REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Blocarea extinderii Schengen: Ce crede presa germană

Blocarea extinderii Schengen: Ce crede presa germană

Replica API 10 martie 2013 | 00:00 147

Germania şi alte câteva ţări din Uniunea Europeană au blocat aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, iar editorialiştii publicaţiilor germane cu înclinaţii de stânga susţin că decizia este o strategie electorală, într-un an de alegeri, din partea conservatorilor de la Berlin, comentează Der Spiegel.

"Oricine poate avea, cu siguranţă, îngrijorări justificate privind înclinaţia Bulgariei şi României faţă de statul de drept sau determinarea autorităţilor din aceste ţări în lupta împotriva corupţiei. Şi poate fi de asemenea adevărat că aceste îngrijorări existau deja când cele două state au primit perspectiva aderării la Schengen (şi li s-a cerut să facă investiţii mari în infrastructura de securitate). Promisiunea goală a unei noi analize la sfârşitul anului este la fel de lipsită de onestitate ca a spune că Bulgaria şi România vor lua vreo măsură decisivă în lunile rămase care să le permită să elimine actualele îngrijorări", scrie Suddeutsche Zeitung.

"Bineînţeles, există o diferenţă majoră, decisivă. O dată importantă va fi trecut până la sfârşitul anului: mai exact alegerile naţionale din Germania. Iar asta arată adevăratul motiv din spatele blocadei. Pentru că, indiferent de ce se discută despre graniţe şi securitatea acestora, când Friedrich (n.r. - Hans-Peter Friedrich, ministrul german de interne) spune Schengen, se referă de fapt la libertatea de mişcare (în UE), chiar dacă îi place să spună că una nu are nicio legătură cu cealaltă", mai notează publicaţia citată.

Suddeutsche Zeitung scrie de asemenea că, pentru Friedrich, "nu este vorba de securitatea graniţei sau abilitatea de a călători fără paşaport. Friedrich a vorbit despre această chestiune într-un fel care face ca publicul larg să traseze o legătură între Schengen şi problema migraţiei sărăciei. Acest lucru este lipsit de gust în lumina migraţiei săraciei din ţările în criză din sudul Europei. Ministrul se plânge când aude ce beneficii sociale poate primi o familie de patru persoane, deşi nu menţionează faptul că nu este uşor pentru cetăţenii UE să primească măcar acces la sistemul social german".

"Friedrich întreţine sentimentul anti-imigraţie, chiar dacă guvernul german încearcă în mod activ să atragă în Germania cele mai educate persoane din ţările lovite de crize", precizează publicaţia.

Berliner Zeitung se întreabă: "Foloseşte deja ministrul german de interne Friedrich temerile privind imigraţia sărăciei şi mafia ca instrument în campania sa electorală? Acest lucru nu poate fi exclus. Însă Germania nu este singură. Olanda şi Franţa, unde recent au fost alese guverne social-democrate de centru-stânga, completează registrul celor care s-au opus".

"Însă acest lucru nu face ca argumente false să devină corecte. Bulgarii şi românii sunt de asemenea supuşi controalelor de paşapoarte când vin în Germania. Da, printre ei sunt persoane care cerşesc, fură sau lucrează ca prostituate. Însă aceştia nu sunt majoritatea. 80% caută locuri de muncă legitime. 20% au calificări înalte. Sunt orice altceva decât profitori care încearcă să abuzeze de statul asistenţă din Germania, aşa cum îi portretizează unii", scrie Berliner Zeitung.

Sursa:Capital.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102