REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Blocul pentru tineri din Hârşova, construit de un afacerist judecat pentru fraudă cu fonduri europene

Blocul pentru tineri din Hârşova, construit de un afacerist judecat pentru fraudă cu fonduri europene

Replica API 1 noiembrie 2017 | 14:45 557

Apropiat de un lider PSD condamnat pentru corupţie

Apropiat de un lider PSD condamnat pentru corupţie

foto cu rol ilustrativ

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a atribuit pe 30.10.2017 contractul pentru construcţia unui bloc cu locuinţe destinate tinerilor din Hârşova, în urma unei cereri de oferte câştigate de un afacerist trimis în judecată vara aceasta de DNA pentru că ar fi furat fonduri europene. În plus, patronul societăţii din Vaslui este un apropiat al unui lider PSD condamnat, tot anul acesta, pentru fapte de corupţie. Întâmplarea face să fie a doua lucrare câştigată la interval de câteva zile la malul mării de o firmă din Vaslui, după cea privind reabilitarea staţiunii de cercetare a Universităţii „A.I.Cuza” Iaşi de la Agigea.

Potrivit ANL, „contractul are ca scop prestarea serviciilor de proiectare (studiu de fezabilitate şi studii de teren – studiu topografic vizat de OCPI, studiu geotehnic, inclusiv verificare; proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (P.A.C), proiect tehnic, inclusiv verificare; detalii de execuţie, inclusiv verificare şi asistenţă tehnică din partea proiectantului) şi a lucrărilor de construcţii-montaj (inclusiv întocmire certificat energetic) la obiectivul de investiţie ”Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, judeţul Constanţa, oraşul Hârşova, str. Casariei, nr. 2C, etapa II, specialişti din sănătate”, cu următorii indicatori tehnici ai investiţiei: -suprafaţa construită desfăşurată: max 1.562,00 mp; -număr u.l. propuse: 16 (1 tronson); -repartizare pe tipuri de apartamente: apartamente cu o cameră (1 apartament), apartamente cu două camere (9 apartamente), apartamente cu trei camere (5 apartamente); -regim de înălţime St+P+3E; -lucrările tehnico-edilitare aferente investiţiei se suportă de către Primăria oraşului Hârşova, din surse de la bugetul local”. Valoarea estimată iniţial a lucrării era de 2.965.556 lei, fără TVA, dar firma câştigătoare s-a angajat să construiască blocul din Hârşova cu doar 1.961.964 lei, fără TVA, echivalentul a mai puţin de 440.000 de euro.

Un tobogan cât o garsonieră

Este vorba despre Elitconstruct SRL din Negreşti, judeţul Vaslui, o firmă care a raportat anul trecut afaceri de 6.113.716 lei şi un profit net de 133.996 lei, cu 70 angajaţi, precum şi datorii totale de 3.836.001 lei. Firma este celebră în Vaslui pentru relaţia dintre patronul Bogdan Cioncu şi fostul vicepreşedinte PSD al Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi, în urma căreia au rezultat contracte publice de milioane de euro pentru Elitconstruct. Circa 5,4 milioane de euro a încasat firma din Negreşti pentru lucrări în judeţul Vaslui, care i-au adus însă patronului un dosar la DNA, după ce e reuşit să construiască în Huşi un parc pentru copii unde un tobogan a costat 14.000 de euro, o bancă de lemn 450 de euro şi un coş de gunoi din plastic 222 de euro.

Trimis în judecată de DNA

În august 2017, DNA anunţa trimiterea în judecată a lui Bogdan Cioncu şi a Elitconstruct SRL pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Potrivit DNA „în cursul anului 2011, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, intitulat „Creare parc nou în municipiul Huși”, inculpatul Cioncu Bogdan, în calitate de administrator al SC Elitconstruct SRL Negrești, a depus la Primăria Huși, beneficiara lucrărilor, mai multe înscrisuri inexacte (facturi, situații de lucrări, etc.), care atestau costuri supraevaluate ale unor materiale cu suma totală de 553.548 lei. Ulterior, fără vinovăție, beneficiarul proiectului a prezentat documentele respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, actualmente Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, aceste demersuri având ca rezultat obținerea, fără drept, de către Municipiul Huși, a sumei totale de 686.399 lei”.

Susţinătorul său, condamnat pentru corupţie

La rândul său, Vasile Mihalachi, a cărui familie face afaceri cu Bogdan Cioncu, a fost condamnat în martie 2017, printr-o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Iaşi. Fost deputat şi şef PSD al CJ Vaslui, Mihalachi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 2,6 milioane lei.

Vasluieni şi constănţeni, asociaţi pentru blocuri ANL în Iaşi

O altă coincidenţă frumoasă face ca Elitconstruct SRL, firma din Vaslui tocmită de ANL să construiască un bloc la Hârşova, să prindă zilele trecute un contract similar şi la Iaşi, împreună cu o controversată firmă din Constanţa. Este vorba despre Opal Construct SRL, alături de care va ridica două blocuri ANL în municipiul Iaşi, pentru 8,8 milioane de lei.

Roxana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ionescu fura si si sotia lui Drumea PROCUROAREA il protejeaza..
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218