slovenia (n.red. - barajul Slovenia - România 2-1). În minutul 43 e penalty clar pentru noi și nu-l dă. Dacă era sensibilizat de acolo (de la Kosice) cu adevărat, ne dădea și acum.

Contactat de Gazetă, Cristian Bivolaru a declarat: “Nu am niciun comentariu”.

AJUTOR RECIPROC CU SELECȚIONERUL BELGIEI

Apoi, în emisiune, Cornel Dinu a adus în discuție o înțelegere secretă cu selecționerul de atunci al Belgiei:

“În 1970, când s-a terminat Mondialul, ne-am întors împreună cu echipa națională a Belgiei în același avion Sabena, până la Bruxelles. Van Himst, prietenul meu de la echipa Belgiei, cu care dacă rămâneam după Kosice aveam o anumită pactizare să mergem noi cu Belgia mai departe.

Reporter: Cum adică?

Cornel Dinu: Adică să ne ajutăm reciproc, să mergem noi cu Belgia. Și am senzația că Van Himst, care e un tip de onoare, cred că a și respectat-o la meciul de aici, din septembrie, când ei erau deja calificați”.

După demiterea lui Dinu, România a învins Belgia cu 2-1 la București, un rezultat obligatoriu pentru a rămâne în cursa de calificare.

"CAPCANĂ SEXUALĂ" PENTRU ARBITRI

Declarația lui Cornel Dinu despre o tentativă de corupere a arbitrului danez Kim Milton Nielsen seamănă izbitor cu dezvăluirea arbitrului englez David Elleray din cartea sa “Man in the Middle”.

În 2004, Elleray a scris că, înainte de meciul România - Cehoslovacia 1-1 din acele preliminarii, oficialii FRF au dus brigada de arbitri la o vilă din afara Bucureștiului. Acolo, îi așteptau “12 cântărețe”, o “capcană sexuală” - așa cum o denumește englezul.

"După șampanie și caviar, am intrat în casă, unde, așezate pe o canapea lungă, cu o catifea roșu-închis, stăteau 12 femei care acopereau toată gama de interes. Gazdele ne-au explicat: «Sunt cântărețele!». Ei bine, au stat cu noi pe toată durata mesei și toată seara n-au cântat nicio notă!".

În perioada respectivă, de protocolul arbitrilor străini se ocupau cei din Departamentul Internațional al FRF, unde lucra și Cristian Bivolaru. Acum, Bivolaru este indicat de Cornel Dinu ca fiind parte dintr-un plan de corupere a altui arbitru.

Bivolaru a negat că s-ar fi aflat printre oficialii implicați în afacerea Ellarey.

30 de goluri a marcat Paul Van Himst pentru naționala Belgiei. El a fost declarat în 2003 cel mai bun fotbalist din istoria Belgiei. A participat la Mondialul din 1970, unde a fost și Cornel Dinu

5 ani a antrenat Paul Van Himst naționala Belgiei (1991-1995). El a reușit calificarea la Mondialul din America din grupa în care s-a aflat și România

sursa: gsp.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nea Cornele,cand ne spui si ce rol ai avut la Revolutie?Ca nu isi lasa Iliescu nevasta sub protectia ta,asa intamplator!Ar trebui sa te afli pe lista inculpatilor pentru crimele comise in perioada aceea!Sergiu Nicolaescu a luat o parte din secrete cu el in mormant,matale mai poti vorbi inca!
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367