REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

BLOCUL din centrul Constanţei, al unor foşti comercianţi greci, SCOS LA MEZAT pentru 1.300.000 de euro

BLOCUL din centrul Constanţei, al unor foşti comercianţi greci, SCOS LA MEZAT pentru 1.300.000 de euro

Replica API 21 noiembrie 2020 | 23:53 12091

În intersecția bulevardului Ferdinand cu bulevardul I. Gh. Duca se află una din bijuteriile semnate de arhitectul Harry Goldstein: un imobil cu două etaje şi terasă ce a fost realizat împreună cu inginerul N. Nedelcu. Imobilul dat în folosință în 1936 a aparținut unei familii de comercianți greci - Smirneos. Blocul, aflat pe bulevardul Ferdinand numărul 64, este scos la vânzare pentru suma de 1.300.000 de euro.

Imobilul este compus din 19 camere, are 9 băi, a fost construit în anul 1936 și se întinde pe o suprafață de 96 de metri pătrați. El poate fi folosit fie drept clădire de birouri, fie casă de vacanță.

Istoricul blocului Smirneos

Imobilul dat în folosință în 1936 a aparținut unei familii de comercianți greci - Smirneos. De altfel, în zona respectivă se găsesc multe clădiri ridicate de membri ai comunității elene. Harry Goldstein, elegantul exponent al modernismului românesc, s-a născut în 1905, într-o familie evreiască din Constanța, unde și-a început cariera de arhitect în anii ’30. A fost o perioadă prolifică în care a proiectat zeci de clădiri, printre care hotelul Carlton/Continental, construit în stilul Art Deco, demolat între timp, și vila Leon Vlodingher, o altă bijuterie în stil Mediteranean, asemănătoare blocului Smirneos, care poate fi vizitată și astăzi. „Harry Goldstein devine și mai important dacă analizăm creația sa din Constanța din perioada interbelică. Rafinamentul acestor clădiri, hoteluri și locuințe îl plasează, în acest context […] printre arhitecții care merită menționați la capitolul modernism românesc.”, ne spune istoricul și arhitectul Vlad Mitric-Ciupe. Clientela lui Goldstein era reprezentată de elita Constanței în care, ca tânăr arhitect de succes, se regăsea, probabil, și el.

Constructorul blocului Smirneos a fost arhitect șef al capitalei

În 1940 se pare că Harry Goldstein a părăsit Constanța, pentru București, unde îl regăsim cu un nume românizat, Horia Maicu, nimeni altul decât viitorul arhitect-șef al Capitalei între 1958 și 1969.

Casa Scânteii a fost primul mare proiect care arată re-orientarea lui Horia Maicu către realismul socialist. Au urmat “Monumentul Eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism” din actualul parc Carol, Sala Palatului, Teatrul Național și cartiere întregi de locuințe destinate clasei muncitoare; acestea, și multe altele, fie poartă semnătura lui Horia Maicu, fie au fost construite sau proiectate în perioada în care era arhitect-șef al Bucureștiului.

Blocul Smirneos rămâne una din bijuteriile arhitecturale în stil Mediteranean din Constanța, din perioada de creație modernistă a arhitectului Harry Goldstein.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Roata se invarte, baieti! Casa a fost facuta tot din furaciunile celor care au trait atunci...si jidanul ala care si-a schimbat numele ca sa nu-l arda comunistii, tot smecher se credea. La fel ca Stroe asta de astazi. Nu mai stie cate case si hoteluri are. Se da iubitor de popor. Javra dracului! Si tu si toti hotii care ati furat Constanta sa ardeti pe rug!
9
5
Unde este Justitia si judecatorii Romaniei?
8
0
Lui Virgil Stoian i-a mai explicat cineva diferenta intre vanzare si scoatere la mezat.Nu a inteles! A scoate la mezat inseamna vanzare publica,licitatie prin care care se scot la vanzare bunurile cuiva pentru acoperirea unor datorii. Despre acest tip de vanzare este vorba aici?
8
1
Ca vor trai doar din inchiriat. Ati luat TEAPA.
3
0
stau cladirile de birouri goale si pling dupafraieri.investiti ma hidoni,marcati banul!unde sint banii furati de pesede care licita fara numar,doar nu muncisera ptr ei???
8
0
eu stiu ca sta arabul Zeido A. Zeido.
5
5
Observam niste preturi mari la imobile situate pe marile artere ale oraselor .Sa fie datorat milioanelur de tevi de esapament care ventileza aerul?la felul cum s a amestecat istoria cu modernul in acest oras e greu de crezut ca ar mai prezenta interes pentu turisti
16
4
Se poate deschide un bordel !
17
4
Nu se si inchiriaza ? As vrea pt studiouri de video chat!
14
5
si carui smeker apartine acum? oricum...si el o sa ia ca si marele arhitect ala si ca si familia aia de greci... doar o ladita de lemn cu el cand pleaca.
13
4
Retrocedarile frauduloase-tragedia acestei tari din anii 2001 incoace
26
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614