REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Blocurile cu 7 etaje de pe Lapusneanu se construiesc fara aviz de mediu

Blocurile cu 7 etaje de pe Lapusneanu se construiesc fara aviz de mediu

Replica API 30 martie 2011 | 00:00 140

Potrivit lui Senol Zevri, seful Agentiei pentru Protectia Mediului,

Potrivit lui Senol Zevri, seful Agentiei pentru Protectia Mediului,

Agenţia pentru Protecţia Mediului -Constanţa este pregătită pentru orice, spune şeful instituţiei, Senol Zevri. Există ceva probleme la capitolul dotare ori personal, dar cu toate acestea se lucrează la foc continuu în privinţa monitorizării calităţii mediului, dar şi pentru eliberarea de autorizaţii necesare contrucţiilor şi aşa mai departe. La capitolul probleme de poluare ori radioactivitate, Senol Zevri spune că nu sunt motive de îngrijorare în privinţa oraşului Cernavodă, unde este amplasată Centrala Nucleară. În schimb, calitatea aerului din zona Casei de Cultură din Constanţa nu este una de vis, zona intrând în categoria celor mai poluate din municipiu.

Reporter: Domnule director, care sunt problemele cu care se confruntă la ora actuală Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa?

Senol Zevri: Principala problemă cu care ne confruntăm este cea financiară. Bugetul pe 2011 este mai mic cu 34% faţă de 2010. Spre exemplu, în bugetul prevăzut pentru anul în curs, pentru trimestrul II şi IV nu avem buget alocat pentru combustibil. Practic, nu avem voie să folosim autovehiculele din dotare, inclusiv autolaboratorul pe care-l avem şi care este absolut indispensabil activităţii pe care o desfăşurăm. Acesta este şi motivul pentru care încercăm mereu să găsim tot felul de modalităţi de a suplini aceste lipsuri. Zilele acestea am rezolvat şi problema componentelor IT care ne lipseau şi prin bunăvoinţa unor sponsori, s-au găsit şi bani pentru combustibil. O altă problemă ar fi personalul insuficient. Anul trecut am avut am avut în organigramă 62 de angajaţi, însă în urma reorganizării s-ajuns la 54 de angajaţi, dintre care 13 deservesc cele două staţii de radioactivitate pe care le deţinem. Practic, 41 fac treaba agenţiei, adică se ocupă de emiterea autorizaţiilor de mediu, gestiunea deşeurilor, monitorizare, analize de laborator etc.

Rep.: Ce alte verificări mai efectuează inspectorii din cadrul agenţiei?

S.Z.: Noi suntem un judeţ special. Avem litoralul şi implicit mulţi agenţi economici. De asemenea, există porturile care desfăşoară o mulţime de activităţi, avem vama, deci bunuri de import- export. În fiecare zi, un coleg de la gestiunea deşeurilor ia parte la acţiuni de distrugere a unor bunuri confiscate, fie de Vamă, fie de către Fisc.

Rep.: Câte analize au fost efectuate în autolaborator?

S.Z.: Anul acesta, am avut deja 230 de analize efectuate în autolaborator, în valoare de 17.636 de lei. În general, acesta este solicitat cam de două-trei ori pe săptămână. În momentul în care emitem auorizaţia de mediu unui operator economic, în acea autorizaţie există şi un program de monitorizare, în funcţie de specificul activităţii respectivei firme. Acesteia i se cere să facă periodic sau lunar un număr de analize. Spre exemplu, Regia Autonomă Judeţeană de Apă face analize specifice privind conţinutul materiilor care se scurg în canalizare sau legate de calitatea apei. Dacă este vorba despre o întreprindere gen Petromidia, aici se fac analize ale aerului. Trebuie menţionat că autolaboratorul este folosit şi în cazul terminalelor şi a silozurilor din port.

Rep.: Se apropie sezonul estival...

S.Z.: Litoralul înseamnă agrement, multe unităţi hoteliere, restaurante. Acestea trebuie autorizate, monitorizate. La fel şi în port, care are multe întreprinderi. Terminalele şi silozurile trebuie autorizate în diverse tipuri de activităţi, ce necesită şi o monitorizare specifică şi cvasi-permanentă.

Rep.: Au început operatorii din turism să-şi procure autorizaţiile?

S.Z.: Mai întâi trebuie să se termine procedura de alocare a plajelor. După aceea, se vor prezenta la noi pentru autorizarea amplasamentelor, începând de la şezlonguri, umbrele, toalete ecologice, până la vestitele beach-baruri. Sunt sigur că şi anul acesta vor fi foarte mulţi care ne vor solicita acest lucru.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre staţiile de radioactivitate?

S.Z.: Avem două staţii, una la Cernavodă şi una la Constanţa, care au program non-stop. Aceste staţii efectuează monitorizarea din punct de vedere al radioactivităţii. Din fericire, până acum, în judeţul Constanţa nu au fost probleme. Este adevărat că lumea, după evenimentele din Japonia, a intrat un pic în panică, dar nu sunt motive de îngrijorare. Până în prezent, toate analizele noastre au ieşt bine. În cazul în care se va întâmpla ceva, vom informa populaţia.

Rep.: Care sunt zonele cele mai poluate ale Constanţei?

S.Z.: Pe lângă aceste două staţii de radioactivitate, mai avem în judeţ şapte staţii de monitorizare a aerului, la Năvodari, Mangalia şi Medgidia. În baza monitorizării făcute cu ajutorul acestor staţii am constatat că cele mai mari probleme le avem în zona Casei de Cultură. Situaţia nu este însă gravă. Se spune că doar dacă avem mai mult de 30 de depăşiri pe an este îngrijorător, dar la noi nu au existat mai mult de 13.

Rep.: Ce mai reclamă constănţenii?

S.Z.: Avem sesizări mai ales în ceea ce priveşte construcţiile care se ridică pe spaţiile verzi, în apropierea locuinţelor. Am avut de curând un caz pe strada Mircea cel Bătrân, cu un imobil P+1, care obţinuse şi autorizaţie de construcţie şi care era amplasat foarte aproape de plajă. Oamenii au fost foarte revoltaţi pentru că nu mai aveau vedere spre mare. În plus, imobilul fiind situat într-o zonă de coastă, punea în pericol stabilitatea şi rezistenţa blocurilor din zonă. O altă sesizare a venit din partea unor locatari de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, unde muncitorii au început nişte săpături, vizavi de parcul Tăbăcăriei, luându-le lumnina soarelui (n.r. - în zonă au fost demarate lucrări pentru construcţia a două blocuri P+7 şi o parcare). Am făcut nişte cercetări şi am observat că acele lucrări se desfăşoară fără aviz din partea mediului.

Rep.: Câte autorizaţii de mediu au fost emise anul acesta?

S.Z.: În 2011 am emis şase avize de mediu pentru planuri urbanistice, 16 acorduri de mediu, 633 clasarea notificării, 38 decizii etapa de încadrare şi 145 de autorizaţii de mediu. Totodată, am avut încasări de 269.000 de lei, bani proveniţi din tarifele încasate pe autorizaţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367